Cea mai mare adunare de sataniști din istorie a avut loc în luna aprilie la un hotel celebru din centrul orașului american Boston. Membrii Templului Satanic spun că Satana este doar o metaforă pentru ideea de a pune sub semnul întrebării autoritatea și pentru a-și afirma credința în știință, dar pentru mulți creștini manifestările acestei mișcări recunoscute ca religie de guvernul american sunt considerate o blasfemie, relatează BBC.
Într-o cameră luminată doar cu lumânări amenajată special pentru organizarea de ceremonii satanice, un indicator din neon te anunță că ai intrat în Capela Neagră. Un altar se ridică în capătul camerei și o pentagramă albă este desenată pe podea în fața altarului.
Sataniștii sunt îmbrăcați în pelerine lungi cu glugă și poartă măști negre pe față. Mâinile lor sunt legate cu o sfoară, pe care mai apoi o aruncă - un gest simbolic de eliberare. Paginile smulse din Biblie simbolizează repudierea botezului creștin.
Aceste ritualuri au un efect profund asupra participanților.
„Fiind un copil gay, faptul că mi s-a spus că sunt o abominațiune și că ar trebui să fiu distrus mi-a distorsionat mult gândirea”, a spus unul dintre sataniști. „Descoperirea Templului Satanic m-a ajutat cu adevărat să îmbrățișez logica și empatia”.
Templul Satanic este recunoscut ca religie de guvernul Statelor Unite și are preoți și congregații în America, Europa și Australia. Peste 830 de oameni și-au cumpărat bilete pentru convenția numită SatanCon.
Sataniștii spun că nu cred cu adevărat în existența lui Lucifer sau a Iadului, credința lor în știință și respingerea autorității fiind valorile care fac ca mișcarea lor să fie o religie.
Aceștia folosesc simbolurile Satanei pentru ritualuri, ca de exemplu atunci când sărbătoresc o nuntă sau când adoptă un nume nou. Printre ele se numără crucea răsturnată și strigătul: „Lăudat să fie Satana!”
Pentru mulți creștini, ritualurile sataniștilor reprezintă o blasfemie
„Nu este ceva rău”, a explicat Dex Desjardins, un purtător de cuvânt al Templului Satanic. „Multe dintre imaginile noastre sunt în esență blasfemice. Avem oameni care poartă crucea întoarsă.”
„Iar deschiderea ceremoniei noastre presupune ruperea Bibliei ca un simbol al opresiunii, în special opresiunea membrilor LGBTQ și a femeilor, dar și a comunității BIPOC [Black, Indigenous, people of color], și aproape oricine care a crescut cu traume religioase, reprezentând un număr foarte mare dintre membrii noștri”, a mai spus Desjardins.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Sataniștii spun că respectă dreptul tuturor oamenilor de a-și alege credința și că nu încearcă să supere pe nimeni, dar protestatarii din mai multe comunități creștine s-au adunat în fața hotelului pentru a manifesta împotriva evenimentului.
„Pocăiți-vă și credeți în Evanghelie”, striga unul dintre ei. „Satana stăpânește asupra tuturor copiilor [mișcării Pride]”, spunea altul, literele cuvântului 'Pride' fiind colorate în culorile curcubeului, reprezentând steagul comunității LGBTQ.
„Sperăm să îi arătăm lui Dumnezeu că noi nu acceptăm această blasfemie și că noi, catolicii, nu am abandonat piața publică în fața sataniștilor”, a spus protestatarul Michael Shivler, membru al unui grup catolic conservator.
Statuie cu Satana lângă un monument cu cele zece porunci
Etajul al 4-lea al unui hotel Marriott din Boston a fost plin de obiecte în stil goth androgin, robe extravagante, coarne pictate de mână, tatuaje cu diavoli și mustăți pe măsură. Cei mai mulți dintre ei erau destul de maturi ca să fie părinți, iar unii dintre ei chiar au venit cu copiii.
Printre prezentările susținute în cadrul evenimentului s-au numărat un seminar despre satanism și auto-satisfacere și altul numit „Hellbillies: Satanismul prezent în America rurală”.
Activismul politic face parte din identitatea Templului Satanic: membrii săi cred că religia și statul ar trebui separate complet și nu se sfiesc să apere această distincție în justiție.
În Oklahoma, spre exemplu, sataniștii au cerut să fie montată o statuie cu Satana în capitoliul de stat atunci când un monument al celor zece porunci a fost ridicat în acest loc, specificând faptul că Primul Amendament presupune ca toate religiile să fie tratate egal.
Templul luptă și pentru dreptul de a face avort, spunând că toată lumea ar trebui să aibă autonomie cu privire la propriul lor corp.
„Educație cu Satana” - proiectul pentru copii al sataniștilor
Unul dintre proiectele Templului care au atras atenția publicului este înființarea de Cluburi de After-School ale Satanei cu sloganul: „Educație cu Satana”. Templul ar prefera ca religia să nu apară deloc în școli, dar vrea să combată grupurile religioase care vin să îi convertească pe elevi.
Cluburile de After-School ale Templului Satanic se concentrează pe serviciu comunitar, știință, activități de creație și gândire critică.
Criticii spun că aceste programe îi sperie pe copii, cu toate că Templul pretinde că ele nu conțin simboluri demonice. O melodie pentru copii, numită „Satana, amicul meu”, conține o capră - personaj de desen animat - și versurile: „Satana nu este un tip rău, el vrea ca tu să înveți și să îți pui întrebări. El vrea ca tu să te distrezi și să fii tu însuți - și, apropo, nu există iad.”
Templul Satanic spune că numărul de membri s-a mărit de la 10.000 în 2019 la peste 700.000 în prezent.
Printre cei care au participat la evenimentul de la Boston s-au numărat medici, ingineri, artiști, finanțiști, un asistent social, un terapeut și un circar. Mulți fac parte din comunitatea LGBTQ, iar o parte din ei s-au căsătorit cu creștini sau, cel puțin, cu non-sataniști.