Galerie Foto UPDATE Cum arată insulele din Tonga după erupția violentă a vulcanului și tsunamiul care a urmat. Cel puțin 3 persoane au murit

Data actualizării: Data publicării:
vulcan tonga
Imaginile din satelit arată pagubele și urmările erupției vulcanului din Tonga și tsunamiului care a urmat. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 16:30 Guvernul din Tonga a confirmat trei decese în prima informare oficială de la erupţia vulcanică urmată de tsunami produse sâmbătă precizând că a început evacuarea locuitorilor din insulele aflate la periferia arhipelagului după ce locuinţele acestora au fost distruse, inclusiv un sat întreg pe insula Mango, informează Reuters şi DPA.

Biroul prim-ministrului a confirmat, într-un comunicat, decesul unei femei de 65 de ani pe insula Mango şi a unui bărbat de 49 de ani de pe insula Nomuka, precum şi a unei persoane de naţionalitate britanică. Au fost raportate totodată şi persoane rănite.

Marina din Tonga a fost mobilizată pentru a aduce echipe sanitare, apă, alimente şi corturi în insulele Ha'apai, ajutoare suplimentare fiind trimise marţi din cauza severităţii pagubelor înregistrate pe insulele Mango, Fonoifua şi Namuka, se mai spune în comunicat.

Toate locuinţele de pe insula Mango au fost distruse, doar două locuinţe au rezistat pe Fonoifua în urma dezastrului, iar pe insula Namuka au fost înregistrate pagube extinse, se mai spune în comunicat.

Evacuările au început în insula Atata, precum şi în insulele Mango şi Fonoifua, potrivit documentului.

Erupţia a generat un „nor vulcanic în formă de ciupercă”, care a acoperit toate insulele din Tonga, şi a generat valuri tsunami cu o înălţime de până la 15 metri, precizează DPA.

Căile de comunicaţie sunt în continuare întrerupte, autorităţile apelând la opţiuni prin satelit pentru a restabili anumite servicii, printre care şi conexiunea la internet, conform Agerpres.

Nu a fost stabilită încă comunicarea cu grupul de insule nordice Niuas, deşi insulele erau considerate ca prezentând un risc scăzut având în vedere distanţa relativă faţă de vulcan.

„Chiar dacă avertizarea de tsunami a fost retrasă, iar activitatea vulcanică s-a diminuat semnificativ, eforturile de monitorizare continuă”, se mai precizează în comunicat.

---știre inițială-----

Micile insule ale Regatului Tonga au suferit pagube extinse din cauza erupției vulcanice masive și a tsunami-ului care a urmat. Un sat întreg a fost distrus iar multe clădiri au dispărut, a declarat, marți, un diplomat al statului din Pacificul de Sud. Temerile sunt că bilanțul victimelor ar putea crește, scrie Reuters.

„Oamenii intră în panică, oamenii fug și se rănesc. Este posibil să fie mai multe decese și ne rugăm doar să nu fie cazul”, a declarat, pentru Reuters, adjunctul șefului misiunii Regatului Tonga în Australia, Curtis Tu’ihalangingie.

Tu’ihalangingie spune că imaginile surprinse de zborurile de recunoaștere ale Forțelor de Apărare ale Noii Zeelande au arătat scene „alarmante” cu un sat distrus pe insula Mango și clădiri lipsă de pe insula învecinată Atata.

Poliția din Tonga a declarat pentru Înalta Comisie a Noii Zeelande că bilanțul confirmat al deceselor era de două persoane, însă din cauza comunicațiilor întrerupte în națiune, adevăratul bilanț nu se cunoaște.

Vezi și VIDEO&FOTO Cum s-a văzut din spațiu erupția vulcanului subavcatic din Tonga. Forța exploziei, estimată cât 1.000 de bombe de la Hiroshima

Ministrul australian pentru Pacific, Zed Seselja, a spus că oficialii din Tonga sperau să evacueze oameni de pe grupul de insule Ha'apai, care sunt izolate și la o altitudine mai joasă, precum și de pe insulele din cercul exterior unde condițiile erau „foarte dure, înțelegem, multe case fiind distruse în timpul tsunami-ului”.

