Guvernul Rusiei a demisionat după ce Vladimir Putin a propus schimbări constituționale importante

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin Declared Winner In Russia's Presidential Election
Foto: Gulliver/Getty Images

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat că i-a prezentat președintelui Vladimir Putin demisia guvernului său, relatează agențiile internaționale de presă. S-a întâmplat la scurt timp după ce Putin a anunțat că vrea un referendum pentru modificări constituționale importante. 

Putin i-a mulțumit lui Medvedev pentru activitatea sa, dar a adăugat că Guvernul nu a reușit să-și îndeplinească toate obiectivele primite de la Kremlin, relatează agențiile de presă din Rusia.

Decizia nu a fost discutată cu membrii Cabinetului. „Nimeni nu a știut. Ne-au adunat și au anunțat”, ar fi spus un ministru, potrivit The Independent.

Citiți și: Cristian Diaconescu: Se pregătește transferul de putere din epoca Putin într-o epocă post-Putin

Demisia lui Medvedev îi va permite lui Putin să numească un nou premier și, astfel, ar putea arăta pe cine preferă ca succesor al său la președinție. Nu este clar însă când va fi numit noul premier, iar Putin le-a cerut actualilor miniștri să rămână în funcție până la instalarea unui nou executiv, potrivit The Guardian.

Dmitri Medvedev va fi numit vicepreședinte  al Consiliului de Securitate al Rusiei, a potrivit jurnalistei Polina Ivanova. Acest consiliu este aflat tot sub conducerea lui Putin.

Medvedev a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca preşedinte. Anterior, Medvedev a mai avut un mandat de premier și unul de președinte, când prim-ministru a fost Putin.

Reforma constituțională dorită de Putin

Demisia vine după ce Putin a anunţat o serie de schimbări politice în discursul său despre starea naţiunii.

El a propus organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani, relatează Agerpres.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Cum stau lucrurile la acest moment? În conformitate cu Articolele 111 și 112 din Constituția Federației Ruse, președintele primește doar acordul Dumei de Stat pentru a-l nominaliza pe premierul rus. Apoi, el îi numește atât pe șeful cabinetului, cât și pe adjuncții acestuia și pe toți miniștrii. Propun să schimbăm procedura și să încredințăm Dumei nu doar acordul, ci și nominalizarea premierului Federației Ruse”, a spus Putin în discursul său.

În acest context, este evident că trebuie să-i dăm, ca guvern, posibilitatea președintelui să ia toate deciziile” necesare pentru a implementa acest plan, a spus Dmitri Medvedev, anunțându-și demisia, potrivit RT.

Schimbările propuse de Vladimir Putin ar limita puterile unui eventual succesor al său, dacă nu va mai ocupa funcția după 2024, când i se încheie cel de-al patrulea mandat, ceea ce arată că ar intenționa să ocupe funcția de premier sau de șef al Consiliului de stat, potrivit The Guardian.

Margarita Simonyan, șefa postului de televiziune RT, a scris, după discursul lui Putin, că „puterea din Rusia se mută în latura legislativă”. Alții spun, însă că Putin își pregătește terenul pentru o tranziție în 2024, când i se încheie mandatul de președinte.

Principlul rezultat al discursului lui Putin: ce idioți (și/sau escroci) sunt cei care au spus că Putin va pleca în 2024!” a scris principalul opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri