După victoriile rapide pe care armata Ucrainei le-a înregistrat în timpul contraofensivei de anul trecut în care a eliberat multe teritorii din regiunile Harkov și Herson, așteptările pentru operațiunea recent lansată de Kiev sunt foarte mari, scrie Politico. Totuși, experții avertizează că noua contraofensivă va continua într-un ritm diferit de cea precedentă.
Ucraina întâmpină o rezistență acerbă din partea rușilor în sudul și estul țării, în timp ce trupele ucrainene continuă să elibereze și mai multe teritorii ocupate de armata rusă.
Forțele ucrainene au câștigat teren, dar luptele se dau pentru fiecare metru de pământ, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.
„Inamicul face tot posibilul pentru a păstra pozițiile cucerite. Rușii folosesc în mod activ aviația de asalt și militară și folosește intens focul de artilerie”, a spus Maliar.
„În timpul ofensivei, trupele noastre întâmpină în continuu terenuri minate, în combinație cu șanțuri antitanc”, a explicat Maliar. „La toate acestea se adaugă contraatacurile constante ale unităților inamice asupra blindatelor și utilizarea masivă a rachetelor ghidate antitanc și a dronelor kamikaze.”
Rușii au pierdut un soldat pentru fiecare 48 de centimetri de teritoriu câștigat la Bahmut
Atât ucrainenii, cât și rușii au măsurat câștigurile teritoriale în metri în ultimele luni de război. Spre exemplu, în timpul bătăliei de 9 luni pentru Bahmut, Rusia ar fi pierdut un soldat (rănit sau ucis) pentru fiecare 48 de centimetri de teritoriu câștigat, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
Așteptările pentru noul asalt al ucrainenilor sunt mari întrucât, după cum a spus și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, o „contraofensivă ucraineană victorioasă l-ar putea forța pe Putin să negocieze o încheiere a războiului”.
Totuși, războiul din Ucraina „nu este un film de la Hollywood. Forțele ucrainene avansează cu viteza de care au nevoie de această dată. La fel ca și în contraofensiva de anul trecut”, a explicat analistul militar ucrainean Taras Cimut.
„Oamenii nu știu de câte încercări eșuate a fost nevoie anul trecut înainte de marele succes pe care toată lumea l-a apreciat”, a spus Cimut.
Al 10-lea general rus care și-a pierdut viața în războiul din Ucraina
În ultima săptămână, Ucraina a anunțat că a eliberat mai multe sate din regiunile Donețk și Zaporojie, însă a înregistrat și pierderi materiale serioase: cel puțin 16 vehicule de luptă Bradley și 4 tancuri Leopard au fost distruse în primele săptămâni ale contraofensivei, potrivit unei evaluări a Oryx.
În același timp, Rusia l-a pierdut pe generalul Serghei Goriaciev, potrivit publicațiilor rusești care citează așa-ziși bloggeri militari ruși. Dacă informația se confirmă, Goriaciev ar fi al 10-lea general rus care și-a pierdut viața în războiul din Ucraina.
Primarul exilat al orașului Melitopol, ocupat de ruși, a spus marți că forțele ucrainene au distrus mai multe baze militare rusești din această localitate și din jurul ei.
„Rușii au folosit căile feroviare pentru a transporta combustibil și armament pe linia frontului”, a mai spus primarul ucrainean Ivan Fedorov. „În fiecare zi, capacitățile lor de transport se reduc.”
Ucraina testează apărarea rusă pe toată linia frontului
Contraofensiva ucraineană se află acum în faza de „curățire”, potrivit analistului militar Sean Bell. „Ceea ce Ucraina face în acest moment este să testeze apărările rusești pe toată linia frontului”.
Când găsesc un punct slab, încearcă să îl exploateze, a explicat Bell pentru Sky News. „Ei capturează așezări, dar asta nu este decât o curățire a câmpului de luptă; [Ucraina] se asigură că nu e niciun rus rămas ascuns astfel că, atunci când vor lansa un atac masiv, nu li se va închide ușa în spate și nu se vor găsi dintr-o dată în capcană și încercuiți.”
Ucrainenii știu că rușii au mulți soldați în rezervă și încearcă să forțeze armata rusă să își angajeze trupele cât mai departe de zonele unde plănuiesc să atace în forță. „Este un joc complex de-a șoarecele și pisica ceea ce se întâmplă acum”.
Bell a mai spus că există și posibilitatea ca Rusia să reziste în fața atacurilor ucrainene și să lanseze la un moment dat propria ei ofensivă.
Editor : Raul Nețoiu