Maria Jaramilla s-a trezit în miez de noapte din cauza zgomotului făcut de animalele speriate din curte. După ce s-a uitat în mica ei curte, confuzia ei s-a transformat în șoc: un hipopotam se plimba pe alee și îi inspecta casa.
„A fost un șoc pentru toți”, a spus Jaramilla, 41 de ani. Începând cu acea noapte din 2018, hipopotamii au continuat să se înmulțească, rătăcind pe străzile din Doradal, un mic oraș columbian aflat la patru ore de mers cu mașina de Medellin. Din când în când mai apărea câte un hipopotam la păscut pe terenul de fotbal din localitate.
Se estimează că aproximativ 80 de hipopotami trăiesc în zona din jurul râului Magdalena, râul cel mai important din Columbia, care traversează centrul țării. Sunt descendenții celor patru hipopotami care au fost aduși în țară de către infamul lord de droguri Pablo Escobar pentru grădina zoologică personală, relatează The New York Times.
În anii '80, când a atins cea mai fastă perioadă a sa, Escobar a ținut cei patru hipopotami în parcul zoologic de pe domeniul lui privat de 2.225 de hectare Hacienda Napoles. Aici și-a adus mai multe animale exotice, între care girafe și elefanți.
Cum au ajuns să fie abandonați hipopotamii lui Pablo Escobar
După moartea lui Escobar din 1993, cele mai multe animale au fost duse în grădini zoologice sau au murit. Însă nu și hipopotamii. Din cauza mărimii lor, costurile cu deplasarea ar fi fost foarte ridicate și din acest motiv au fost abandonați.
Condițiile din jurul Hacienda Napoles sunt ideale pentru hipopotam. Ei s-au instalat în marile lacuri și pe căile navigabile din zonă, se bucură de pășuni cu iarbă din belșug și nu au prădători naturali.
Elevii de la o mică școală primară din apropierea fostei moșii a lui Pablo Escobar ajung la ore în fiecare zi trecând pe lângă un semn pe care scrie „Pericol - există hipopotami”.
„Ne îngrijorează”, a spus Wilber Quinones, învățător. „Trebuie să ne blocăm înăuntru cu copiii pentru a încerca să evităm un accident.”
Până acum, hipopotamii nu au atacat oamenii, dar pe măsură ce numărul lor crește, iar aria populată de ei se extinde, experții se tem că atacurile vor fi inevitabile.
Cu toate acestea, hipopotamii sunt iubiți de mulți dintre locuitorii din Doradal pentru vizitele lor surpriză și pentru că zona a fost stimulată economic prin creșterea turismului. În fiecare zi, în parcul principal al orașului, copiii se joacă lângă o statuie a unui hipopotam, în timp ce magazinele din oraș vând suveniruri cu animalele.
Amenințarea hipopotamilor pentru mediul columbian și soluția autorităților
Însă, prezența acestor mamifere uriașe are un impact negativ asupra florei și faunei native. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, a descoperit că hipopotamii schimbă calitatea apei în care își petrec o mare parte din timp. Hipopotamii se hrănesc noaptea, apoi își petrec ziua răcorindu-se în apele unde își satisfac nevoile fiziologice, schimbându-le compoziția chimică.
„Acest lucru poate avea consecințe negative diverse, de la focarele de alge dăunătoare până la bacterii ucigașe”, a spus Jonathan Shurin, biologul care a condus studiul.
„Dacă populația lor continuă să crească așa cum s-a întâmplat până acum, impactul ar putea fi mult mai sever”, a mai spus Shurin.
Aceasta le-a transmis autoritățile locale că este timpul să vină cu o soluție la problema hipopotamilor.
Agenția de mediu care a primit misiunea de a rezolva problema caută o soluție „umană”.
„Este o problemă urgentă! Știm că o familie de hipopotami s-a instalat în râul Magdalena, care leagă aproape toate zonele Columbiei, așa că ei se pot deplasa oriunde”, a spus Gina Serna, reprezentantul Agenției de mediu Cornare.
Planul este acela de a steriliza animalele, iar anul trecut a fost făcută prima intervenție la o femelă. Însă procedura este extrem de complexă și se anunță a fi de durată.
Între timp, localnicii trebuie să învețe să trăiască alături de noii vecini.