ONU a raportat anterior că un semnal de alarmă a fost detectat în Ha'apai, unde se află insula Mango. Marina din Tonga a relatat că zona a fost lovită de valuri estimate la 5-10 metri, spune biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Atata și Mango sunt la o distanță de aproape 50 și respectiv 70 de kilometri distanță de vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, care a propulsat valuri tsunami pe Oceanul Pacific și care a fost auzit la aproape 2.300 de km depărtare în Noua Zeelandă, atunci când a erupt sâmbătă.

Atata are o populație de aproape 100 de persoane iar Mango în jur de 50.

„Este foarte alarmant să vezi că valul posibil să fi trecut prin Atata de la un capăt la altul”, a spus Tu’ihalangingie.

Imaginile Forțelor de Apărare neozeelandeze, care au fost publicate neoficial pe o pagină de Facebook și confirmate de Tu’ihalangingie, a mai arătat cum sunt folosite prelate ca adăpost pe insula Mango.

Un cetățean britanic, Angela Glover, în vârstă de 50 de ani, a fost ucisă în tsunami încercând să-și salveze câinii pe care îi îngrijea la un adăpost de câini, a spus fratele acesteia. Femeia este primul caz cunoscut din acest dezastru.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Foto: Profimedia Images | Poza 1 din 29
Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images | Poza 2 din 29
Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images | Poza 3 din 29
Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images | Poza 4 din 29
Foto: Profimedia Images
Insula Nomuka, Tonga, acoperită de cenușă. Foto: New Zealand Defense Force via Getty Images | Poza 5 din 29
Insula Nomuka, Tonga, acoperită de cenușă. Foto: New Zealand Defense Force via Getty Images
Insula Nomuka, Tonga. Foto: New Zealand Defense Force via Getty Images | Poza 6 din 29
Insula Nomuka, Tonga. Foto: New Zealand Defense Force via Getty Images
Insula Nomuka, Tonga. Foto: New Zealand Defense Force via Getty Images | Poza 7 din 29
Insula Nomuka, Tonga. Foto: New Zealand Defense Force via Getty Images
Nava HMAS Adelaide. Foto: Profimedia Images | Poza 8 din 29
Nava HMAS Adelaide. Foto: Profimedia Images
Aviația australiană a trimis un avion C-130J Hercules pentru a evalua pagubele. Foto: Profimedia Images | Poza 9 din 29
Aviația australiană a trimis un avion C-130J Hercules pentru a evalua pagubele. Foto: Profimedia Images
Ajutoare venite din Noua Zeelandă. Foto: Dillon Robert Anderson/ New Zealand Defense Force via Getty Images | Poza 10 din 29
Ajutoare venite din Noua Zeelandă. Foto: Dillon Robert Anderson/ New Zealand Defense Force via Getty Images
Rămășițele vizibile ale vulcanului Hunga-Tonga - Hunga-Haa
Rămășițele vizibile ale vulcanului Hunga-Tonga - Hunga-Haa'pai. Foto: :Profimedia Images
Foto: Profimedia Images | Poza 12 din 29
Foto: Profimedia Images
Imaginile din satelit arată de aproape partea vestică a vulcanului Hunga-Tonga - Hunga-Haa
Imaginile din satelit arată de aproape partea vestică a vulcanului Hunga-Tonga - Hunga-Haa'pai. Imaginea de sus este de pe 10 aprilie 2021; cea din mijloc de pe 6 ianuarie, iar cea de jos este de pe 18 inauarie, la trei zile după erupție. Foto Profimedia Images
Foto: Profimedia Images | Poza 14 din 29
Foto: Profimedia Images
Imaginile satelitare arată zonele rezidențiale din Tonga cum arătau înainte și după erupția vulcanului. Foto: Profimedia Images | Poza 15 din 29
Imaginile satelitare arată zonele rezidențiale din Tonga cum arătau înainte și după erupția vulcanului. Foto: Profimedia Images
Imagini satelitare arată cenușă vulcanică acoperind portul din Nuku’alofa, capitala Tonga. Foto: Profimedia Images | Poza 16 din 29
Imagini satelitare arată cenușă vulcanică acoperind portul din Nuku’alofa, capitala Tonga. Foto: Profimedia Images
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 17 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 18 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 19 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 20 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 21 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 22 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 23 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 24 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 25 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 26 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 27 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 28 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
Foto: Tonganow/ Facebook | Poza 29 din 29
Foto: Tonganow/ Facebook
,

