Video "Dacă Ucraina cade, Rusia nu se va opri pe malurile Nistrului." Cea mai mare frică într-un sat moldovenesc înconjurat de Transnistria

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
sat in republica moldova
Satul Cocieri este împărțit: mulți din comunitate se simt neglijați de guvernul de la Chișinău. Și au o slăbiciune pentru Rusia. FOTO: captură Digi24

Războiul din Ucraina a aruncat o umbră asupra Transnistriei. Regiunea s-a desprins de Republica Moldova în 1990, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, dar independența ei nu este recunoscută internațional. Transnistria este în mare parte pro-rusă. Moldoveni ca Iurie Coțofan se tem că țara lor s-ar putea confrunta cu o soartă similară Ucrainei. Mulți oameni din Republica Moldova își doresc legături mai strânse cu Occidentul, iar anul trecut, țara a cerut să adere la Uniunea Europeană. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.    

21 mai, capitala Republicii Moldova. Zeci de mii de oameni participă la un miting în favoarea aderării la Uniunea Europeană. Mulți sunt mânați și de teama unei invazii a rușilor.

Iurie Coţofan este unul dintre ei. Știe ce înseamnă să lupți împotriva rușilor. El și camarazii săi au încercat să apere pământul moldovenesc împotriva separatiștilor pro-ruși, acum trei decenii. Se întreabă dacă va trebui să meargă din nou la război.

Iurie Coţofan, veteran de război: "Gândiți-vă în felul următor: Moldova și Ucraina. Dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri pe malurile Nistrului."

Trupele Rusei sunt deja pe teritoriul Republicii Moldova. Această parte a Nistrului separă Moldova de regiunea separatistă de pe malul estic: Transnistria. S-a separat de Moldova în anii 1990 - un război post-sovietic înghețat. Cei care vor să viziteze această regiune trebuie să ia bacul. Dincolo de apă, veghează soldații ruși - sunt aici de 30 de ani, oficial într-o misiune de "menținere a păcii".

Ne întâlnim cu Iurie Coţofan la Cocieri - un sat moldovenesc înconjurat de Transnistria. La prima vedere, totul pare liniștit – dar pentru Iurie nu este. Iurie Coţofan, veteran de război: "Nu mai este liniște aici din 1991. Atâta timp cât armata rusă este pe malul stâng al Nistrului și acest loc este sub ocupație, nu va mai fi pace prea curând."

Satul Cocieri este împărțit: mulți din comunitate se simt neglijați de guvernul de la Chișinău. Și au o slăbiciune pentru Rusia.

"Nu suntem deloc împotriva Rusiei. Preferăm legături strânse, să ne ajutăm, să ne sprijinim reciproc.", spune o femeie. "Mulți oameni îl urăsc pe Putin pentru că, spun ei, declanșează războaie, dar de fapt pare să fie exact invers.", afirmă o altă localnică.
 
Cocieri este aprovizionat cu gaz rusesc ieftin, o binecuvântare pentru mulți oameni din această regiune săracă. Dar pentru tineri, asta nu e suficient ca să-i convingă să rămână. O treime din populație a plecat, lucru pe care se pregătește să-l facă și Cristian.

Cristian Oprea, student: "Nu sunt prea multe oportunități, mă gândesc să plec într-o altă țară, dar nu avem mulți bani."

Salariul mediu în Cocieri este de aproximativ 250 de euro pe lună. Cristian împarte această cameră cu fratele și părinții săi. Visurile lui sunt mai mari decât încăperea în care trăiește.

Cristian Oprea, student: "Planul meu este să termin școala și să studiez design grafic. Și, dacă lucrurile merg bine, mi-ar plăcea să lucrez în străinătate, în Statele Unite."

E îngrijorat: dacă Ucraina pierde războiul, Transnistria și implicit Rusia ar domina și mai mult Cocieri. Cristian Oprea, student: "Nu mă simt bine într-o comunitate care îi susține doar pe ruși, mi-ar plăcea să văd și alți oameni care gândesc normal. Sunt atât de mulți și m-am săturat de ei..." Nimeni de aici nu-și dorește război, spune Cristian la final.

Dar chiar și în acest sat mic, taberele sunt împărțite: unii vor să primească ajutor din partea Rusiei, alții speră în aderarea la Uniunea Europeană. Mulți se tem că războiul din Ucraina vecină ar putea bate curând la ușa lor.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...