România a cumpărat avioane F-16 la mâna a doua pentru că atât își permite, spune ministrul apărării. Potrivit lui Vasile Dîncu, varianta achiziționării de aeronave militare F-35 este exclusă din start, din cauza costurilor. Ministrul dă însă asigurări că avioanele cumpărate de România, chiar dacă sunt mai vechi și folosite, sunt bune cel puțin încă 10 ani.
„Armata noastră este pregătită din punct de vedere al resursei umane, din perspectiva dotării, însă, mai avem încă de făcut pași importanți”, a declarat la Digi24 noul ministru al apărării, Vasile Dîncu. El a arătat că 2 la sută din PIB pentru apărare este o cheltuială importantă pentru România, dar este departe de a putea să ne aducă la nivelul normal al dotării de care are nevoie o armată modernă, mai ales în condițiile tensiunilor actuale de pe flancul estic al NATO. „Nu suntem într-un spațiu care să fie determinat doar de calm și de liniște”, a punctat ministrul apărării.
Citiți și: Este Vladimir Putin un pericol pentru România? Vasile Dîncu, ministru al apărării: Rusia este în acest moment o amenințare
„Trebuie să remarcăm un lucru: nu-ți întinde nimeni o umbrelă de securitate deasupra ta, dacă tu nu participi la asta. Nu stăm foarte bine la dotare. Sunt niște cerințe pe care noi ni le-am asumat. Trebuia acum 7-8-10-15 ani să luăm avioane și nave, pentru că și în zona asta stăm destul de slab, avem nevoie încă de foarte multe achiziții. Am luat o escadrilă F-16 pentru că trebuie să participăm la monitorizarea și supravegherea spațiului din flancul estic, avem perioade în care trebuie să ridicăm noi avioanele pentru a face această monitorizare. Acum avem intenția să cumpărăm încă două escadrile de F-16”, a explicat Vasile Dîncu.
De ce România cumpără avioanele folosite ale altor armate
România ar urma să cumpere 32 de avioane F-16 din Norvegia, care renunță la această generație de aeronave militare pe măsură ce îi intră în dotare mult mai modernele F-35. Achiziția va costa 354 de milioane de euro, la un cost mediu de 11 milioane de euro pe aparat. Avioanele vor fi modernizate la noi standarde, pentru care vor mai fi necesare încă 100 de milioane de euro. Modernizarea se va face la Aerostar Bacău, cu echipamente și servicii logistice furnizare de americani. Avioanele din cele două escadrile vor intra treptat în dotarea forțelor aeriene, iar primele vor ajunge cel mai probabil în doi ani.
România are deja o escadrilă de 17 avioane F-16, cumpărate în două tranșe, din Portugalia. Și respectivele aparate au fost modernizate înainte de a intra în serviciu. Prima tranșă, de douasprezece avioane, a costat România 628 de milioane de euro, inclusiv pregătirea personalului.
Ministrul apărării spune că eticheta „second hand” cu nuanța ei ușor depreciativă nu trebuie aplicată în cazul aeronavelor militare. „Trebuie să ieșim din cadrul mentalității acesteia colective a modului în care își reprezintă opinia publică furniturile strategice din cadrul armatei, mai ales din zona forțelor aeriene”, spune Vasile Dîncu.
„Sigur că ne-au spus unii, am văzut comentarii în presă că de ce nu luăm F-35. Sunt avioane pe care nu ni le putem permite pur și simplu. PIB-ul României - chiar dacă am da mai mult din PIB pentru apărare, deși nu ne-am permite în acest moment - nu ar permite să cumpărăm escadrile de F-35 în acest moment”, a punctat ministrul apărării.
Avioanele F-16 sunt viabile încă 10 ani
El spune că avioanele F-16 achiziționate de România sunt aparate foarte bune, viabile și funcționale cel puțin încă 10 ani.
„Aceste avioane F-16 sunt avioane care au o resursă de zbor, de exemplu, în jur de 2.500 de ore pentru fiecare aparat. Asta înseamnă 10 ani de funcționalitate, plus că există și un proces de retehnologizare, de modernizare. Am avut MIG-urile de care ne aducem aminte că în anii trecuți cădeau unul câte unul, pentru că erau foarte, foarte vechi, deci este absolut necesar în acest moment să avem avioane”, a subliniat Vasile Dîncu.
„Sunt total compatibile cu tehnica modernă aceste F-16, resursa de zbor poate fi îmbunătățită, avioanele nu sunt ca mașinile. Un avion nu este ca o mașină second-hand. La avion, resursa de zbor poate fi îmbunătățită oricând”, a dat el asigurări.
„Atât ne putem permite”
„Sigur că ar trebui să avem o flotă mult mai importantă, la nivelul pe care îl avem noi în NATO, la nivelul populației și la poziția strategică pe care o avem noi în NATO”, recunoaște ministrul apărării. El susține că România este considerată în NATO nu numai un pion important geostrategic aici, pentru că găzduim, de exemplu, baza de la Deveselu, dar „suntem importanți și pentru că suntem, până la urmă, și furnizori de securitate în această zonă a Mării Negre, deci nu putem să nu facem aceste achiziții”, a arătat Vasile Dîncu.
„Dar atât ne putem permite. Avem atâta securitate câtă putem să plătim, asta este una din remarcile pe care le fac cei care sunt realiști în domeniul aprovizionării și dotării forțelor - atât a dotării forțelor poliției, pentru că și asta este important, cât și a forțelor armate”, a conchis ministrul apărării.
În ceea ce privește industria militară autohtonă, Vasile Dîncu spune că ea nu reușește să se ridice la înălțimea standardelor necesare, chiar dacă avem și excepții, profesioniști și întreprinderi private sau de stat care funcționează. „Avem o industrie de apărare care are nevoie încă de foarte mult pentru a putea produce pentru armata română orice am avea nevoie, de la muniție la tehnologie modernă”, a arătat Vasile Dîncu într-un interviu la Digi24.
Editor : Luana Pavaluca