O nouă „erupţie mare” a fost detectată la vulcanul subacvatic din Tonga, care a intrat în erupţie în urmă cu trei zile şi a declanşat un tsunami în Oceanul Pacific, a anunţat luni o staţie de supraveghere din Australia. Imagini din satelit au surprins forța erupției și unda de șoc care s-a propagat mii de kilometri, până pe coastele Americii de Sud.
Ultima erupţie a fost detectată duminică la orele 22.10 GMT, potrivit unei alerte a Centrului australian de observaţie a cenuşii vulcanice (VAAC) din Darwin.
Centrul de avertizare de tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii (Statele Unite), a făcut cunoscut că a localizat valuri mari în zonă: „Acestea ar putea proveni de la o altă explozie a vulcanului din Tonga. Nu există cutremure de dimensiuni semnificative care să genereze un astfel de val”, potrivit uni comunicat al centrului, citat de AFP, preluată de Agerpres.
Cât despre forța eurpției inițiale, un articol semnat în The Sydney Herald Tribune de Brian Schmidt, fizician laureat Nobel, și Richard Arculus, vulcanolog și profesor al Școlii de Științe a Pământului la Universitatea Națională Australiană, estimează că a fost echivalentă cu 1.000 de bombe de la Hiroshima.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pe de altă parte, Insulele Tonga ar putea rămâne fără internet timp de două săptămâni după erupţia vulcanică de vineri, care a secţionat un cablu de comunicaţii submarin.
„Primim doar informaţii fragmentate, se pare că cablul a fost tăiat”, a spus directorul reţelelor Southern Cross Cable Network, Dean Veverka, adăugând: „Ar putea dura până la două săptămâni pentru reparaţie”.
SUA, pregătite să trimită ajutoare
Prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern a anunţat duminică că anumite zone din capitala Tonga, Nuku'alofa, au suferit daune semnificative din cauza puternicei erupţii vulcanice şi a tsunami-ului de sâmbătă, dar nu au fost semnalaţi răniţi sau morţi, transmite AFP.
„Tsunami-ul a avut un impact semnificativ asupra coastei de nord a Nuku'alofa, cu bărci şi stânci mari aruncate pe ţărm”, a spus Jacinda Ardern, care a adăugat că guvernul ei a contactat înaltul comisariat al Noii Zeelande din capitala Tonga.
Premierul zeelandez a mai spus că liniile de comunicaţie au fost întrerupte iar prioritatea o constitue alimentarea cu apă. De asemenea, cenuşa face ca zborurile să nu fie sigure, de aceea se va încerca trimiterea unui avion luni.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă că guvernul Statelor Unite, „profund îngrijorat” după erupţia vulcanică şi tsunami, se pregăteşte să trimită ajutoare în insulele Tonga.
„Profund îngrijorat pentru locuitorii din Tonga care îşi revin după erupţia vulcanică şi tsunami. Statele Unite sunt pregătite să trimită ajutor vecinilor noştri din Pacific”, a scris Blinken pe Twitter.
Vulcanul subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, aflat la 65 de kilometri nord de Nuku'alofadin, a erupt sâmbătă, producând un tsunami care a inundat coastele Pacificului, din Japonia până în SUA şi trecând prin Peru.