Criză la frontiera dintre Texas şi Mexic. Oficial american: Nu mai e niciun migrant sub podul din Del Rio

Data actualizării: Data publicării:
migranti sub podul din Del Rio

Şeful Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Alejandro Mayorkas, a declarat că "nu se mai află migranţi" în tabăra în care se aflau mii de persoane, în condiţii mizere, sub podul din Del Rio, la graniţa dintre Texas şi Mexic, relatează AFP, citată de Agerpres.

El a precizat că, în total, Statele Unite au expulzat aproximativ 2.000 de persoane cu avionul spre Haiti, într-un moment în care tratamentul aplicat migranţilor la Del Rio a adus o avalanşă de critici administraţiei Biden.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat în urmă cu o săptămână că va fi accelerat ritmul expulzărilor cu avionul a aproape 15.000 de migranţi, în majoritate haitieni, masaţi de mai multe zile sub un pod în Texas, la frontiera cu Mexic.

Citește și: 11 țări într-o lună, jefuit, pus în lanțuri. Călătoria de coșmar a unui haitian care a căutat salvarea în SUA, dar a fost expulzat

Expulzările de haitieni fuseseră suspendate temporar în urma seismului care le-a devastat acestora ţara luna trecută.

Citește și: GALERIE FOTO Mii de migranți haitieni se adăpostesc sub un pod din Texas. ONU spune că expulzările acestora din SUA încalcă dreptul internațional

SUA, ținta unui val de critici după expulzările de haitieni

Valuri de emigranţi proveniţi din Haiti dar şi din alte ţări precum Cuba, Nicaragua sau Venezuela au luat cu asalt graniţa Statelor Unite cu Mexicul. Migranţii au trecut râul Rio Grande în Texas cu ajutorul unui dig.

Autorităţile nu au intervenit imediat şi s-au rezumat să declare că poliţia de frontieră îi va prinde ulterior pe cei care au trecut ilegal graniţa.

Imaginile surprinse din dronă au arătat cum unii aşteptau sub un pod în timp ce alţii traversau digul spre Texas.

Emisarul Administraţiei Joseph Biden responsabil de statul Haiti, Daniel Foote, a demisionat, joi, în semn de protest faţă de expulzarea "inumană" a mii de imigranţi haitieni.

Daniel Foote fusese numit în funcţie în iulie, imediat după atacul în care a fost asasinat preşedintele statului Haiti, Jovenel Moise. Înainte de expulzarea imigranţilor din orăşelul texan Del Rio, Daniel Foote, diplomat de carieră, era profund nemulţumit de lipsa de măsuri urgente pentru îmbunătăţirea situaţiei umanitare din Haiti.

Daniel Foote i-a scris joi secretarului de Stat american, Antony Blinken, anunţându-l că demisionează cu efect imediat.

"Nu voi fi asociat cu decizia inumană şi contraproductivă a Statelor Unite de a deporta mii de refugiaţi şi imigranţi clandestini în Haiti, o ţară în care oficialii americani stau în locaţii securizate din cauza pericolului generat zilnic de grupurile infracţionale", a afirmat Daniel Foote.

"Abordarea noastră politică faţă de Haiti rămâne profund viciată, iar recomandările mele politice au fost ignorate sau respinse, iar în alte cazuri au fost elaborate în mod diferit de ceea ce am propus", a argumentat Daniel Foote.

Demisia lui Daniel Foote intervine după cea a ambasadorului SUA în Haiti, Michele Sison, care va deveni asistent al secretarului de Stat pentru Afaceri Internaţionale.

ONU: Expulzările de haitieni de către Statele Unite ar putea încălca dreptul internaţional

Administraţia Joseph Biden este criticată dur din cauza expulzării a mii de imigranţi haitieni. Naţiunile Unite şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de expulzările masive de migranţi haitieni la care procedează Statele Unite şi care ar putea să contravină dreptului internaţional.

Expulzările masive şi sumare care se desfăşoară în prezent invocându-se Titlul 42 (un regulament sanitar la care fac referire autorităţile americane pentru a justifica expulzările, n.red.), fără a se încerca să se determine nevoile de protecţie, sunt contrare normei internaţionale şi ar putea fi asimilate returnării, care este condamnată de dreptul internaţional, a subliniat marţi Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, într-un comunicat.

"Suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu a existat nicio examinare individuală în cazul haitienilor. Poate că unele dintre aceste persoane nu au beneficiat de protecţia de care aveau nevoie", a declarat Marta Hurtado, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisar pentru drepturile omului, într-un briefing de presă la Geneva.

La rândul său, Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a subliniat cu acelaşi prilej că a cere azil este un drept fundamental al omului. "Facem apel ca aceste drepturi să fie respectate", a insistat ea.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...