Video Cum a început războiul din Bosnia. Amintirile singurului bărbat prizonier care a supraviețuit masacrului de la Bijeljina

Deutsche Welle Data publicării:
jusuf trbic
Jusuf Trbic este singurul bărbat prizonier rămas în viață după masacrul de la Bjieljina Foto: captură video

Regiunea Donbas nu este singurul loc în care separatiștii sunt sprijiniți de Kremlin. Regimul lui Putin îi susține și pe separatiștii sârbi din Bosnia și Herțegovina. Republica Srpska vrea să devină independentă, ceea ce provoacă temeri cu privire la un alt conflict în această țară divizată etnic. Acum 30 de ani, în Bijeljina au fost comise crime de război. A fost catalizatorul războiului bosniac. Jusuf Trbic a supraviețuit masacrului de atunci, dar se teme acum că mișcarea separatistă ar putea provoca un nou conflict. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Naționaliștii sârbi din Bosnia și Herțegovina au organizat din nou o paradă, în acest an mai devreme ca de obicei. Oficial, această manifestație care marchează proclamarea Republicii Srpska este interzisă. Dar lui Milorad Dodik, omul forte al sârbilor bosniaci, nu-i pasă. El vrea ruperea de Bosnia și Herțegovina și își dorește ca republica să aibă propria armată. Unii oameni din această țară se tem de un alt război. Și abia au trecut 30 de ani de la ultimul.

Crimele de război de la Bijeljina 

„Îmi tremurau genunchii. Am auzit împușcături, explozii, dar am crezut că este o confruntare între soldați, între oameni înarmați care trăgeau unii asupra altora. Dar pe stradă zăceau civili, erau bătrâni întinși acolo, în stradă. Abia atunci mi-am dat seama că era ceva complet diferit”, povestește scriitorul Jusuf Trbic.

El a fost martor la tot ce s-a întâmplat. Războiul a început la Bijeljina cu o crimă de război: cel puțin 48 de bărbați, femei și copii au fost uciși în oraș. O imagine a unui luptător care lovește cu piciorul cadavrele a devenit un simbol al războiului bosniac.

Trbic a fost singurul prizonier bărbat care a supraviețuit masacrului de la Bijeljina. De aceea, fostul jurnalist a decis să rămână acolo – ca un martor al adevărului, pe care îl împărtășește iar și iar.

Criminalii de război încă sunt populari în Republica Srpska. Fostul general Mladic este înfățișat ca un erou într-un graffiti - și nu este un caz izolat.

Trbic nu poate înțelege paradele naționaliste.

„Ceea ce sărbătoresc ei aici a fost sursa unor suferințe și a unor crime de nedescris, persecutarea a sute de mii de oameni și uciderea câtorva mii. A dus la gropi comune și lagăre de concentrare comparabile cu ceea ce s-a întâmplat sub naziști”, spune Jusuf Trbic.

Ce spun azi oamenii din Bijeljina

Dacă îi întrebi pe oamenii din Bijeljina, primești răspunsuri amestecate. Totuși, mulți sunt de acord cu sloganurile naționaliste ale liderilor și își văd propriul viitor și pe cel al Republicii Srpska în afara Bosniei și Herțegovinei:

„Nu văd nicio ieșire! Nici în Republica Srpska și nici în Federația Bosniacă. Guvernele sunt la fel de corupte peste tot!”, spune o femeie.

„Este mai bine să fii parte din Bosnia, dar independent din toate celelalte puncte de vedere, cum ar fi drapelul și așa mai departe. Tot ceea ce avem deja”, arată un bărbat.

Eu sunt pentru independență. Cu banii noștri, propriul nostru steag și propria armată. Altfel, suntem sub presiunea Federației Bosniace și a conducerii de la Sarajevo!” - opinează un altul.

Cât de mare e pericolul unui nou război în Bosnia?

Christian Schmidt este în Bosnia în numele ONU. În calitate de Înalt Reprezentant, ar trebui să reducă tensiunile dintre grupurile etnice. Este foarte îngrijorat de sentimentele naționaliste și, de asemenea, de teama împărtășită de bosniaci.

„Nu văd niciun pericol de război. Dar văd cum ar putea spori tensiunea ca urmare a unor acțiuni specifice sau a unei combinații de circumstanțe, care ar putea duce la violență”, spune Christian Schmidt, Înalt Reprezentant ONU. 

Pentru Jusuf Trbic, violența a făcut parte din viața de zi cu zi. Ca jurnalist, nu și-a putut găsi un loc de muncă în Bijeljina timp de 10 ani și și-a deschis o cafenea.

„Trebuia să fac ceva și bineînțeles că am întâmpinat multe probleme. Odată mi-au distrus complet barul, altădată au încercat să-i dea foc. Suport totul, pentru că toate problemele cu care mă confrunt sunt prețul care trebuie plătit pentru a face ceea ce fac eu”, spune Jusuf.

Bărbatul a scris mai multe cărți despre ceea ce s-a întâmplat atunci și ce se întâmplă acum, iar asta i-a nemulțumit pe mulți. A depus mărturie și în fața Tribunalului Internațional pentru Crime de Război. Cea mai recentă carte a sa se concentrează pe naționalismul din rândul musulmanilor bosniaci și este interzisă... în Republica Srpska!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani