Novicioc, neurotoxina cu care au fost atacați fostul agent dublu Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, este o armă chimică de uz militar mult mai puternică decât, de pildă, VX, substanța folosită în asasinarea lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.
Spre deosebire de alte neurotoxine cunoscute, care sunt folosite sub formă de vapori sau în stare lichidă, novicioc este utilizat ca pulbere ultra-fină, transmite Euronews.
Cum acționează această arma chimică? Novicioc este alcătuită din două componente care devin toxice în momentul în care sunt amestecate.
După ce pătrunde în organism, novicioc perturbă „semnalele” chimice care există între țesuturi și organe, determinând o „supraîncărcare” a acestui proces, fapt care duce la pierderea controlului asupra mușchilor și, treptat, asupra tuturor funcțiilor corporale.
CITIȚI ȘI: Un fost spion KGB susține că are „lista neagră a lui Vladimir Putin”. Cine sunt oamenii pe care i-ar vrea eliminați
Următorul efect secundar: dificultățile de respirație, salivație crescută, convulsii, paralizie și, în anumite situații, decesul.
Premierul britanic Theresa May a declarat luni, în Parlamentul de la Londra, că este „foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă” pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.
CITIȚI ȘI: „Novicioc”, neurotoxina cu care a fost otrăvit Skripal, unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Rusiei în Războiul Rece
Theresa May a dat Moscovei termen până marţi seara pentru a oferi explicaţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). May a anunţat, de asemenea, că ambasadorul rus la Londra a fost convocat pentru a i se cere explicaţii dacă otrăvirea fostului spion şi a fiicei acestuia a fost „o acţiune directă a statului rus”.
De cealaltă parte, Ministerul rus de Externe a respins luni acuzaţiile premierului britanic. Maria Zaharova, a declarat că „este un spectacol de circ în parlamentul britanic".