Lytton, localitatea care a luat foc după ce temperatura a ajuns aproape de 50 de grade Celsius, cea mai ridicată înregistrată vreodată în Canada, a ars aproape în totalitate. Fotografiile făcute din aer surprind scene apocaliptice în localitatea amplasată într-o zonă pitorească, cu păduri.
Trei incendii de proporții au înconjurat localitatea, iar locuitorii au fost evacuați imediat. Oamenii spus că în câteva minute totul a fost distrus.
Lytton a ars aproape complet, toți oamenii au fost evacuați
Oamenii au fugit, mulți fără lucrurile lor, deoarece fumul și flacăra au cuprins localitatea în care locuiesc aproximativ 250 de persoane, situată la aproximativ 260 km nord-est de Vancouver.
„În aproximativ 15 minute întregul oraș a fost cuprins de flăcări. Oamenii practic și-au luat animalele de companie, și-au luat cheile, s-au urcat în mașină și au fugit”, a declarat Jan primarul Polderman pentru BBC.
Jan Polderman a emis ordinul de evacuare miercuri seară, din cauza unui incendiu de vegetație.
Vântul care sufla cu rafale de până la 71 km pe oră a favorizat extinderea cu câte 20 de kilometri pe oră a focului spre nord, în localitate, au spus meteorologii.
Temperaturile din Lytton au urcat marți până la 49,5 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada. A fost a treia zi în care recordul de temperaturi a fost doborât.
Peste 130 de incendii de vegetație au izbucnit în Canada, din cauza caniculei
Peste 130 de incendii de vegetație - alimentate de fulgere - afectează vestul Canadei în urma unei val de căldură neobișnuit, relatează BBC.
Guvernul federal a anunțat că va trimite avioane militare pentru a asista serviciile de urgență din Columbia Britanică care luptă să controleze incendiile.
Vineri, British Columbia Wildfire Service a declarat că 136 de incendii erau active în toată provincia și că au fost înregistrate aproximativ 12.000 de fulgere în ziua precedentă.
„Multe dintre acele fulgere au lovit în apropierea comunităților”, a declarat directorul operațiunilor Cliff Chapman.
Alte sute de locuitori au fost avertizați că ar putea fi nevoiți să-și părăsească casele.
Ministrul Apărării al Canadei, Harjit Sajjan, a declarat că guvernul va oferi asistență, inclusiv elicoptere militare și personal pentru a ajuta la combaterea incendiilor și a ajunge la persoanele amenințate de flăcări.
Incendiile au forțat închiderea mai multor autostrăzi în ambele sensuri.
Autoritățile medicale au anunțat că valul de căldură ar fi contribuit la 719 decese din ultima săptămână - un număr „de trei ori mai mare” decât media din aceeași perioadă a anului.
Temperaturi foarte ridicate și în America de Nord; 95 de morți în Oregon
În ultimele zile au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate în zone din America de Nord.
În nord-vestul SUA, temperaturile din Washington şi Oregon au crescut mult peste 38 grade Celsius. Guvernatorul din Oregon, Kate Brown, a declarat starea de urgenţă din cauza „ameninţării iminente a incendiilor”, în timp ce Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA din Portland a emis o avertizare cu steag roşu pentru anumite părţi ale statului, spunând că viteza vântului ar putea răspândi rapid focul.
Departamentul de Pompieri din Portland a interzis utilizarea artificiilor pentru weekend-ul din 4 iulie, când americanii au sărbătorit Ziua Independenţei.
Valul de căldură a ucis cel puțin 95 de persoane doar în Oregon, a declarat duminică guvernatorul statului. Se crede că sute de oameni au murit de căldură în nord-vestul SUA și sud-vestul Canadei.
Duminică, valul de căldură s-a îndreptat spre est, fiind prognozate temperaturi de 38 de grade pentru Idaho și Montana.