De ce nu a fost arestat Putin în Mongolia. Mesajul guvernului mongol, care a refuzat să execute mandatul CPI

Data publicării:
Russian President Putin and Mongolian President Khurelsukh meeting in Ulaanbaatar
Vladimir Putin l-a invitat pe președintele mongol Ukhnaagiin Khürelsükh la summitul BRICS care va avea loc în Rusia, în luna octombrie. Sursa foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a ajuns luni în Mongolia, iar marți președintele rus s-a întâlnit la Ulaanbaatar cu omologul său mongol Ukhnaa Khurelsukh. Este prima sa deplasare într-o ţară membră a Curţii Penale Internaţionale (CPI), după emiterea unui mandat de arestare pe numele său, pentru crime de război. Guvernul Mongoliei a refuzat să execute mandatul CPI, iar un purtător de cuvânt al Executivului a explicat pentru Politico motivul pentru care încătușarea liderului de la Kremlin este dificilă.

Ne pare pare rău, dar nu foarte rău. Scuze tuturor, mâinile noastre sunt cam legate, transmite Mongolia după eșecul arestării lui Putin, notează Politico. Acesta este, pe scurt, mesajul guvernului Mongoliei, după ce luni nu a executat un mandat internațional de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, când acesta a aterizat în țară pentru o vizită oficială.

Într-o declarație făcută marți, un purtător de cuvânt al guvernului mongol a declarat că țara se află într-o poziție de dependență energetică, ceea ce face dificilă încătușarea lui Putin pe mandatul Curții Penale Internaționale (CPI) pentru crimele de război din Ucraina.

Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din electricitate din vecinătatea noastră imediată, care anterior au suferit întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a asigura existența noastră și a poporului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt.

Mongolia a menținut întotdeauna o politică de neutralitate în toate relațiile sale diplomatice, așa cum se demonstrează în declarațiile noastre înregistrate până în prezent”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citește și Putin sfidează justiția internațională. Cum a fost primit dictatorul rus în Mongolia: Fanfară și covor roșu în loc de cătușe

Mongolia, o țară cu 3,3 milioane de locuitori, se află într-un loc geografic ciudat, fără ieșire la mare, între superputerile Rusia și China. A mers pe frânghia diplomatică pentru a evita înstrăinarea de vreunul dintre vecinii săi cu care are legături istorice și economice extinse. Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia nu a schimbat acest calcul pentru guvernul din Ulaanbaatar, capitala mongolă.

Mongolia este însă membră a CPI, care în luna martie a anului trecut a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui Putin pentru crime de război legate de deportarea și transferul copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Orice membru al CPI trebuie să acționeze în baza mandatelor instanței, dar Mongolia nu a făcut acest lucru. Un expert juridic a declarat anterior pentru Politico că Mongolia va fi probabil urmărită penal pentru inacțiunea sa.

Uniunea Europeană, Ucraina și organizațiile internaționale pentru drepturile omului precum Amnesty International au cerut anterior Mongoliei să își respecte obligațiile.

Heorhii Tykhii, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, a numit eșecul Mongoliei de a-l aresta pe Putin „o lovitură grea pentru CPI și pentru sistemul internațional de justiție penală”.

Mongolia a permis criminalului acuzat să scape de justiție, împărțind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război. Vom lucra cu parteneri pentru a ne asigura că acest lucru are consecințe pentru Ulaanbaatar”, a adăugat Tykhii.

În timpul vizitei, Putin l-a invitat pe președintele mongol Ukhnaagiin Khürelsükh la summitul BRICS care va avea loc în Rusia, în luna octombrie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Mongoliei a adăugat, de asemenea, că vizita lui Putin este în concordanță cu precedentul istoric al șefilor de stat care sărbătoresc împreună aniversarea victoriei forțelor sovietice și mongole asupra Japoniei în bătălia de la Khalkhin Gol din 1939.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...