O modă îngrijorătoare printre tinerii din Marea Britanie. A dus deja la peste 100 de crime

Data actualizării: Data publicării:
politie marea britanie locul crimei delimitat
Locul unei crime prin înjunghiere, o metodă „la modă” printre tinerii din Marea Britanie Foto: captura TV

Theresa May l-a numit „un cancer al societăţii britanice”: epidemia de delicte şi crime comise cu cuţitul în Anglia şi Ţara Galilor. Anul acesta, deja peste 100 de oameni au fost înjunghiaţi mortal. Atacatorii sunt în mare parte băieţi care nu aşteaptă nimic de la viaţă. E un ciclu al violenţei împotriva căruia Paul Mckenzie luptă la Londra. Şi-i solicită guvernului să se alăture cauzei saleUrmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

O nouă zi, un nou perimetru infracţional: în cursul nopţii aici, în estul Londrei, un băiat de 15 ani a fost înjunghiat mortal, cu un cuţit.

Asistentul social Paul Mckenzie a vizitat multe astfel de scene ale crimei. Însă de data asta e mult mai afectat: victima era un prieten al nepotului său.

Paul Mckenzie: „Se întâmplă mult prea des. La Londra... vezi asta peste tot. Înainte, vedeai nişte flori puse într-un loc şi însemna ceva. Te duceai acolo şi citeai ce scrie. Acum, sunt prea multe ca să le citeşti. Cel mai probabil fiindcă cineva a avut de dovedit ceva cuiva. Asta e trist: că viaţa a devenit un sistem de puncte. Acum, cineva, undeva, spune că-l ştie pe cel care a făcut asta şi acea persoană are parte de respect”.

Adesea, sunt cazuri de rivalitate între membri ai bandelor de tineri. Dar şi trecători nevinovaţi pot cădea victime atacurilor cu cuţitul. În unele bande, dacă bagă cuţitul în cineva, un tânăr dovedeşte că e demn de a face parte din bandă.

- 13 ani şi arestat pentru jaf sub ameninţarea cuţitului. Ce s-a întâmplat?”

Mckenzie discută cu membri ai bandelor şi face înregistrări video ca să arate cât de rapid se deteriorează situaţia în unele părţi ale Londrei.

- De ce porţi la tine un cuţit de 38 de centimetri?”

- Fiindcă e mare şi-i sperii. Ca să mă simt în siguranţă. Fiindcă nu vreau să scoată cineva cuţitul la mine, încercând să mă omoare. Îl omor eu pe el. Nu vreau să mor.

Paul Mckenzie e de părere că guvernul nu ia destul de în serios delictele şi crimele comise cu cuţitul. El sprijină o iniţiativă care cere ca guvernul să trateze violenţa ca pe o urgenţă la nivel naţional.

„L-am pierdut pe fratele meu mai mic, Lamar Stewart. A fost omorât cu cuţitul”, spune un tânăr.

„Acesta a fost fiul meu, Isaiah, omorât în 2015”, spune o femeie.

„Mi-am pierdut fiul pe 30 septembrie 2017”, povestește o alta.

„Nepotul meu vitreg a murit înjunghiat, pe 5 februarie anul acesta. I-au băgat un cuţit în inimă”, își începe relatarea o altă femeie.

În unele cartiere, tinerii nici nu mai pleacă de acasă FĂRĂ cuţit - deoarece consideră că trebuie să fie pregătiţi să se apere. Mckenzie spune că vânzarea cuţitelor de luptă la liber e revoltătoare.

„Cuţitul Rambo, mai ales, e modelul preferat în perioada asta. Scrie Colecţionaţi patru cuţite Rambo şi veţi primi o reducere. Vedeţi în vitrină toate tipurile diferite de cuţite. Părerea mea e că nu este ceva ce ar trebui să etalezi într-o vitrină, mai ales în situaţia actuală”, spune Mckenzie.

Jason Isaacs a fost înjunghiat mortal acum un an şi jumătate. Era fiul cel mai mare al lui Sharon Kendall. Acum, copiii ei mai mici trebuie să vină acasă direct de la şcoală, fiindcă ea se teme pentru viaţa lor. Jason a fost ucis la începutul serii, când ieşise cu câţiva prieteni.

