Procurorul general al Poloniei, Dariusz Barski, a fost demis de noul ministru al justiţiei, Adam Bodnar, fără acordul preşedintelui Andrzej Duda, care consideră ilegală această decizie. Măsura aprinde o nouă dispută în lupta politică între noul guvern condus de liberalul Donald Tusk şi preşedintele care susţine partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) ce a pierdut puterea în urma alegerilor din octombrie, relatează luni agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.
ACTUALIZARE
După demiterea lui Dariusz Barski din funcția de procuror general, de către ministrul justiției Adam Bodnar, din guvernul condus de Donald Tusk, Tribunalul Constituțional a anulat decizia, transmite Reuters.
„Tribunalul Constituțional a emis o decizie provizorie prin care a ordonat procurorului general și tuturor autorităților publice să se abțină de la orice acțiuni care l-ar împiedica pe Dariusz Barski... să îndeplinească funcția de procuror de stat”, se arată în comunicat.
Barski a salutat decizia Tribunalului și a declarat postului privat Polsat News că se consideră în continuare procurorul de stat. „Cred că este un lucru foarte bun că Tribunalul Constituțional a dat o astfel de decizie, eu am cerut-o și Tribunalul a fost de acord cu această solicitare. Înseamnă că ar trebui să ocup în continuare această funcție".
Știre inițială
„Demiterea procurorului general poate avea loc numai după consultări între premier şi preşedinte (...) Ea necesită acordul scris al preşedintelui”, a declarat preşedintele Duda presei după o discuţie cu premierul Tusk.
De partea sa, noul ministru al justiţiei, Adam Bodnar, motivează demiterea procurorului general prin faptul că numirea sa ar fi fost ilegală întrucât Barski era deja pensionar la acel moment.
Între timp, unii procurori au anunţat că vor bloca activitatea procurorului general numit în locul celui demis, considerând această numire ilegală.
Această nouă dispută agravează criza instituţională creată de confruntarea între noul guvern, condus de liberalul pro-european Donald Tusk, şi preşedintele Andrzej Duda, care susţine formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS) ajunsă acum în opoziţie. Cele două tabere duc o luptă politică în principal pentru controlul asupra justiţiei şi presei. Noul guvern încearcă să anuleze reformele judiciare promovate de fostul executiv, controlat de partidul Lege şi Justiţie (PiS), şi criticate de Bruxelles, şi a înlocuit conducerile presei de stat numite de fostul guvern.
În urmă cu o săptămână, doi deputaţi membri ai partidului PiS şi condamnaţi penal au fost arestaţi din palatul prezidenţial, unde preşedintele Duda le oferise adăpost, după ce îi graţiase în anul 2015, dar după instalarea guvernului Tusk în decembrie, Curtea Supremă a considerat ilegală graţierea, invocând că ea a fost semnată de preşedinte înaintea pronunţării sentinţei definitive.
Şeful statului a anunţat între timp că va emite o nouă decizie de graţiere a celor doi politicieni. În declaraţia dată presei luni, preşedintele Duda i-a cerut noului ministru al justiţiei să ţină cont de această decizie şi să-i elibereze pe cei doi, „pentru a evita escaladarea evenimentelor”.
Editor : M.I.