Jocko Wilink, un fost pușcaș marin din forțele speciale SEAL, a fost întrebat pe Twitter cum ar gestiona el criza nord-coreeană. Răspunsul neașteptat al americanului a surprins multă lume. Un singur cuvânt: iPhone.
„Aruncați 25 de milioane de iPhone-uri peste ei și plasați sateliți deasupra (Coreei de Nord – n.r.) cu WI-FI gratuit”, a răspuns Jocko Wilink pe Twitter.
Chiar dacă propunerea poate părea o butadă, un expert în problema nord-coreeană de la Centrul Stimson, Yun Sun, spune că ideea, oricât de ironică ar fi în substrat, are la bază o ipoteză eficientă.
„Kim Jong-un înțelege că de îndată ce societatea nord-coreeană va cunoaște o deschidere și poporul va realiza ceea ce îi lipsește, regimul lui va deveni brusc nesustenabil și se va prăbuși”, a explicat Yun Sun pentru Business Insider.
Expertul a reamintit episodul din 2014, când Seulul a trimis baloane cu hidrogen care transportau broșuri și DVD-uri deasupra Coreei de Nord, pentru a crea o breșă în blocada informațională impusă de Phenian la nivelul populației, precizând că regimul lui Kim Jong-un a reacționat militar atunci, printr-un schimb de focuri la graniță între soldații celor două state. Acest lucru subliniază frica liderului nord-coreean de o eventuală vulnerabilizare informațională a dictaturii sale dinastice, consideră Yun Sun.
Numai că un astfel de plan, de dotare a nord-coreenilor cu acces gratuit la serviciile de internet ale Sudului și ale Occidentului, va avea consecințe grave, cel mai probabil pedeapsa cu moartea, a subliniat Yun Sun.
Autoritățile de la Phenian au înăsprit recent pedepsele pentru cei care sunt prinși că dețin filme sau seriale TV din China. Nord-coreenii care se dedau la astfel de „vicii” pot primi până la cinci ani de muncă forțată într-un lagăr de reeducare.
Până acum, vizionarea de producții chinezești era considerată o infracțiune mai puțin gravă decât deținerea de produse mass-media și cinematografice de proveniență americană ori sud-coreeană.