Dan Dungaciu, analist de politică extrernă a comentat la Digi24 demisia Guvernului Rusiei anunțată miercuri după amiază. Dan Dungaciu spune că mișcarea de Moscova pregătește operațiunea „succesiunea”, iar Dmitri Medvedev ar putea fi luat în calcul pentru funcția de președinte, din 2014.
„În actuala configurație politică de la Moscova nu există vreun efect care să zguduie nici Federația Rusă, nici ierarhia de putere, nici maniera în care se mișcă Rusia pe plan internațional, pentru că, în acest moment, în actuala configurație constituțională, puterea, și formală și informală, este la un singur om, în speță Vladimir Putin. Schimbarea, dacă va fi, va fi una de decor, o schimbare care să mute accentele și eventual să pregătească operațiunea „succesiunea”, care este una esențială pentru Vladimir Putin și pentru Rusia. Dacă este vorba de o retragere strategică a domnului Medvedev, pentru plasarea lui într-o funcție semnificativă în stat sau chiar pentru pregătirea lui de a deveni președintele Federației Ruse în 2014 - sigur, acesta poate fi un subiect de speculație.
Citește și: Cristian Diaconescu, despre demisia guvernului rus: Se pregătește transferul de putere din epoca Putin într-o epocă post-Putin
În 2024, un președinte al Federației Ruse nu poate fi cineva extrem de erodat, cum ar putea să fie în 2024 un premier al federației.
Deci, dacă mutarea este strategică, se poate specula pe această temă, mai ales că Putin a propus în discursul său anumite amendamente la Constituție care atenuează puterea președintelui.
Deci, în eventualitatea în care președinte va fi domnul Medvedev, puterile pe care le va avea vor fi mai mici decât puterile pe care le are domnul Putin - cel puțin asta sugerează Putin prin oferirea unor puteri sporite Dumei.
Deci, sunt două moduri în care trebuie să ne uităm la acestă cădere a guvernului: 1 - niște modificări de moment care nu mută ierarhiile politice de la Moscova și 2 - în perspectiva operațiunii „succesiunea”, domnul Medvedev ar putea să fie luat în calcul pentru funcția de președinte după 2024.
Ce știm sigur din discursul domnului Putin este un element care trebuie explicat... Ideea de suveranitate a Rusiei a fost printre pilonii principali din discursul lui Putin, adică ideea că legea Rusiei prevalează în raport cu alte legislații. Acesta este un aspect pe care Putin l-a subliniat foarte apăsat. Altfel spus, Rusia este suverană și transmite un mesaj foarte limpede că nimeni nu va putea să transmită nicio intenție de pretenție la ceea ce se întîmplă intern în Federația Rusă. Ăsta este un mesaj foarte puternic, mai ales că a fost dublat și de un discurs foarte consistent al președintelui Putin, apropo de forța militară rusă renăscută, cu referințe clare la arma supersonică despre care se vorbește atât.
În ceea ce privește modificarea Constituției, în ce perspectivă se modifică această constituție, asta este deocamdată o chestiune la nivelul speculației... S-ar putea ca domnul Putin, în bunul său obicei, să arunce o momeală, lumea să înceapă să discute, să muți agenda publică și spre alte teme și încet-încet, în funcție și de reacțiile pe care le primește, să configureze operațiunea succesiunea care e fundamentală nu doar pentru el, ci și pentru Federația Rusă”, a declarat Dan Dungaciu.