Bashar al-Assad și „Regele Captagon”. Cum l-au salvat drogurile pe dictatorul Siriei

Data publicării:
pastile de Captagon produse în Siria confiscate în Italia
Veniturile obținute din comerțul cu droguri depășește cu mult bugetul statului sirian. Foto: Profimedia Images

Noi legături directe între comerțul de miliarde de dolari cu drogul Captagon și membri importanți ai Forțelor Armate Siriene și ai familiei președintelui sirian Bashar al-Assad au fost dezvăluite în urma unei investigații conduse de BBC News Arabic și rețeaua de jurnaliști de investigație OCCRP.

Captagon este un drog asemănător cu amfetamina care creează foarte ușor dependență și care a produs multe victime în Orientul Mijlociu în ultimii ani. Acum, drogul se găsește atât în Africa și Asia, cât și în Europa.

În luna martie, Marea Britanie, SUA și UE au impus sancțiuni împotriva unui număr de oameni suspectați că ar fi implicați în comerțul cu Captagon, printre care se numără și doi veri ai președintelui Assad.

Investigația BBC a descoperit dovezi care arată că și alți oficiali sirieni de rang înalt sunt implicați.

Când sediul unei miliții aliate cu regimul de la Damasc a fost ocupat de un grup rival în iulie 2022 în sudul Siriei, membrii grupului au descoperit pungi cu pastile de Captagon pregătite de distribuție și o mașină cu care aceste droguri au fost fabricate.

De asemenea, telefonul și legitimația militară a liderului miliției, Raji Falhout, au fost descoperite. Pe telefon erau salvate mesaje între Falhout și un anume „Abu Hamza” în care discutau despre cumpărarea aparatului de fabricat pastile. Falhout și Hamza au vorbit despre aducerea mașinăriei din Liban în Siria.

Hezbollah și Captagon

BBC a descoperit identitatea reală a lui Abu Hamza: Hussein Riad al-Faytrouni – o persoană asociată cu Hezbollah, un partid politic și miliție afiliată cu guvernul sirian.

„Hezbollah este implicat, dar este foarte atent ca membrii săi să nu joace roluri esențiale în transportul și contrabanda mărfurilor”, a explicat un jurnalist sirian aflat în exil.

În urma mai multor luni de pregătiri, BBC a reușit să intre în contact cu membri ai Forțelor Armate Siriene din regiunea Alep controlată de guvern.

Unul dintre soldați le-a spus jurnaliștilor că salariul lunar al lui și al colegilor săi este de doar 150.000 de lire siriene (60 de dolari) și că, de aceea, mulți dintre ei au fost nevoiți să devină traficanți de droguri la nivel local pentru a-și suplimenta veniturile.

captagon-siria
Joel Rayburn, fost trimis special al Statelor Unite în Siria, crede că „dacă veniturile din Captagon ar fi oprite sau grav perturbate, nu cred că regimul Assad ar putea supraviețui”. Foto: Profimedia Images

Întrebat despre rolul pe care unitatea sa îl joacă în comerțul local cu Captagon, soldatul a spus: „Nu aveam voie să mergem la fabrică. Ei alegeau un loc de întâlnire și noi cumpăram de la Hezbollah. Primeam marfa și ne coordonam cu Divizia 4 pentru a ne facilita transportul”.

Divizia 4 este o unitate de elită a armatei siriene însărcinată cu protejarea guvernului în fața amenințărilor interne și externe. Din 2018, unitatea a fost condusă oficial de Maher al-Assad, fratele mai mic al președintelui Assad.

„Din cauza condițiilor financiare grele prin care trec ofițerii și [persoanele cu] grade militare în timpul războiului din Siria, mulți membri ai Diviziei 4 au recurs la contrabandă”, a spus un fost ofițer din armata siriană care a dezertat.

„Așa că mașinile ofițerilor Diviziei 4 au început să fie folosite pentru transportul de extremiști, arme, droguri, întrucât era singurul grup care putea să treacă de punctele de control din Siria”.

Regimul Assad nu ar supraviețui fără comerțul cu droguri

Economia siriană, devastată de sancțiuni și război, este acum în pragul colapsului total. Analiștii au spus că țara a ajuns tot mai dependentă de Captagon, micuțele pastile foarte profitabile.

Veniturile obținute din comerțul cu droguri depășește cu mult bugetul statului sirian, potrivit lui Joel Rayburn, fost trimis special al Statelor Unite în Siria. „Dacă veniturile din Captagon ar fi oprite sau grav perturbate, nu cred că regimul Assad ar putea supraviețui”.

Un proces împotriva unui cunoscut om de afaceri siriano-libanez, Hassan Daqqou, supranumit „Regele Captagon” de presa libaneză, a fost inițiat în 2021 în Liban. Daqqou a fost găsit vinovat de trafic de droguri după ce un transport uriaș de Captagon a fost confiscat în Malaysia.

Transportul conținea aproape 100 de milioane de pastile și trebuia să ajungă în Arabia Saudită, acolo unde valoarea drogului a fost estimată între 1 miliard și 2 miliarde de dolari, ceea ce face ca această captură să fie una dintre cele mai mari din istorie.

captagon-droguri-2
Hassan Daqqou, un cunoscut om de afaceri siriano-libanez supranumit „Regele Captagon”, a fost găsit vinovat de trafic de droguri după ce un transport uriaș de 100 de milioane de pastile a fost confiscat în Malaysia. Foto: Profimedia Images

Daqqou s-a apărat spunând că acesta colabora cu Divizia 4 a armatei siriene pentru a lupta împotriva traficanților de Captagon și susține în continuare că este nevinovat.

În mesajele trimise de Daqqou către un număr salvat cu numele „Șeful”, cei doi vorbesc despre transportul unor mărfuri, despre care BBC crede că ar fi drogurile, spre orașul Saboora din Siria, acolo unde Divizia 4 are o bază militară importantă.

Surse de rang înalt din Siria au confirmat pentru BBC că numărul îi aparține generalului-maior Ghassan Bilal. Conversația dintre cei doi sugerează că unul dintre cei mai importanți ofițeri din armata siriană este implicat în comerțul ilegal în valoare de miliarde de dolari cu Captagon.

În luna mai, Siria a fost primită din nou în Liga Arabă, iar președintele Assad a participat la o întâlnire a organizației regionale pentru prima oară în mai bine de un deceniu. Assad a fost invitat și în Emiratele Arabe Unite pentru a lua parte la COP28 în luna noiembrie.

Rămâne de văzut în ce măsură comunitatea internațională va încerca să facă presiuni asupra regimului pentru a-l forța să renunțe la comerțul cu Captagon de care Siria este atât de dependentă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...