Criză la frontiera dintre Texas şi Mexic. Oficial american: Nu mai e niciun migrant sub podul din Del Rio

Data actualizării: Data publicării:
migranti sub podul din Del Rio

Şeful Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Alejandro Mayorkas, a declarat că "nu se mai află migranţi" în tabăra în care se aflau mii de persoane, în condiţii mizere, sub podul din Del Rio, la graniţa dintre Texas şi Mexic, relatează AFP, citată de Agerpres.

El a precizat că, în total, Statele Unite au expulzat aproximativ 2.000 de persoane cu avionul spre Haiti, într-un moment în care tratamentul aplicat migranţilor la Del Rio a adus o avalanşă de critici administraţiei Biden.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat în urmă cu o săptămână că va fi accelerat ritmul expulzărilor cu avionul a aproape 15.000 de migranţi, în majoritate haitieni, masaţi de mai multe zile sub un pod în Texas, la frontiera cu Mexic.

Citește și: 11 țări într-o lună, jefuit, pus în lanțuri. Călătoria de coșmar a unui haitian care a căutat salvarea în SUA, dar a fost expulzat

Expulzările de haitieni fuseseră suspendate temporar în urma seismului care le-a devastat acestora ţara luna trecută.

Citește și: GALERIE FOTO Mii de migranți haitieni se adăpostesc sub un pod din Texas. ONU spune că expulzările acestora din SUA încalcă dreptul internațional

SUA, ținta unui val de critici după expulzările de haitieni

Valuri de emigranţi proveniţi din Haiti dar şi din alte ţări precum Cuba, Nicaragua sau Venezuela au luat cu asalt graniţa Statelor Unite cu Mexicul. Migranţii au trecut râul Rio Grande în Texas cu ajutorul unui dig.

Autorităţile nu au intervenit imediat şi s-au rezumat să declare că poliţia de frontieră îi va prinde ulterior pe cei care au trecut ilegal graniţa.

Imaginile surprinse din dronă au arătat cum unii aşteptau sub un pod în timp ce alţii traversau digul spre Texas.

Emisarul Administraţiei Joseph Biden responsabil de statul Haiti, Daniel Foote, a demisionat, joi, în semn de protest faţă de expulzarea "inumană" a mii de imigranţi haitieni.

Daniel Foote fusese numit în funcţie în iulie, imediat după atacul în care a fost asasinat preşedintele statului Haiti, Jovenel Moise. Înainte de expulzarea imigranţilor din orăşelul texan Del Rio, Daniel Foote, diplomat de carieră, era profund nemulţumit de lipsa de măsuri urgente pentru îmbunătăţirea situaţiei umanitare din Haiti.

Daniel Foote i-a scris joi secretarului de Stat american, Antony Blinken, anunţându-l că demisionează cu efect imediat.

"Nu voi fi asociat cu decizia inumană şi contraproductivă a Statelor Unite de a deporta mii de refugiaţi şi imigranţi clandestini în Haiti, o ţară în care oficialii americani stau în locaţii securizate din cauza pericolului generat zilnic de grupurile infracţionale", a afirmat Daniel Foote.

"Abordarea noastră politică faţă de Haiti rămâne profund viciată, iar recomandările mele politice au fost ignorate sau respinse, iar în alte cazuri au fost elaborate în mod diferit de ceea ce am propus", a argumentat Daniel Foote.

Demisia lui Daniel Foote intervine după cea a ambasadorului SUA în Haiti, Michele Sison, care va deveni asistent al secretarului de Stat pentru Afaceri Internaţionale.

ONU: Expulzările de haitieni de către Statele Unite ar putea încălca dreptul internaţional

Administraţia Joseph Biden este criticată dur din cauza expulzării a mii de imigranţi haitieni. Naţiunile Unite şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de expulzările masive de migranţi haitieni la care procedează Statele Unite şi care ar putea să contravină dreptului internaţional.

Expulzările masive şi sumare care se desfăşoară în prezent invocându-se Titlul 42 (un regulament sanitar la care fac referire autorităţile americane pentru a justifica expulzările, n.red.), fără a se încerca să se determine nevoile de protecţie, sunt contrare normei internaţionale şi ar putea fi asimilate returnării, care este condamnată de dreptul internaţional, a subliniat marţi Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, într-un comunicat.

"Suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu a existat nicio examinare individuală în cazul haitienilor. Poate că unele dintre aceste persoane nu au beneficiat de protecţia de care aveau nevoie", a declarat Marta Hurtado, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar pentru drepturile omului, într-un briefing de presă la Geneva.

La rândul său, Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a subliniat cu acelaşi prilej că a cere azil este un drept fundamental al omului. "Facem apel ca aceste drepturi să fie respectate", a insistat ea.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un VIDEO cu AI în care apar Trump și Biden, face ravagii și vine în urma întâlnirii „pașnice și prietenești”...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
motanul beans
Un motan din Scoţia dispărut de acasă a fost găsit la 500 km distanţă. „Nu mi-am imaginat că ar putea ajunge...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...