Cum ar trebui să procedeze Serbia după aderarea la NATO a Muntenegrului. Opiniile experților militari

Data publicării:
Muntenegru in NATO
Foto: Shutterstock

Intrarea în NATO a Muntenegrului și recenta mutare a Macedoniei în direcția Alianței Nord-Atlantice sunt două realități care, inevitabil, obligă Serbia la o regândire a neutralității sale în spațiul balcanic, sunt de părere experții militari sârbi.

Muntenegru in NATO
Foto: Shutterstock

Noua conjunctură regională de pe flancul Balcanilor pune Belgradul într-o cumpănă privind doctrina sa militară de neutralitate, consideră analistul de politică externă Bosko Jaksic, citat de Balkan Insight.

Expertul spune că neutralitatea militar Serbiei a fost mereu problematică, fiindcă „în timp ce Elveția sau Austraia sunt recunoscute, în general, de alte state ca fiind neutre, Serbia nu este recunoscută”.

„Declarata noastră neutralitate militară nu ne creează decât probleme, deoarece Serbia nu are acest statut, iar asta nu face altceva decât să creeze suspiciuni din toate părțile”, a adăugat Bosko Jaksic.

De aceeași părere este expertul militar Aleksandar Radic. Acesta a declarat recent agenției de știri BETA că, pe lângă Macedonia, și Bosnia a început să adopte poziții pro-NATO, iar această situație ar trebui să îi dea de gândit puterii de la Belgrad, din moment ce mulți sârbi - din Muntenegru, de exemplu - trăiesc acum în state membre NATO.

În timp ce, la nivel birocratic, și-a menținut distanța egală garantată constituțional între SUA și Rusia, Serbia, de fapt, începând din 2006, participă la programul Parteneri pentru Pace al NATO și, totodată, face exerciții militare comune cu armata rusă.

Potrivit Centrului de Politici de Securitate din Belgrad, majoritatea sârbilor resping aderarea la NATO a Serbiei, în mare parte din cauza sentimentelor negative legate de campania aeriană a Alianței Nord-Atlantice la sfârșitul anilor 1990, în timpul războiului din regiunea Kosovo.

În martie 1999, NATO a lansat bombardamente aeriene asupra infrastructurii militare sârbe, după ce președintele Slobodan Miloșevici refuzase să semneze un acord de pace pentru a pune capăt represiunilor violente la care erau supuși albanezii din regiunea Kosovo, care solicita ruperea de Serbia. Rachete de croazieră și cu rază lungă au fost folosite pentru a doborî obiective de înaltă apărare, cum ar fi instalații strategice din Belgrad și Priștina. Unul dintre orașele sârbe cele mai afectate de raiduri a fost Nis. Intervenția militară a NATO în Kosovo a reprezentat o încălcare a dreptului internațional, deoarece nu a avut susținerea Consiliului de Securitate al ONU.

Katarina Djokic, de la Centrul pentru Politici de Securitate, nu întrevede o schimbare, în viitorul apropiat, a atmosferei generale anit-NATO din Serbia: „Nu mă aștept la o revizuire serioasă a politicii în acest domeniu. Alianța este prea nepopulară în Serbia”.

Pe 29 mai, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarant că în timp ce aderarea la Uniunea Europeană rămâne un obiectiv important pentru Belgrad, nu același lucru îl poate spune și despre intrarea în NATO: „Am fost la o întâlnire NATO și am spus că nu avem această aspirație. Intenția noastră este să fim încă neutri din punct de vedere militar. Vrem să rămânem în afara oricărui bloc militar”.

În ceea ce privește Bosnia și Herțegovina, situația unei eventuale aderări la NATO este mult mai delicată, având ca vulnerabilitate teritorială Republica Srpksa, unde există o puternică influență geopolitică a Moscovei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...