De ce ofensiva din Kursk este „devastatoare” pentru Putin. Ministrul suedez de externe: „Mașinăria de război a Rusiei este găunoasă”

Data publicării:
lansator de rachete autopropulsat Grad rusesc
Ofensiva ucrainenilor a demonstrat atât slăbiciunea lui Putin, cât și greșeala oficialilor din Occident care s-au lăsat impresionați de amenințările liderului de la Kremlin legate de extinderea războiului și folosirea armelor nucleare. Foto: Profimedia Images

Ofensiva îndrăzneață a Ucrainei în Rusia a slăbit regimul lui Vladimir Putin și a demonstrat că amenințările lui legate de extinderea războiului din cauza sprijinului occidental pentru Kiev erau false, a declarat ministrul suedez de externe într-un interviu pentru Financial Times.

Incursiunea ce durează de mai mult de trei săptămâni prin care Ucraina a cucerit în jur de 1.200 de kilometri pătrați din regiunea rusească Kursk a schimbat „narațiunea” războiului, potrivit ministrului Tobias Billström, care le-a cerut aliaților Kievului să își sporească eforturile de susținere a ucrainenilor.

„Numai faptul că acest lucru a fost posibil este mult mai important decât teritoriul propriu zis” cucerit de ucraineni, a spus Billström. „Este devastator pentru regimul lui Putin.”

„Arată populației ruse și lumii că mașinăria de război a Rusiei este găunoasă... nu a fost în stare să își protejeze granițele.”

Întrebat ce crede despre liderii ucraineni care vorbesc despre schimbarea regimului de la Moscova, Billström a spus: „și noi vorbim [despre același lucru]”.

„Toată lumea care se uită la Rusia azi poate vedea că cu regimul actual riscăm cu toții ca tendința imperialistă să continue - planurile imperialiste asupra vecinilor apropiați, începând cu Ucraina, Belarus, Georgia, etc.”

Finnish Foreign Minister Elina Valtonen and Swedish Foreign Minister Tobias Billström (in the picture) during their join
Tobias Billström a spus că ofensiva ucraineană are un „impact politic” uriaș, mult mai important decât câștigurile teritoriale. Foto: Profimedia Images

Suedia, care a renunțat la doctrina neutralității pe care a avut-o timp de două secole, după invazia lui Putin, a fost o sursă esențială de armament pentru Ucraina din februarie 2022.

În mai, Stockholm a anunțat că va aproviziona Kievul cu un avion de recunoaștere și cu rachete aer-aer pentru a-i permite să desfășoare bombardamente de la mare distanță.

Spre deosebire de Billström, alți oficiali din Occident și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu impactul pe care ofensiva din Kursk îl va avea asupra forțelor foarte limitate pe care Ucraina le are la dispoziție în estul țării, în special în direcția Pokrovsk, acolo unde Rusia a cucerit teritorii semnificative în ultimele zile.

„Războiul este o afacere riscantă. Ar putea cu siguranță să apară și dificultăți, dar nimeni nu poate priva Ucraina de faptul că a reușit să facă asta o dată. Și dacă o poate face o dată, înseamnă că ar putea să o facă a doua și poate și a treia oară”, a spus Billström. „Trebuie să rămânem consecvenți.”

Unii oficiali au indicat faptul că Occidentul pune tot mai multă presiune pe Kiev ca să vină la masa negocierilor pentru încheierea cât mai rapidă a războiului, cu toate că Rusia ocupă teritorii vaste din Ucraina.

„Dacă ar fi fost astfel de idei în trecut, succesul formidabil din Kursk a schimbat datele problemei”, a precizat Billström.

tanc-rusia-kursk
Ucrainenii au cucerit în jur de 1.200 de kilometri pătrați din regiunea rusească Kursk. Foto: Profimedia Images

Ministrul suedez a spus că nu vrea să vorbească despre probleme de strategie militară, dar ofensiva are un „impact politic” uriaș.

Ofensiva ucrainenilor a demonstrat atât slăbiciunea lui Putin, cât și greșeala oficialilor din Occident care s-au lăsat impresionați de amenințările liderului de la Kremlin legate de extinderea războiului și folosirea armelor nucleare.

„Suntem ținuți în alertă de retorica rusească. Dintr-un motiv foarte clar: este una dintre foarte puținele arme rămase în arsenalul Rusiei care, dacă îi permitem, ne-ar putea face să ne temem de Rusia sau să ne alimenteze teroarea față de Rusia. Și nu trebuie să îi permitem.”

„Mai devreme sau mai târziu, trebuie cu toții să realizăm că mare parte din ceea ce vine din Moscova este fals. Intenția este să ne facă să credem că Rusia este mult mai puternică decât este cu adevărat.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Nimeni nu ar ghici că are 50 de ani. Mel C de la Spice Girls, ca o o studentă îndrăgostită, de mână cu...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc de glumit, se hrănesc cu...
Newsweek
Universitatea privată făcută de Lasconi avea aviz provizoriu de funcționare. Licența - despre PRO TV
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
J.Lo, într-o rochie decupată pe laterale, de sus până jos, la care nu a purtat lenjerie, la premiera filmului...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...