De ce este importantă Transnistria pentru Rusia. Miza Moscovei în regiunea separatistă din Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Statuie a lui Lenin la Tiraspol.
Statuie a lui Lenin la Tiraspol. Foto: Profimedia

Regiunea separatistă Transnistria, o republică autoproclamată cu propria constituție, armată, monedă și steag, dar care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională, ar putea fi atrasă în războiul Rusiei în Ucraina, relatează CNN.

Un general rus de top a declarat săptămâna trecută că armata urmărește „controlul deplin” asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei și acces în Transnistria, teritoriul separatist din Republica Moldova.

TASS l-a citat pe comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, care a spus că obiectivul este crearea unui coridor terestru între Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Astăzi, liderul pro-rus din regiunea separatistă ucraineană Donețk a spus că Moscova ar trebui să lanseze următoarea etapă a campaniei sale militare în Ucraina, după ce va ajunge la frontierele regiunii, și că nouă etapă ar include și Transnistria.

În această dimineață și luni au avut loc explozii la Tiraspol, capitala Transnistriei, despre care Ministerul Apărării din Ucraina a spus că sunt o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării după incidentele din regiunea separatistă.
Miza Moscovei

Transnistria este o fărâmă îngustă de pământ, cuprinsă între Ucraina și restul Republicii Moldova. Acesta găzduiește aproximativ jumătate de milion de oameni, dintre care majoritatea sunt vorbitori de limbă rusă.

Transnistria și-a declarat independența față de fosta republică sovietică Moldova în urma unui război de doi ani (1990-1992) care a izbucnit în timp ce se prăbușea Uniunea Sovietică.

Rușii au intervenit în sprijinul Transnistriei, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Conflictul dintre guvernul moldovean și separatiști s-a încheiat cu o încetare a focului în 1992, dar aproximativ 1.500 de militari ruși au rămas în Transnistria.

Declarația generalului-maior Minnekaev, care prezintă strategia Rusiei pentru „a doua fază” a războiului, a stârnit o alarmă imediată din partea autorităților moldovenești, care l-au convocat pe ambasadorul rus.

Declarațiile despre Transnistria sunt „neîntemeiate și contrazic poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a spus Ministerul Afacerilor Externe din Moldova.

Acesta a adăugat că, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul rus, oficialii moldoveni au reiterat că țara este un „stat neutru și acest principiu trebuie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.

Unii analiști militari bănuiesc că Rusia intenționează să folosească Transnistria pentru sprijin logistic și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa din Ucraina.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ANM anunță ninsori abundente și temperaturi scăzute, inclusiv în Capitală. Cât timp va persista frigul
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Leonidele, o noua ploaie de meteori în noiembrie 2024. Când se poate observa pe cer fenomenul astronomic. Foto Shutterstock
Leonidele, o nouă ploaie de meteori în noiembrie 2024. Când se poate observa pe cer fenomenul astronomic
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...