De ce Bulgaria va comanda sisteme de apărare germane IRIS-T SLM în locul popularelor Patriot. Decizia are legătură și cu România

Data publicării:
IRIS-T SLM Diehl Defence
Bulgarii aleg variante mai ieftine de apărare antiaeriană. Foto: Profimedia

Forțele antiaeriene din Bulgaria au nevoie de mai multă vreme de o modernizare. În prezent, țara se bazează pe sistemele sovietice învechite S-200 și S-300, care au fost cumpărate în 1984 și 1989. În mod total surprinzător, săptămâna trecută s-a aflat că Bulgaria intenționează să achiziționeze șapte baterii SLM IRIS-T de la Diehl Defense, în locul popularelor sisteme Patriot.

Anunțul a venit ca un șoc din cauza evoluțiilor rapide, scrie BulgarianMilitary. Potrivit unor surse precum Janes, care citează un raport al Comisiei parlamentare bulgare pentru apărare, negocierile dintre Ministerul Apărării din Bulgaria și producătorul german Diehl Defense au avut loc între 22 și 24 iulie. La scurt timp după aceea, la 6 august, parlamentul a decis să procedeze la achiziționarea unui sistem IRIS-T SLM în valoare de 182 milioane euro. În cazul în care Bulgaria continuă să achiziționeze restul de șase sisteme IRIS-T SLM și un sistem IRIS-T SLX, valoarea totală a tranzacției ar putea ajunge la aproape 1,4 miliarde de dolari.

Controverse

Această afacere a stârnit deja unele controverse. Fostul ministru al apărării Krasimir Karakachanov a evidențiat mai multe preocupări legate de această comandă. În primul rând, el a susținut că raza de acțiune de 40 km a IRIS-T este insuficientă în comparație cu "raza de acțiune mai mare a sistemelor Patriot americane și israeliene". În al doilea rând, acesta a criticat lipsa de implicare a companiilor bulgare. În al treilea rând, a remarcat absența unui proces de achiziții publice, producătorul fiind selectat direct. În cele din urmă, el a subliniat lipsa de transparență a acestei afaceri.

Explicații

Dacă lăsăm la o parte problemele administrative cunoscute semnalate de fostul ministru [care, în realitate, sunt destul de reale], să analizăm miezul deciziei - de ce să favorizăm IRIS-T în detrimentul Patriot?

Primul motiv important este diferența costurilor dintre IRIS-SLM și Patriot. S-a observat deja că o baterie IRIS-T SLM bulgară va costa aproximativ 200 de milioane de dolari. În comparație, o singură baterie MIM-104 Patriot are un preț de aproximativ 1 miliard de dolari.

Privind imaginea de ansamblu, Bulgaria are nevoie de cel puțin șapte baterii de apărare aeriană. Pentru aceasta, Bulgaria a planificat cu Diehl Defense să achiziționeze cele șapte baterii până în 2032 pentru un cost combinat de 1,4 miliarde de dolari. Diferența de cost este izbitoare.

Un alt motiv cheie este alegerea Bulgariei de a se alinia inițiativei paneuropene pentru o apărare aeriană unificată, Inițiativa europeană pentru scutul aerian [ESSI]. Alăturându-și forțele cu Belgia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, România și Regatul Unit, angajamentul Bulgariei față de ESSI subliniază o preferință pentru producătorii europeni, în special Germania - o țară cu care Bulgaria a dezvoltat relații puternice în ultimele trei decenii, încă din perioada Războiului Rece și a existenței Germaniei de Est.

Al treilea motiv ar putea fi din domeniul proiectării militare tactice. Sistemul SLM IRIS-T este special conceput pentru a intercepta drone, elicoptere, avioane și rachete de croazieră la distanțe medii și scurte. În prezent, principala amenințare la adresa securității Bulgariei provine din Rusia, în special din Marea Neagră. Deși un atac cu rachete balistice din partea Rusiei este posibil, acesta nu este principala așteptare. În schimb, îngrijorarea este legată de rachetele de croazieră lansate din aer și de pe uscat, în special de cele navale, care provin predominant din Marea Neagră.

Aceste rachete de croazieră reprezintă o amenințare semnificativă pentru infrastructura energetică critică a Bulgariei, inclusiv centrala nucleară de la Kozlodui, diverse centrale electrice și hidroelectrice și baraje ridicate în timpul epocii liderului comunist Todor Jivkov.

Bulgaria dispune de sisteme de rachete antibalistice consacrate, precum S-200 și S-300 din era sovietică. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de echipamente operaționale moderne care pot intercepta rachete de croazieră și drone, situația este considerabil mai dificilă. De exemplu, Bulgaria încă utilizează sisteme antiaeriene învechite și depășite din punct de vedere tehnic, cum ar fi 2K12 Kub, 9K33 Osa, ZSU-23-4 Shilka și Strela-10.

Bulgaria se bazează pe România

Bulgaria se va baza pe vecinul său din nord, România, care este, de asemenea, membru al UE și al NATO. Capacitățile de apărare aeriană ale României sunt mult mai avansate, în special datorită celor patru baterii Patriot. Aceste baterii sunt bine pregătite pentru a contracara amenințările balistice și vor oferi probabil o protecție considerabilă centralei nucleare de la Kozlodui, principala sursă de energie a Bulgariei și un exportator vital de energie către Europa, situată în apropierea graniței cu România.

Comparație între cele două sisteme

Atunci când se compară sistemul Patriot cu sistemul IRIS-T SLM selectat de Bulgaria, sistemul Patriot iese clar în evidență, cel puțin conform specificațiilor tehnice. Sistemul Patriot al SUA se mândrește cu un mecanism de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune și altitudine mare, capabil să intercepteze diverse amenințări, inclusiv rachete balistice tactice, rachete de croazieră și aeronave avansate. Această versatilitate face ca sistemul Patriot să fie superior în gestionarea amenințărilor de mare viteză și de mare altitudine cu care IRIS-T SLM s-ar putea confrunta.

În plus, raza de acțiune a IRIS-T SLM reprezintă o limitare. Deși este eficient în raza specificată, acesta nu are raza de acțiune extinsă a sistemului Patriot. Patriot poate ținti amenințări la distanțe mult mai mari, oferind astfel o acoperire defensivă mai largă pe o suprafață mai mare, ceea ce este esențial pentru protecția împotriva amenințărilor cu rază lungă de acțiune.

IRIS-T SLM nu se ridică la nivelul sistemelor avansate de radar și senzori din sistemul Patriot. Radarul Patriot excelează la detectarea și urmărirea simultană a mai multor ținte, oferind o rază de acțiune mai mare și o precizie mai mare. Această capacitate avansată este esențială pentru interceptarea amenințărilor complexe, coordonate sau ascunse pe care IRIS-T SLM le-ar putea rata.

Cu toate acestea, este încurajator să vedem că guvernul bulgar ia măsuri pentru a-și consolida capacitățile militare. Deși IRIS-T SLM poate că nu este vârful sistemelor antiaeriene, acesta reprezintă un progres. Aceasta marchează prima îmbunătățire semnificativă a apărării aeriene bulgare din ultimele trei decenii, comentează BulgarianMilitary.

ILA Berlin 2024 - Presserundgang Presserundgang vor dem Start der ILA 2024. Diehl Defence IRIS-T SLM-Starter auf Basis eines MAN SX45 88 10 t. Bisher stehen 10 solcher Starter in der Ukrainer laut Ausage des Diehl-Sprechers. Schnefeld Selchow Brandenburg
Foto: Profimedia

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville