Cinci schelete umane cărora le-au fost tăiate mâinile și picioarele au fost descoperite de arheologi la o fostă bază militară a Germaniei naziste în Polonia, scrie CNN. Osemintele au fost descoperite la baza din Gierloz, cunoscută drept „Bârlogul Lupului” (ger. Wolfsschanze), în nord-estul Poloniei. Echipa de arheologi a găsit, inițial, un craniu uman în timpul primelor săpături, pe 24 februarie.
Cercetătorii au alertat autoritățile, acestea dând, apoi, arheologilor acordul să continue săpăturile. Rămășițele aparțin unor trei adulți, un adolescent și un bebeluș nou-născut, conform unui comunicat al Fundației Latebra, o organizație de istorici din orașul polonez Gdansk.
Cele cinci schelete au fost îngropate unul lângă celălalt, în poziții similare, în afara casei lui Hermann Goring, comandant nazist și unul dintre oficialii de rang înalt ai regimului hitlerist, dar și unul dintre prietenii dictatorului nazist.
Cercetătorii nu au găsit haine pe oseminte sau în apropierea lor.
Adrian Kostrzewa, membru al bordului director al fundației, a declarat pentru CNN că arheologii din echipă au crezut, inițial, că au descoperit o veche baie pentru că în apropiere au fost găsite rețele de țevi. Au găsit, apoi, cenușă și o cheie carbonizată, înainte de a găsi un fragment de craniu.
„A fost foarte surprinzător. Sunt multe teorii cu privire la ce li s-a întâmplat și de ce nu mai au mâini și picioare. În acest moment, e foarte greu de spus”, a mai spus Kostrzewa. Reprezentanții fundației spun că așteaptă să primească rezultatul investigației poliției asupra rămășițelor.
Pasul următor pentru cercetători este să descopere care este vechimea osemintelor cu ajutorul datării cu carbon, a adăugat Kostrzewa.
Hitler a stat trei ani la „Bârlogul Lupului”
Construit special la kilometri depărtare de civilizație, baza nazistă din nord-estul Poloniei a servit drept centru de comandă pentru frontul de est în Al Doilea Război Mondial. E vorba de una dintre cele mai mari astfel de baze din Europa, conform fundației.
„Unicitatea acestei descoperiri ține de faptul că osemintele au fost găsite într-o zonă care era cel mai bine păzit spațiu al celui de-Al Treilea Reich”, au mai transmis cercetătorii.
Hitler a stat la Bârlogul Lupului aproape trei ani în total. Fortăreața a fost și locul în care s-a desfășurat Operațiunea Valkiria, o încercare de asasinare a dictatorului nazist pusă la cale de un grup de complotiști conduși de colonelul Claus von Stauffenberg.
Atunci, un grup anti-Hitler din interiorul Wehrmacht (armata germană nazistă – n. red.) a încercat să-l asasineze pe dictatorul nazist folosind două bombe într-o servietă. Hitler a supraviețuit neașteptat, salvat fiind de masa groasă de stejar care l-a protejat de suflul exploziei.
Editor : Adrian Dumitru