Cum ar arăta un nou război în Peninsula Coreeană? Scenariile de „distrugere totală” conturate de doi experți

Data actualizării: Data publicării:
kim jong un rade cu militarii - kcna
Foto: KCNA via Yonhap

În criza din Peninsula Coreeană, Sudul este propriul său călcâi al lui Ahile. În orice variantă de război, Seulul cade inevitabil la mijloc. Cum ar decurge o operațiune militară a regimului de la Phenian în Coreea de Sud? Experții Robert D. Kaplan și George Friedman răspund „în oglindă” acestei întrebări, dar în ani diferiți. Axa temporală este alta, dar fondul problemei nord-coreene rămâne același. 

kim jong un rade cu militarii - kcna
Foto: KCNA via Yonhap

În 2006, Robert D. Kaplan, celebru jurnalist american și teoretician al geopoliticii, cu o arie de expertiză în zona politicilor est-europene și vest-balcanice, scria în The Altantic un lung reportaj despre amenințarea balistică a Coreei de Nord. La acea dată, dictatura dinastică de la Phenian se afla sub comanda tatălui lui Kim Jong-un, Kim Jong-il.

Kaplan încerca să dezvolte un posibil scenariu de atac al nord-coreenilor asupra Sudului. Seul, nota expertul, este unul dintre maga-orașele lumii, iar acest fapt arată clar că un „atac al infanteriei asupra Coreei de Sud este ceva la care nici măcar un nebun nu se poate gândi”.

Dacă Nordul ar declanșa o ofensivă armată, va recurge probabil la o demonstrație de „șoc și venerație”, folosind artileria și lansatoarele de rachete pentru a trage 300.000 de proiectile pe oră spre capitala Coreei de Sud. Războiul la scară largă pe care o asemenea manevră îl va declanșa va fi dublat de forțele nord-coreene pentru operațiuni speciale, „care s-ar infiltra în Sud pentru a sabota hidrocentralele și terminalele de tren și de autobuze”. Între timp, Armata Populară nord-coreeană va „mărșălui spre orașul Uijongbu, la nord de Seul, de unde va putea traversa râul Han, ca să ocolească prin est Seulul”.

„Dar această strategie va fi un eșec”, scria Robert D. Kaplan. Potrivit scenariului său, avioanele americane A-10 Warthogs și F-16 Vipers ar distruge bateriile rachetelor inamice și ar ucide multe trupe nord-coreene pe teritoriul Coreei de Sud, iar „submarinele și bombardierele B-2 Spirit trimise din Guam și de la baza aeriană Whiteman din Missouri ar elimina activele strategice din interiorul Coreei de Nord”.

Între timp, armata sud-coreeană ar ocupa „rapid nodurile de transport, în timp ce își va dezlănțui propriile divizii pentru operațiuni speciale asupra Armatei Populare. Coreea de Nord știe asta. De aceea orice invazie va fi ultimul act al unui regim în ultima fază de dezintegrare”.

„Ultima speranță a Coreei de Nord ar fi că masacrul pe care îl va produce – în intervalul cuprins între primul baraj de artilerie asupra Seulului și începutul unui răspuns militar robust din partea Coreei de Sud și a Statelor Unite –, va determina stânga sud-coreeană, ONU și mass-media globală să strige după diplomație și să militeze pentru negocierea unei soluții de alternativă la violență”, mai nota expertul american.

Nu există nicio îndoială, „violența ar fi una oribilă”. Prin comparație, „Irakul și Afganistanul ar părea nepătate”.

George Friedman, același film horror

La 11 ani distanță, George Friedman dezvoltă în Geopolitcal Futures tot scenariul unei băi de sânge mult mai mare decât în precedentul „Război Coreean”. Un atac al SUA asupra regimului de la Phenian va ricoșa asupra Seulului, „cauzând victime enorme”, după ce Coreea de Nord va declanșa un răspuns-fulger de artilerie.

„Artileria Nordului este la fel de periculoasă pentru Coreea de Nord cum sunt armele nucleare pentru Statele Unite”, consideră Friedman.

Odată pornită artileria, fiecare secundă va conta. Cu cât va dura mai mult neutralizarea armamentului nord-coreean, cu atât va crește numărul victimelor: „Nu pare a exista o soluție rapidă, având în vedere apărarea aeriană a Coreei de Nord polarizată în jurul artileriei”.

Dacă SUA vor da un mesaj prealabil sud-coreenilor înainte de a porni un atac asupra Nordului, Seulul se va vedea obligat să anunțe regimul de la Phenian înainte de ofensiva americană, „într-o încercare de a salva” capitala Coreei de Sud. Dacă, în schimb, Washingtonul va demara ofensiva fără un semnal transmis Sudului, sud-coreenii „ar putea lua decizia bruscă și radicală de a-și repudia public tratatul de apărare cu SUA pentru a opri bombardamentul Coreei de Nord”. O asemenea situație ar putea schimba din temelii realitatea strategică a Pacificului de Vest, iar Statele Unite s-ar trezi în fața a două puteri ostile.

Japonia? Tokyo, subliniază George Friedman, va trebui să găsească rapid o soluție de acomodare la noile coordonate geostrategice din Peninsula Coreeană. La fel și China.

„Aceasta este pură speculație, bineînțeles, dar cu un sâmbure de adevăr: Coreea de Sud nu poate permite distrugerea capitalei sale. Statele Unite încearcă să convingă Seulul să accepte acest risc, însă fără niciun rezultat. Sud-coreenii preferă să negocieze direct cu nord-coreenii, fără americanii de partea lor”, este de părere Friedman.

Președintele american Donald Trump a criticat marți la ONU „regimul vicios'' nord-coreean, amenințând că va „distruge total'' Coreea de Nord în cazul unui atac lansat de regimul de la Phenian.

Liderul nord-coreean s-a angajat într-o „misiune sinucigașă”, a declarat președintele american în primul său discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, referindu-se la Kim Jong-un cu apelativul „omul-rachetă”.

El a avertizat Phenianul că, în cazul în care Statele Unite vor fi nevoite să se apere sau să-și apere aliații, „nu vom avea altă opțiune decât să distrugem total Coreea de Nord”.

„Omul-rachetă se află într-o misiune sinucigașă pentru el și pentru regimul său”, a spus Trump, subliniind că programul nuclear al regimului nord-coreean „amenință întreaga lume cu o pierdere inimaginabilă de vieți omenești”.

Donald Trump a criticat de asemenea țările care au schimburi comerciale cu Phenianul, printre care și China.

„Nicio națiune de pe Pământ nu are interesul să vadă această bandă de infractori că se înarmează cu rachete și cu arme nucleare”, a mai spus el.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
nicusor dan in studioul digi24
Nicușor Dan spune că a decis cu cine votează la prezidențiale: „Eu tot timpul am votat util”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...