Înjunghiat de opt ori

„Jason era cu patru prieteni, deci erau cinci. Şi au trebuit să fugă ca să-şi apere viaţa. Au fugit fiecare în altă direcţie. Şi Jason a fost prins şi a fost înjunghiat de opt ori”, povestește mama, Sharon Kendall.

Jason a fost atacat de o bandă cu care el nu avea nicio legătură.

„Toţi cei care l-au cunoscut pe Jason... Te îmbrăţişa şi te pupa tot timpul. Era un lucru plăcut. De câte ori ieşea, dacă ieşea, spunea mereu Te iubesc, mamă sau mă pupa. Şi la fel a fost şi în seara aceea. Făceam totul împreună. Îşi iubea foarte mult familia”, povestește mama, reținându-și cu greu durerea.

Ce influenţă are muzica Drill?

Ucigaşul lui Jason a fost prins. Pe atunci, avea doar 17 ani. Pe internet pot fi văzute clipuri rap despre el şi banda lui.

Cunoscut drept „Drill”, acest stil de hip-hop e foarte popular printre tinerii britanici.

„Ei vorbesc despre înjunghierea oamenilor în spate, adică exact ceea ce fac. Jason a fost, evident, înjunghiat în spate”, spune Sharon Kendall

Ce poţi face când să ai un cuţit asupra ta e considerat un lucru normal? Acesta e genul de întrebări pe care Paul Mckenzie le pune în întâlnirile cu adolescenţii. Toţi cei de aici cunosc muzica Drill. Toţi cunosc puşti care umblă cu cuţit la ei. E greu să găseşti răspunsuri. Însă şi aceşti tineri, şi părinţii lor sunt de acord: pedeapsa cu închisoarea nu e de-ajuns.

„Cunosc pe cineva care e la închisoare. Şi tot poate să aibă telefon şi să posteze pe Snapchat că-i place viaţa după gratii”, spune o adolescentă.

„Ascultă muzică, fac rap, lucruri de genul ăsta. Deci închisoarea nu e cine ştie ce pedeapsă pentru ei”, întărește o altă tânără.

„Problema, în acest caz, e a sistemului. Violenţa e acum normalizată. Dacă nu începem să privim un pic mai sus decât nivelul acestor tineri, nu vom rezolva niciodată situaţia. Tinerii au nevoie de valori, au nevoie de un nou sistem de convingeri. Au nevoie să creadă că există un viitor. Dacă stai de vorbă cu unul dintre aceşti tineri, descoperi că nu pot privi dincolo de vârsta de 20 de ani. Orice societate care are o generaţie de tineri care nu pot vedea dincolo de vârsta de 20 de ani trebuie vindecată la un nivel superior”, spune Paul Mckenzie.

Paul Mckenzie ştie că situaţia nu are soluţii rapide. Guvernul britanic s-a angajat să investească în munca cu tinerii şi în întărirea prezenţei poliţiei. Toată lumea ştie: problema a atins proporţii prea mari ca să mai poată fi ignorată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trei cuvinte din limba română pe care aproape nimeni nu le mai folosește. Le auzi foarte rar
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu încă nu-și poate lua copiii acasă: “Sunt ținuți ostatici. Niște adulți le șoptesc ce să...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Următorul James Bond „va oferi ceva diferit”. Actorul ales va trebui să aibă în vedere un contract pentru cel...
Adevarul
Angelina Jolie, apariție rară pe covorul roșu alături de fiul ei, Knox. Ce l-a supărat pe fostul ei partener...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creșteri mari de pensie în ianuarie. Ce se întâmplă cu pensiile restante?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
cum_vrea_zelenski
Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European la împlinirea a 1000 de zile de la invazia Rusiei
Digi Animal World
Peștele cu față de om care a devenit viral în mediul online. Gura și nasul sunt clar vizibile
Film Now
Paul Teal, actorul din „One Tree Hill”, a murit la doar 35 de ani. Logodnica lui: „O parte din mine a murit...
UTV
Christina Aguilera, imagine rara alaturi de logodnicul ei, Matt Rutler, si cei doi copii, Max si Summer