De ce războiul este cea mai bună reclamă. Cum a ajuns sistemul Patriot vedeta războiului din Ucraina

Data publicării:
Sisteme Patriot
Sistemele Patriot sunt scumpe și vin foarte greu, dar sunt cele mai populare. Foto: Profimedia

Când vine vorba de comercializarea unui sistem de apărare aeriană, cea mai bună reclamă este să îl vezi în acțiune. Bombardamentele din ultima vreme ale Rusiei asupra Ucrainei au readus în atenție platformele terestre de apărare antiaeriană donate Kievului de aliații săi occidentali - și în special sistemul MIM-104 Patriot fabricat în SUA, scrie Politico.

Agitația în jurul Patriot-urilor, un cal de bătaie al apărării antiaeriene occidentale încă din anii 1980, lasă în urmă sistemul franco-italian SAMP/T, la fel de capabil, deși, cel puțin în ceea ce privește specificațiile, acesta oferă o alternativă formidabilă, fabricată în Europa.

„Patriot este de departe cel mai utilizat sistem din Ucraina și a avut un istoric bun, dacă nu chiar stelar”, a declarat Fabian Hoffmann, cercetător în domeniul tehnologiei rachetelor la Universitatea din Oslo. „Oamenii au încredere în ceea ce văd, iar reputația există”.

Ceea ce cumpărătorii doresc este experiență pe câmpul de luptă, iar Patriot o are din plin - de la războiul din Golf din 1991 până la decenii de utilizare în Israel, în timpul războiului din Irak, de către Arabia Saudită împotriva rebelilor Houthi din Yemen și acum în Ucraina.

SAMP/T are o experiență de luptă mult mai redusă - a fost lansat pentru prima dată în Ucraina în semn de furie; rachetele Aster 30 ale sistemului au fost, de asemenea, utilizate de marina franceză în Marea Roșie la începutul acestui an pentru a doborî rachete balistice lansate de rebelii Houthi.

Acest lucru afectează vânzările.

Toată lumea vrea Patriot, chiar dacă sunt scumpe și le primești peste minim 5 ani

Nouăsprezece țări europene utilizează sistemul Patriot (deși platformele destinate Elveției sunt încă la comandă), iar în ultimii ani au fost semnate contracte noi în valoare de miliarde de euro. Până în prezent, niciun sistem SAMP/T nu a fost vândut de când Singapore a semnat în 2013 - ceea ce reprezintă o problemă pentru Roma și Paris.

Între timp, rachetele Patriot au primit multă publicitate gratuită de la Kiev.

Președintele Ucrainei, Volodymir Zelenski, a menționat rachetele Patriot, numind sistemul construit de Raytheon și Lockheed Martin „cel mai puternic” și adăugând că „nimic altceva nu funcționează împotriva amenințărilor balistice”.

Aceasta este o problemă pentru SAMP/T Mamba, care este, de asemenea, conceput pentru a distruge rachete balistice și care trece în prezent printr-o actualizare majoră. SAMP/T NG, care înseamnă generația următoare, urmează să fie livrat în 2026.

Statele Unite au promis Ucrainei două sisteme Patriot, în timp ce Germania a promis trei. Guvernul olandez a adunat componente pentru a transfera și el o platformă, în timp ce românii s-au angajat să trimită una dacă SUA promite să o completeze.

Între timp, Italia și Franța au trimis împreună un sistem SAMP/T în Ucraina anul trecut, iar Italia a promis un al doilea.

Citește și

Ucraina cere României să-i livreze sistemul Patriot promis: „Plătim toate aceste întârzieri cu pierderi de vieți omenești”

Germania cumpără din Statele Unite sisteme Patriot în valoare de 5 miliarde de dolari

Greutățile succesului

Directorii unor firme militare recunosc în mod deschis că războiul a stimulat cererea pentru sistemele Patriot. La Salonul aeronautic internațional de la Farnborough din iulie, Thomas Laliberty, președintele Raytheon pentru sisteme de apărare terestră și aeriană, a declarat că războiul din Ucraina „a provocat un interes susținut pentru Patriots”.

Cu toate acestea, creșterea vertiginoasă a cererii creează probleme producătorilor de Patriot.

„Ne ia 12 luni să construim un radar Patriot, dar ne ia 24 de luni să obținem toate piesele”, a declarat Laliberty, citând dificultatea de a crește rapid producția.

Raytheon afirmă că, în prezent, sunt comandate 13 radare Patriot, majoritatea lucrărilor având loc la o fabrică din Massachusetts. Dintre acestea, cinci sunt destinate Elveției ca parte a unui contract în valoare de 2,2 miliarde de dolari și patru Germaniei în cadrul a două contracte separate în valoare totală de 2,4 miliarde de dolari.

Fiecare platformă include trei secțiuni principale montate pe camion; un radar pentru a monitoriza aeronavele și proiectilele care amenință; o unitate de control și un lansator care poate trage 16 interceptoare.

Sistemul lansează cele mai recente rachete PAC-3 MSE produse de Lockheed Martin - fiecare costând aproximativ 3,7 milioane de dolari. Acestea utilizează detectoare milimetrice hiperprecise în banda Ka, ceea ce înseamnă că pot distruge țintele prin forță cinetică brută la impact, cunoscută în jargonul militar sub denumirea de „hit-to-kill”.

