Trei foști directori ai companiei TEPCO, operatorul centralei de la Fukushima, au fost trimiși în judecată.
Accidentul de la Fukushima, provocat de un cutremur care a dezlănțuit un tsumami, a fost cel mai mare hazard nuclear din lume după dezastrul de la Cernobîl, din 1986.
Cutremurul și tsunami-ul au lăsat în urmă 18.500 de persoane decedate și dispărute, precum și suprafețe mari nelocuibile, iar circa 80.000 de oameni au fost obligați să-și părăsească locuințele.
Cei trei foști directori ai Tokyo Electric Power (TEPCO) trimiși în judecată sunt: ex-președintele Tsunehisa Katsumata (77 de ani) și vicepreședinții Sakae Katsumata (66 de ani) și Ichiro Takekuro (71 de ani), relatează BBC.
Toți trei au pledat nevinovat. Aceștia sunt acuzați de neglijență profesională, care ar fi dus la moartea a mai mult de 40 de pacienți evacuați dintr-un spital din apropierea centralei nucleare. Dacă vor fi găsiți vinovați, foștii directori ar putea primi o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.
Procesul în cauză este primul și singurul, de până acum, care aduce acuzații penale legate de dezastrul nuclear de la Fukushima.
Katsumata, Muto și Takekuro vor trebui să explice cum de nu au anticipat iminența unei catastrofe naturale de o asemenea magnitudine și impactul imediat asupra centralei nucleare. Procurorii japonezi susțin că toate studiile efectuate în anii de dinaintea accidentului au fost ignorate de către compania TEPCO.
Un raport parlamentar realizat la un an după dezastrul nuclear – abstract în concluzii - a stabilit că accidentul de la Fukushima a fost provocat de „mâna omului”, ca produs al unei culturi japoneze bazată pe „obediență reflexivă”.