Analiză De la „Hitler” la „împărțim același destin”: Cum ar putea pactul dintre Arabia Saudită și Iran să transforme Orientul Mijlociu
Data publicării:
Cu doar cinci ani în urmă, prințul moștenitor, Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, l-a ridiculizat pe liderul suprem al Iranului, despre care a spus că „îl face pe Hitler să arate bine”. Săptămâna trecută, în urma unui anunț care a uimit întreaga lume, saudiții au restabilit relațiile diplomatice cu Teheranul și au spus că cele două țări „împart același destin”, scrie The New York Times.
Apropierea diplomatică dintre Arabia Saudită și Iran după ani de zile în care și-au disputat supremația în Orientul Mijlociu prin conflicte indirecte în care au susținut tabere opuse a fost o victorie de imagine pentru China, țara care a facilitat înțelegerea.
În plus, acordul reprezintă o gură de aer binevenită pentru Iran, care se confruntă cu revolte interne și probleme economice provocate de sancțiuni dure.
Dar și Arabia Saudită ar avea multe de câștigat dacă noua cooperare prinde rădăcini. Pactul ar putea ajuta la calmarea tensiunilor regionale care au declanșat războaie, conflicte mediatice și atacuri cu rachete și drone în Pensinsula Arabică.
„Țările din regiune împart același destin”, a transmis pe Twitter ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan. „Asta înseamnă că este necesar să lucrăm împreună pentru a construi modele de prosperitate și stabilitate”.
Arabia Saudită a încercat de mai mulți ani să ajungă la o înțelegere cu Iranul. Prințul Mohammed a spus în 2019 că un război între țara sa și Iran ar duce la o creștere puternică a prețurilor și ar conduce la „prăbușirea completă a economiei globale”, ceea ce face ca „soluția politică și pașnică să fie mult mai bună decât cea militară”.
Încercarea de a rezolva conflictele regionale prin metode diplomatice vine parțial și din dorința prințului moștenitor de a transforma Arabia Saudită într-o putere globală, în loc să rămână un „stat client” al Statelor Unite.
Primul și, poate, cel mai important test al noului acord se va desfășura în Yemen, acolo unde o coaliție condusă de saudiți a purtat un război împotriva rebelilor Houthi, susținuți de Iran, încă din 2015.
Oficialii saudiți sunt nerăbdători să pună capăt conflictului care a costat țara miliarde de dolari și a atras critici aspre din partea Washingtonului și a Europei.
Sute de mii de yemeniți au murit în urma războiului, cea mai săracă țară din lumea arabă fiind aruncată într-o uriașă criză umanitară.