Producția este de 550 de rachete PAC-3 pe an, dar o nouă fabrică din Arkansas va face ca cifra să ajungă la 650 până în 2027. Rachetele PAC-2 de generație anterioară sunt încă în producție; acestea au o rază de acțiune mai mare, dar sunt mai puțin precise, deoarece nu dispun de sistemul de ghidare la bord al PAC-3.

La rândul său, SAMP/T NG va trece, de asemenea, la un căutător în bandă Ka pentru rachetele sale Aster, la fel ca PAC-3. Fiecare rachetă Aster 30 costă aproximativ 2 milioane de dolari. Costul unui sistem SAMP/T a fost estimat la aproximativ 500 de milioane de dolari, în timp ce pentru un Patriot estimarea este un mai mare.

SAMP/T va oferi o rază de detecție de peste 350 de kilometri, iar rachetele Aster 30 pot intercepta ținte cu focosul lor de fragmentare la peste 150 de kilometri, potrivit producătorului Eurosam, o asociere între MBDA și Thales.

Această rază de acțiune depășește Patriot; cea mai recentă rachetă PAC-3 MSE are o rază de acțiune de aproximativ 120 de kilometri.

Experții indică, de asemenea, faptul că funcționarea SAMP/T este mai eficientă în ceea ce privește numărul de soldați necesari, capacitatea de a urmări mai multe amenințări simultan și un design care permite sistemului să monitorizeze 360 de grade dintr-o singură unitate ca motive pentru care un SAMP/T oferă mai multă funcționalitate în comparație cu un Patriot.

Cu toate acestea, Patriot este mai flexibil, interceptând ținte precum aeronave, drone și rachete balistice și de croazieră, în timp ce SAMP/T este conceput în principal pentru a doborî aeronave și rachete balistice.

Problema pentru Eurosam este că Patriot-urile au deja o rețea globală de producători și utilizatori, a declarat Sidharth Kaushal, cercetător principal la Royal United Services Institute din Londra.

Japonia și Germania au fiecare contracte de licență pentru rachetele interceptoare PAC-2, în timp ce aproximativ 48 de lansatoare vor fi, de asemenea, produse în cadrul unui acord comun cu Huta Stalowa Wola din Polonia, în cadrul unui acord anunțat în această lună.

Producția în masă a mii de rachete PAC-3, precum și a rachetelor PAC-2 mai vechi în Statele Unite, Europa și Asia înseamnă „că racheta are utilizatori multipli și, prin urmare, există o piață globală și un ecosistem pentru componente și interceptori”, a declarat Kaushal.

Acestea nu sunt singurele interceptoare de pe piață.

Ucraina utilizează NASAMS, un sistem terestru de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune dezvoltat de Kongsberg Defence & Aerospace din Norvegia și Raytheon, precum și IRIS-T cu rază medie de acțiune, fabricat de Diehl Defence din Germania.

Se lucrează în prezent la modernizarea atât a NASAMS, cât și a IRIS-T pentru a contracara mai bine rachetele balistice.

Citește și

De ce Bulgaria va comanda sisteme de apărare germane IRIS-T SLM în locul popularelor Patriot. Decizia are legătură și cu România

Țările din Europa de Est au mari probleme în a recruta tineri pentru armată. „Ceva trebuie schimbat, și nu numai în România”


Intrarea pe o piață dificilă

Agitația legată de Patriots ca fiind cel mai bun pariu împotriva rachetelor rusești este o mare problemă pentru SAMP/T.

Forțele aeriene germane au declarat la sfârșitul săptămânii că au început să instruiască un nou lot de trupe ucrainene pentru a utiliza sisteme Patriot.
Între timp, Berlinul a făcut din acest sistem o parte esențială a inițiativei sale de apărare aeriană Sky Shield, în cadrul căreia cel puțin 21 de aliați europeni s-au angajat să construiască și să gestioneze o rețea transcontinentală pe mai multe niveluri pentru a respinge amenințările aeriene.

Spre consternarea Parisului și a Romei, Sky Shield integrează, de asemenea, sistemul israelian cu rază lungă de acțiune Arrow-3 și sistemul german IRIS-T.

Guvernele francez și italian au încercat să convingă țările UE să se ralieze în jurul SAMP/T, miniștrii apărării naționale ai acestora scriindu-le colegilor la începutul acestui an că sistemul lor este „capabil să angajeze eficient întregul spectru de amenințări”.

În timp ce Roma și Parisul s-au angajat în acest an să își intensifice donațiile de rachete Aster către Ucraina și să ofere un al doilea SAMP/T, până în prezent, interesul potențialilor cumpărători a fost limitat.

Speranța Franței este că vânzările de SAMP/T ar putea fi ajutate de greutatea cererii pentru Patriots.

„Timpul de așteptare pentru primirea unui Patriot este semnificativ, așa că poate acest lucru va fi un impuls pentru MBDA [și Eurosam]”, a declarat Hoffmann. „Doi până la trei ani pentru un SAMP/T nu este atât de rău dacă trebuie să aștepți peste cinci ani pentru un Patriot”.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri