Critici dure pentru OMS: În cazul unei boli noi, poate doar să spere să fie invitată să ancheteze. Acest model nu funcționează

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Foto: Profimedia Images

Pandemia a expus fragilităţile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o instituţie înzestrată cu mijloace insuficiente şi cu "o putere limitată" în faţa statelor, arată mai mulţi experţi independenţi, într-un raport, informează AFP.

Potrivit raportului, OMS şi China ar fi putut să acţioneze mai repede şi mai ferm pentru a alerta omenirea în ianuarie 2020.

Documentul dezvăluie şi faptul că OMS "nu a fost înzestrată cu mijloace suficiente pentru a îndeplini ceea ce se aşteaptă de la ea" şi că această agenţie din cadrul ONU nu deţine nicio putere de constrângere.

"În cele din urmă, OMS nu are puterea să facă să se respecte ceva, oricare ar fi acel lucru, sau să ancheteze" pe cont propriu "într-o ţară", a declarat Ellen Johnson Sirleaf, într-o conferinţă de presă.

"În cazul apariţiei unei boli noi, singurul lucru pe care OMS poate să îl facă este să ceară să fie invitată (în acea ţară, n.r.) şi să spere că va fi invitată", a adăugat ea.

Grupul independent consideră "frapantă" "puterea limitată" a OMS în cazul apariţiei unor boli, mai ales în ceea ce priveşte "posibilitatea de a implementa pe plan local mijloace de sprijin şi de limitare".

"Apelurile la cooperare sunt insuficiente pentru a se asigura o participare efectivă a statelor (...) cu disciplina, transparenţa, responsabilizarea şi rapiditatea dorite", se afirmă în acelaşi raport.

"Toate statele membre îşi îndreaptă atenţia spre OMS pentru a obţine un leadership, o coordonare şi recomandări, dar nu îi conferă autoritatea, accesul şi finanţarea necesare pentru a reuşi. Este clar că acest model nu funcţionează", a declarat fosta preşedintă a Liberiei, scrie Agerpres.

Grupul de experţi consideră, de asemenea, că sistemul mondial de alertă pandemică nu este adaptat nevoilor actuale.

Într-o majoritate tot mai mare a cazurilor, OMS află despre alerte ce vizează declanşarea unor epidemii prin intermediul reţelelor de socializare sau a informaţiilor apărute în presă, au constatat autorii raportului.

Coprezidat de Helen Clark, fost prim-ministru neozeelandez, şi de Ellen Johnson Sirleaf, o fostă preşedintă a Liberiei, Grupul independent de pregătire şi ripostă în faţa pandemiei a prezentat raportul săi interimar în faţa Consiliului executiv al OMS, care se întruneşte până pe 26 ianuarie.

Concluziile finale ale grupului de experţi independenţi vor fi publicate în luna mai şi vor fi prezentate în faţa adunării generale a ONU.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...