Cum a ales Finlanda F-35. Avionul, cumpărat doar după ce a fost testat de piloţi şi comparat cu avioane din SUA, Franţa, UK şi Suedia

Data actualizării: Data publicării:
LONDON, ENGLAND - JULY 10: In this handout image provided by the Ministry of Defence, an Royal Air Force F-35 Lightning from 617 Sqn taking off from RAF Marham to join the RAF100 centenary flypast over Buckingham Palace during RAF 100 celebrations on July 10, 2018 in London, England. A centenary parade and a flypast of up to 100 aircraft over Buckingham Palace takes place today to mark the Royal Air Forces' 100th birthday. (Photo by Ministry of Defence via Getty Images)
Avion F-35. Foto: Getty Images

Finlanda a ales să cumpere 64 de avioane F-35, pentru a înlocui vechile aparate F/A-18 aflate acum în dotarea forţelor aeriene finlandeze. Valoarea contractului este de 9,4 miliarde de dolari, informează Reuters. Avionul F-35 a avut rezultate net superioare în testele comparative făcute de piloţii militari finlandezi, care au inclus şi alte avioane produse de companiile care au participat în competiţia pentru obţinerea acestui contract: F-18 (SUA), Eurofighter (UK), Mirage Rafale (Franţa) şi Gripen (Suedia).

Avionul F-35, produs de Lockheed Martin, a concurat astfel într-o licitaţie organizată de Finlanda pentru achiziţia de avioane de luptă cu avionul Gripen (produs de Saab/Suedia, rivalul american F-18 (Boeing/SUA), Mirage Rafale (grupul Dassault/Franţa) şi Eurofighter Typhoon (BAE Systems/Marea Britanie).

„Când am comparat performanţa militară, F-35 a răspuns cel mai bine nevoilor noastre”, a declarat ministrul finlandez al Apărării Antti Kaikkonen.

Competiţia pentru achiziţia noilor avioane de luptă finlandeze a ţinut cont de următoarele cerinţe: avioanele au trebuit să bifeze anumite caracteristici clare din punct de vedere al capacităţii de luptă. Apoi, s-a ţinut cont de costurile achiziţiei în sine, dar şi de cele de operare viitoare. În plus, companiile concurente au trebuit să asigure offsetul (cooperarea industrială) şi să dovedească, în acelaşi timp, că pot asigura şi susţine lanţul de aprovizionare.

După ce toate aceste cerinţe au fost îndeplinite, a urmat testarea fiecărui avion din competiţie de către piloţii militari finlandezi. Testele au vizat capacitatea de luptă, de recunoaştere aeriană şi de supravieţuire (antiaeriană, în luptă, teritoriu ostil etc.)

Avionul F-35 a avut cele mai bune rezultate în cadrul acestor teste şi a obţinut un scor total de 4,47 (cerinţa fiind de 4,00), în condiţile în care următorul avion clasat (nenominalizat) a obţinut un scor de 3,81.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu o flotă de 64 de avioane F-35, Finlanda va deveni ţara cu cele mai multe astfel de avioane din dotare, după Statele Unite. Finlanda va renunţa treptat la actualele avioane F-18 aflate în dotare.

Norvegia a achiziţionat încă din 2017 un număr de 40 de astfel de avioane şi va renunţa şi ea la vechile aparate F-16.

România a decis să cumpere 32 de avioane F-16 norvegiene. Valoarea totală a achiziţiei este de 454 de milioane de euro, fără TVA. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că statul român a cumpărat avioane F-16 la mâna a doua pentru că atât își permite şi că varianta achiziționării de aeronave militare F-35 este exclusă din start, din cauza costurilor.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...