Cum supraviețuiește economia-zombi a Siriei lui Assad, în ciuda războiului și a sancțiunilor devastatoare. „Este un sistem perfect”

Data publicării:
Bashar al-assad în Siria
Drogurile reprezintă un colac de salvare pentru guvernul liderului sirian Bashar al-Assad, care se folosește de pastilele de Captagon ca să poată rămâne la putere. Foto: Profimedia Images

Într-o țară în care industria tradițională aproape că a dispărut cu totul, niște pastile albe au devenit miezul fabulos de profitabil al unei economii-zombi care a ajutat elita politică și militară a Siriei să rămână la putere, după 13 ani de război civil și un deceniu de sancțiuni devastatoare, relatează The Washington Post. Acum, comerțul cu pastile de Captagon amenință să inunde statele vecine și regiunea cu droguri ieftine.

În zilele senine, satele siriene de la granița cu Iordanul arată înșelător de goale. Soldații iordanieni privesc în zare spre nord unde nu se văd decât orașe fantomă, câțiva câini sălbatici și, din când în când, câte un fermier pe câmpurile care au văzut prea puțină ploaie și prea mult război.

Dar, în nopțile când ceața acoperă dealurile, frontiera se transformă într-o scenă mult mai sinistră. Zeci de bărbați - în camioane, pe motociclete și pe jos - apar din întuneric în convoaie armate pentru o cursă dincolo de graniță.

Sunt înarmați cu puști automate, aruncătoare de grenade, chiar și mitraliere. În mașinile și rucsacii lor se ascund zeci de mii de pastile mici și albe. Este vorba un stimulent sintetic numit Captagon care de-abia au ieșit din fabricile din inima Siriei unde sunt produse droguri în valoare totală de 10 miliarde de dolari în fiecare an.

„Dacă vizibilitatea este proastă, ei vin de fiecare dată”, a spus colonelul Essam Dweikat, comandantul unității forțelor armate iordaniene responsabile pentru apărarea sectorului vestic al graniței de 360 de kilometri dintre Siria și Iordan.

„Problema este că oamenii care trec acum granița sunt înarmați și sunt pregătiți să lupte”, a spus Dweikat.

SYRIA-IDLIB-PRESIDENT-FRONT LINE-VISIT
Mai multe rude apropiate ale lui Assad, inclusiv fratele său, Maher al-Assad, sunt implicate în traficul cu Captagon. Foto: Profimedia Images

Traficanții fac comerț cu droguri și cu arme, care ajung apoi la extremiști islamiști

În ciuda eforturilor extraordinare de a opri fluxul de droguri din Siria, miliarde de pastile de Captagon venite din zeci de centre de producție continuă să curgă peste graniță și prin porturile Siriei.

Efectele secundare ale comerțului cu droguri se simt tot mai departe de Siria, chiar și în țările bogate din Golful Persic, unde apar tot mai multe cazuri de dependență, și în țări precum Irak sau Germania, unde apar tot mai multe laboratoare în care pastilele de Captagon sunt produse.

Profiturile uriașe obținute din vânzarea pastilelor - o singură pastilă costă mai puțin de 1 dolar ca să fie produsă și se vinde cu până la 20 de dolari - au atras o gamă largă de complici periculoși, de la rețele de crimă organizată și până la miliții din Liban, Irak și Siria susținute de Iran, potrivit mai multor oficiali ai serviciilor de informații din SUA și Orientul Mijlociu.

În ultimele luni, traficanții au început să transporte droguri, precum și arme: iordanienii au confiscat rachete, mine și explozibili care ar fi ajuns la extremiști islamiști din Iordania și chiar la luptători palestinieni din Gaza și Fâșia Gaza.

Drogurile, colacul de salvare al regimului lui Assad

Drogurile reprezintă un colac de salvare pentru guvernul liderului sirian Bashar al-Assad, care se folosește de pastilele de Captagon ca să poată rămâne la putere.

În timp ce SUA și alte țări occidentale au pus tot mai mare presiune asupra regimului de la Damasc prin sancțiuni, pentru elita siriană micuțele pastile albe sunt o cale de salvare care a atras profituri uriașe și a ferit parțial administrația lui Assad de consecințele sancțiunilor impuse de SUA și UE.

„Regimul Assad nu ar fi putut să reziste aplicării robuste a sancțiunilor fără Captagon. Nu există nicio altă sursă de venit care să compenseze ceea ce au pierdut din cauza aplicării sancțiunilor”, a spus Joel Rayburn, trimisul special al Statelor Unite în Siria din 2018 în 2021.

droguri-confiscate-siria
Comerțul cu Captagon din Siria îi aduce regimului Assad până la 10 miliarde de dolari pe an. Foto: Profimedia Images

Mai multe rude apropiate ale lui Assad, inclusiv fratele său, Maher al-Assad, comandantul Diviziei 4 Blindate a armatei siriene, sunt implicate în traficul cu Captagon, potrivit unor rapoarte ale Trezoreriei americane.

Cele mai multe pastile sunt produse în zonele controlate de regimul Assad și sunt transportate prin puncte de frontieră și porturi aflate sub controlul guvernului.

Câțiva cetățeni sirieni și libanezi cu relații la cel mai înalt nivel au pus bazele fundației unui vast imperiu al drogurilor, profitând de haosul în care s-a cufundat Siria.

„Regele Captagon”

Un personaj cheie în traficul cu Captagon a fost Hassan Daqqou, un cetățean cu dublă cetățenie siriano-libaneză, fost vânzător de mașini, care a început să cumpere proprietăți de ambele părți ale graniței pentru centre de producție și depozite.

Daqqou, poreclit „Regele Captagon” de presa libaneză, a reușit să își construiască imperiul prin alianțe cu prieteni puternici din guvern și din aparatul de securitate al Siriei și Libanului.

Printre colaboratorii lui se numără membri ai miliției libaneze Hezbollah, precum și lideri militari și politici din Siria - nu doar Maher al-Assad, ci și câțiva veri ai lui Assad și afaceriști apropiați de liderul sirian.

„Au dus Captagonul la așa un nivel că industria se poate susține singură”, a explicat Caroline Rose, cercetător al Proiectului Special pentru Comerțul cu Captagon de la centrul New Lines Institute. „Nu mai este vorba de instalații mobile, ci de fabrici permanente care pot facilita producția la scară industrială.”

„Și, pe deasupra, există un aparat de securitate activ care oferă protecție și sprijin gărzilor și chiar facilitează transportul de droguri”, a precizat Rose. „Este un sistem perfect.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri