„Delir despre viața veșnică” în Rusia. Putin le cere oamenilor de știință să creeze un tratament împotriva îmbătrânirii

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Foto: Vladimir Putin, președintele Rusiei / Sursa foto: Profimefdia Images

Președintele Vladimir Putin vrea să combată tendința de scădere a speranței de viață în Rusia și le cere oamenilor de știință ruși să dezvolte tratamente împotriva procesului natural de îmbătrânire, relatează Newsweek. O sursă apropiată Kremlinului susține însă că guvernul rus nu dispune de fonduri pentru un proiect de o asemenea amploare.

În mai, Putin a anunțat că unul dintre obiectivele sale pentru al cincilea mandat de președinte este creșterea speranței de viață a națiunii la 78 de ani până în 2030 și la 81 de ani până în 2036.

Serviciul Federal de Statistică de Stat al Rusiei (Rosstat) a publicat în iulie date care arătau că speranța medie de viață în Rusia a scăzut între iulie 2023 și iunie 2024, fiind de 73 de ani, la fel ca în 2017, notează Kyiv Post.

Departamentul de știință din cadrul Ministerului rus al Sănătății a trimis în iunie o scrisoare institutelor de cercetare din Rusia în care le cerea specialiștilor să vină de urgență cu propuneri pentru a contribui la menținerea sănătății cetățenilor ruși, au relatat luni posturile de știri ruse independente Meduza și Sistema.

Publicațiile, care au obținut o copie a scrisorii, au declarat că oamenilor de știință li s-a cerut să lucreze la dezvoltarea de produse medicale „menite să reducă povara îmbătrânirii celulare”.

Printre exemplele de afecțiuni se numără sarcopenia, care are ca rezultat pierderea musculară cauzată de îmbătrânire, astenia senilă, o slăbiciune fizică generalizată legată de bătrânețe, și osteoporoza, o tulburare sistemică a scheletului.

Autoritățile mai cer experților să lucreze la dezvoltarea de „noi neurotehnologii și produse medicale menite, printre altele, să prevină dezvoltarea unor tulburări cognitive și senzoriale”, precum și introducerea unor „metode pentru corectarea sistemului imunitar pe baza identificării indicatorilor vitali ai îmbătrânirii”.

Vicepremierul rus Tatyana Golikova a declarat în luna mai că „tendințele demografice din ultimii ani creează noi provocări pentru asistența medicală”. Principalul obiectiv al Rusiei este acum dezvoltarea „domeniilor avansate ale tehnologiei medicale”, care vor crește speranța de viață a țării, a spus ea.

Reacția medicilor

Un medic rus care a primit scrisoarea în iunie a declarat că a fost surprins că medicilor li s-a cerut să lucreze la propuneri cu o asemenea urgență.

„Ni s-a cerut să trimitem urgent toate evoluțiile noastre, iar scrisoarea a sosit, să spunem, astăzi, dar totul trebuia trimis ieri. Ca să fiu sincer, este prima dată în viața mea când mă confrunt cu acest lucru. De obicei, orice proiect național sau FTP [program federal țintit] este precedat de o serie de întâlniri cu participarea diferiților specialiști, un fel de discuție publică”, a declarat medicul.

O sursă apropiată Kremlinului a declarat pentru publicații că guvernul nu dispune de fonduri pentru un proiect de o asemenea amploare.

„Toate cercetările moderne discutate în proiectul național sunt destul de costisitoare, necesită o mulțime de bani și cheltuieli. Dezvoltarea de noi medicamente costă miliarde, niciun proiect național nu se poate ocupa de asta, mai ales acum”, a declarat sursa. „Nu cred că vor putea pune la punct rapid ceva semnificativ”.

Mikhail Kovalchuk, fizician și membru al unui grup de elită apropiat de Putin, ar fi făcut lobby pentru proiect. El „delirează despre viața veșnică și despre «genomul rusesc»”, a declarat o sursă de la Kremlin.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A fost descoperită o ființă care întinerește în loc să îmbătrânească și care...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...