Criza gazului în Germania: Primul oraș care instituie dușul cu apă rece

Data actualizării: Data publicării:
cladirea primariei din hanovra
Primăria din Hanovra a decis să întrerupă termoficarea pentru clădirile publice din oraș, ca reacție la criza gazului Foto: Profimedia Images

Orașul german Hanovra a oprit sistemul de termoficare și a trecut la dușuri reci în toate clădirile publice, din cauza crizei gazelor din Rusia. Este primul mare oraș din Germania care ia o astfel de măsură, după ce Rusia a redus drastic aprovizionarea cu gaz a țării, relatează BBC. 

În încercarea de a economisi energie, orașul Hanovra, situat în nordul Germaniei, a decis ca apa caldă să nu mai fie disponibilă pentru spălarea mâinilor în clădirile publice, dar nici la dușurile de la piscine și săli de sport. De asemenea, fântânile publice vor fi oprite pentru a economisi energie, iar clădirile importante, cum ar fi Primăria și muzeele, nu vor fi iluminate pe timp de noapte. O măsură similară s-a luat, de altfel, și în capitala Berlin, unde începând din noaptea de miercuri spre joi, a fost oprit iluminatul mai multor monumente şi clădiri istorice pentru a se alătura efortului naţional care vizează economisirea de energie.

De asemenea, la Hanovra, clădirile publice nu vor avea încălzire din luna aprilie până la sfârșitul lunii septembrie a fiecărui an, iar temperaturile din încăperi vor fi limitate la maximum 20 grade Celsius, cu unele excepții. Orașul interzice, de asemenea, aparatele de aer condiționat portabile, caloriferele și radiatoarele.

Primarul din Hanovra, Belit Onay, a declarat că obiectivul este de a reduce consumul de energie al orașului cu 15 la sută, dată fiind „penuria iminentă de gaz”, ceea ce reprezintă o provocare serioasă pentru marile orașe.

De altfel, germanii au fost avertizați că trebuie să se aștepte la măsuri radicale de reducere a consumului de gaz, dar și la facturi mai mari la energie, în timp ce la nivelul întregii Uniuni Europene s-a convenit reducerea cu 15 la sută a consumului de gaz.

Germania se grăbește să își umple depozitele de gaz înainte de venirea iernii, în timp ce Gazprom a redus și mai mult în această săptămână livrarea de gaz prin conducta Nord Stream 1.

Alte orașe - cum ar fi Augsburg în Bavaria - au introdus deja propriile măsuri, cum ar fi oprirea fântânilor publice.

Tot joi, Germania a confirmat că facturile consumatorilor de gaz ar putea fi mult mai mari decât se preconiza anterior, o măsură necesară pentru ca societățile energetice să nu dea faliment în lunile următoare. „Nu putem spune încă cât va costa gazul în noiembrie, dar vestea neplăcută este că va fi cu siguranță de câteva sute de euro pe gospodărie”, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck.

Unele estimări arată că familiile germane ar putea plăti cu 500 de euro mai mult pe an pentru factura la gaz.

Gazul rusesc reprezintă în prezent aproximativ un sfert din necesarul de consum al Germaniei, în timp ce înainte de izbucnirea războiului din Ucraina dependența era de peste 50 la sută.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri