Statele Unite, care au intermediat Acordurile de pace în Bosnia şi Herţegovina (Dayton, 1995), ar putea impune sancţiuni celor care încearcă să se retragă unilateral din instituţiile statului sau să destabilizeze acordul, a declarat marţi secretarul de stat Antony Blinken.
Bosnia şi Herţegovina (BiH) se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la încheierea războiului desfăşurat între anii 1992 şi 1995, reînviind temerile legate de izbucnirea unui nou conflict după ce, la sfârşitul lunii iulie, sârbii bosniaci au blocat activitatea guvernului central, iar liderul lor separatist, Milorad Dodik, a anunţat măsuri de dezmembrare a instituţiilor cheie ale statului.
„În calitate de martor semnatar al Acordurilor de pace de la Dayton, Statele Unite reiterează că va răspunde în mod adecvat acţiunilor de retragere unilaterală din instituţiile la nivel statal sau de destabilizare în alt mod a acordului, inclusiv prin luarea în considerare a sancţiunilor”, a scris Antony Blinken într-o scrisoare adresată membrilor preşedinţiei BiH, publicată de portalul istraga.ba, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Conform acordurilor de pace de la Dayton, fosta republică iugoslavă a fost împărţită în două entităţi autonome - Republica Srpska şi Federaţia Bosnia şi Herţegovina, dominată de croaţi şi bosniaci musulmani -, legate de un guvern central slab.
Constituţia BiH face parte din aceste acorduri de pace.
Milorad Dodik, membrul sârb al preşedinţiei tripartite rotative a BiH, a afirmat în repetate rânduri că Republica Srpska se va retrage din forţele armate, organul judiciar superior şi administraţia fiscală ale BiH, deoarece aceste instituţii nu au fost consacrate în Constituţia Dayton, ci au fost create prin amendamente.
În scrisoarea sa, Blinken a evidenţiat că măsurile de subminare a instituţiilor bosniace ar pune în pericol perspectiva europeană, aluzie la aderarea sperată a BiH la Uniunea Europeană, precum şi redresarea economică a ţării şi investiţiile străine. El a cerut tuturor părţilor să revină la masa discuţiilor şi să ajungă la un consens necesar pentru a duce ţara înainte.
Scrisoarea a fost înmânată liderilor din BiH de către consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet.
„Am făcut apel la dezescaladare, dialog şi instituţii funcţionale la toate nivelurile guvernamentale”, a scris marţi, pe Twitter, Derek Chollet după întâlnirea cu membrii preşedinţiei. „Este timpul ca Bosnia şi Herţegovina să se îndrepte spre viitor”.
Editor : B.P.