Cum răspunde China acuzațiilor lui Trump privind vânzarea de petrol către Coreea de Nord
Data publicării:
China a respins vineri acuzaţiile preşedintelui american Donald Trump conform cărora ar permite transportul naval de petrol către Coreea de Nord, încălcând astfel sancţiunile dictate de ONU.
„A lansa acuzaţii fără motiv prin intermediul presei nu contribuie la întărirea încrederii reciproce şi a cooperării”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying, întrebată fiind despre tweet-ul în care Trump a scris joi că Beijingul a fost prins „asupra faptului” vânzând petrol regimului nord-coreean, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Purtătoarea de cuvânt a dat asigurări, în faţa presei, că Beijingul, spre care se îndreaptă 90% din comerţul exterior al Phenianului, nu şi-a autorizat nici cetăţenii, nici firmele să încalce rezoluţiile ONU.
Ea a calificat drept „inexacte” informaţiile conform cărora nave chineze ar transfera petrol, în largul mării, către vase nord-coreene.
Un responsabil al Departamentului de Stat de la Washington a afirmat joi că SUA deţin informaţii că „anumite nave se implică în activităţi interzise de ONU, inclusiv transbordări de produse petroliere rafinate între două nave şi transportul de cărbune provenit din Coreea de Nord”.
„Avem dovezi că anumite nave implicate în aceste activităţi sunt proprietatea unor societăţi din mai multe ţări, inclusiv China”, a afirmat responsabilul american, sub acoperirea anonimatului.
„Prinsă ASUPRA FAPTULUI”, a scris preşedintele Trump joi pe Twitter, declarându-se „foarte dezamăgit să vadă China permiţând intrarea petrolului în Coreea de Nord”.
„Nu va exista niciodată o soluţie amicală la problema cu Coreea de Nord dacă aşa ceva va continua”, a avertizat Trump.
Pe de altă parte, Ministerul de Externe de la Seul a comunicat vineri că autorităţile sud-coreene au confiscat pentru scurt timp şi inspectat, în noiembrie, o navă sub pavilion Hong Kong care transfera produse petroliere către un vas nord-coreean.