Video Cum își convinge Turcia populația din satele îndepărtate să se vaccineze anti-COVID

Data actualizării: Data publicării:
batran cu sapcă si mustata dintr-un sat indepartat din turcia
Ali Kezer povestește că la început, nici n-a vrut să audă de vaccin. În sat, lumea vorbea că medicii vin să-i omoare pe bătrâni Foto: captură video Digi24

Guvernul turc vrea ca până în luna iunie să vaccineze anti-COVID majoritatea populației. Dar mai e mult până acolo, iar infectările s-au înmulțit dramatic în ultimele săptămâni. Să ajungi în regiuni îndepărtate precum satul Altîndere, din apropierea graniței cu Iranul, este o provocare pentru cadrele medicale. Devotamentul fără limite o motivează pe doctorița Seynep Eralp să-i convingă pe oameni de beneficiile vaccinării și să combată unele preconcepții. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Se întâmplă destul de rar ca străinii să ia calea zonelor dificile de munte. De aceea, aici, în Altîndere, se produce de fiecare dată rumoare când ajunge o echipă medicală de la oraș.

Zeynep Eralp se ocupă de vaccinările anti-COVID, iar acum oamenii s-au obișnuit cu ea. A fost, însă, destul de greu când a venit aici prima oară.

Oamenii cred că numai bărbații pot fi medici

„Oamenii cred întotdeauna că eu sunt asistenta medicală. Au impresia că numai bărbații pot fi medici, nu și femeile. Dar între timp s-au obișnuit și acum au încredere în mine”, spune doctorița Zeynep Eralp.

Satul Altîndere, din estul Turciei, este undeva în munți, la aproape 2.000 de metri altitudine. Câteva sute de oameni locuiesc aici, majoritatea etnici kurzi.

Au trecut luni bune de când în Altîndere nu au mai fost raportate cazuri de coronavirus. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii localnici nu înțeleg importanța vaccinării.

Zeynep Eralp și echipa ei s-au obișnuit cu acest scepticism. La fel și cu terenul accidentat cu care se confruntă la fiecare vizită. Sunt convinși însă că misiunea lor este importantă.

„Sătenii locuiesc aproape unii de alții. Dacă apare un caz de infectare, virusul se va răspândi foarte repede. Mulți oameni nu se duc la spitalele din orașele apropiate, așa că trebuie să venim noi la ei”, explică Zeynep Eralp.

Localnic: Lumea spunea că medicii vin să-i ucidă pe bătrâni

Ali Kezer face astăzi rapelul. Atunci când medicii au venit la el în urmă cu câteva săptămâni, aproape că i-a dat afară.

„La început mi-a fost frică. Aici în sat, lumea spunea că medicii vin să-i ucidă pe bătrâni. Se auzea că vaccinul îi omoară pe oamenii în vârstă și asta ne-a speriat foarte tare”, spune, râzând, Ali Kezer.

Zeynep Eralp este obișnuită cu astfel de reacții. De aceea, doctorița și membrii echipei le spun pacienților că atât ei, cât și bunicii lor au mai fost vaccinați.

Acest argument nu convinge pe toată lumea, dar l-a convins pe Ali Kezer.

„Abia dacă am simțit ceva, nu m-a durut aproape deloc, mai puțin decât o înțepătură de albină”, recunoaște Ali Kezer.

Drum periculos, străbătut pentru a face un vaccin

Familia Elbir este următoarea pe lista lui Zeynep. Drumul până acolo e periculos, în pantă, pe zăpadă. Echipa medicală îl străbate pe jos, cărând gențile mari cu tot echipamentul.

„În facultate mi-am dorit un post de medic în estul țării. Dar nu m-am gândit niciodată că voi urca munții, prin zăpadă și gheață, ca să ajung la casele oamenilor. Dar așa e în pandemie, toată lumea trebuie să-și facă treaba”, spune doctorița Zeynep Eralp.

Pentru copiii din sat, aceste vizite de vaccinare sunt foarte distractive.

Nu și pentru Ramazan Elbir. În vârstă de 74 de ani, este următorul la rând. L-a convins soția lui, Hazine, deja vaccinată. În timp ce soțul ei primește serul, femeia ne mărturisește că ea a mers chiar la spital ca să fie vaccinată.

„Ne-am speriat când am auzit despre virus la televizor. Dar, slavă Domnului, nu am pățit nimic. Ne trăim viața la fel ca înainte de boală. Ne facem treaba, hrănim animalele și avem grijă de casă”, spune Hazine Elbir.

Medicii au mai administrat încă două vaccinuri în acea zi. Nu se poate mai mult în aceste condiții. Dar chiar dacă este nevoie de timp, Zeynep Eralp este mândră de munca ei, ceea ce îi oferă siguranța că, cel puțin aici, pandemia este ținută sub control.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”