Pagubele sunt evaluate în timp ce ajutoarele vin pe mare

Imaginile furnizate de Noua Zeelandă și Australia mai arată un strat gros de cenușă pe insule.

Principalul aeroport de pe arhipelag, Fua’amotu, nu a înregistrat pagube după erupția și tsunamiul de sâmbătă, însă căderile puternice de cenușă împiedică operațiunile, punând probleme eforturilor internaționale de ajutor.

Oficialii din biroul pentru ajutor umanitar din cadrul ONU au declarat că eliberarea pistei de aterizare va dura zile întregi, procesul fiind efectuat manual. Miercuri este posibil ca aceasta să fie redeschisă.

Oamenii de pe coasta de vest a principalei insule Tongatapu au fost evacuați din cauza „pagubelor semnificative”, a mai transmis ONU într-o actualizare, în vreme ce miniștrii din guvern au difuzat avertismente prin radio în privința creșterii prețurilor, datorită penuriei de provizii.

Ministrul de Externe al Noii Zeelande a declarat că două nave, HMNZS Wellington și HMNZS Aotearoa, au plecat din Noua Zeelandă transportând provizii de apă, echipe de sondare și un elicopter.

Tonga cel mai probabil va formula astăzi cererile oficiale pentru ajutor, a spus ministrul de externe australian, Marise Payne.

Zborurile C-130 din Australia ar putea livra asistență umanitară, inclusiv provizii pentru purificarea apei, a mai spus aceasta, în vreme ce nava HMAS Adelaide, care ar putea ajunge în cinci zile, era pregătită să transporte ingineri și personal medical precum și să ofere sprijin cu elicopterul pentru distribuție.

Furnizorul de telefonie mobilă internațional Digicel a instalat un sistem interimar pe principala insulă, folosind antena de satelit a Universității din Pacificul de Sud, a mai transmis Noua Zeelandă.

Comunicații tăiate

Arhipelagul a rămas în mare parte izolat de lume de la erupția care a tăiat principalul cablu de comunicații subacvatic.

Compania americană Subcom, contractată să repare diferite cabluri submarine din Asia-Pacific, a spus că lucrează cu Tonga Cable Ltd să repare cablul care este desfășurat din Tonga până în Fiji.

Două avarii la cablu nu pot fi reparate până când activitatea vulcanică nu încetează.

Insula Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, care stă pe Cercul de Foc din Pacific, a dispărut aproape în întregime după explozie, arată imaginile satelitare surprinse la aproape 12 ore mai târziu, fiind dificilă monitorizarea făcută de vulcanologi.

Tonga este un regat cu 176 de insule, dintre care 36 sunt locuite. Populația este de 104.494 de locuitori.

profimedia-0653965419
Imaginile din satelit arată de aproape partea vestică a vulcanului Hunga-Tonga - Hunga-Haa'pai. Imaginea de sus este de pe 10 aprilie 2021, cea din mijloc de pe 6 ianuarie, iar cea de jos este de pe 18 inauarie, la trei zile după erupție. Foto Profimedia Images

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...