Cresc tensiunile în Cabinetul de Război al Israelului. Netanyahu, luat la rost de ministrul Apărării din cauza planului pentru Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Benjamin Netanyahu (L), DefenceNejamin Netanyahu, Yoav Gallant, Benny Gantz la cabinetul de razboi
Cresc tensiunile în Cabinetul de Război al Israelului. Netanyahu, luat la rost de ministrul Apărării din cauza planului pentru Gaza. FOTO: Profimedia Images

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, și-a exprimat în deschis nemulțumirea față de eșecul guvernului în abordarea problemei unui plan pentru Gaza după război. Într-un gest public rar care arată părerile împărțite cu privire la direcția campaniei militare în cadrul cabinetului de război al Israelului, Gallant l-a îndemnat pe premierul Benjamin Netanyahu să declare public că Israelul nu intenționează să preia conducerea civilă și militară în Gaza, scrie BBC.

„Din octombrie, am ridicat această problemă în mod constant în Cabinet și nu am primit niciun răspuns”, a spus el. Gallant.

Premierul Benjamin Netanyahu i-a răspuns dur că „nu este pregătit să schimbe Hamastanul cu Fatahstan”, făcând referire la grupurile palestiniene rivale Hamas și Fatah. Indecizia, a avertizat el, ar lăsa doar două opțiuni proaste în Gaza: conducerea Hamas sau conducerea militară israeliană. Oricare dintre ele „ar eroda realizările noastre militare, ar reduce presiunea asupra Hamas și ar sabota șansele de eliberare a ostaticilor”, a spus Gallant.

Un alt membru al cabinetului de război, Benny Gantz - care a mai fost în dezacord cu Netanyahu în trecut - a fost de acord cu ministrul apărării: "Galant spune adevărul. Este responsabilitatea conducerii să facă ceea ce trebuie pentru țară cu orice preț", a spus Gantz.

Ministrul Gallant a adăugat că ministerul pe care îl conduce a prezentat un plan de război cabinetului încă din noaptea când a început invazia terestră în Gaza în octombrie anul trecut. El a susținut că planurile includ propuneri „de a stabili o alternativă de guvernare palestiniană locală, neostilă”. Obiectivul de eliminare conducerea Hamas asupra Fâșiei Gaza „va fi atins doar de entitățile palestiniene care preiau controlul asupra Gaza, însoțite de actori internaționali”, a spus el.

Ministrul a menționat că aceste propuneri nu au fost niciodată dezbătute și nici nu au fost prezentate alternative.

Totodată, Gallant a afirmat că eșecul de a stabili un plan a dus Israelul pe un  „drum periculos” care implică conducerea militară și civilă israeliană asupra Gaza. El a descris această perspectivă ca pe „o opțiune negativă și periculoasă pentru statul Israel din punct de vedere strategic, militar și din punct de vedere al securității”.

„Trebuie să reiterez: nu voi fi de acord cu stabilirea guvernării militare israeliene în Gaza. Israelul nu trebuie să stabilească un guvern civil în Gaza. Fac apel către prim-ministrul Benjamin Netanyahu să ia o decizie și să declare că Israelul nu va stabili controlul civil asupra Fâșiei Gaza, că Israelul nu va stabili guvernare militară în Fâșia Gaza și că o alternativă de guvernare la Hamas în Fâșia Gaza va fi găsită”.

Presa israeliană a relatat recent că liderii militari au mari temeri cu privire la lipsa unui plan viabil pentru Gaza după încheierea războiului. Comentariile ministrului Gallant confirmă aceste îndoieli într-un mod exploziv din punct de vedere politic.

Într-o vizită în Ucraina, miercuri, secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Israelul trebuie să elaboreze un plan clar pentru viitorul Gazei. „Nu putem avea anarhie și un vid care ar putea fi umplut de haos”, a spus Blinken.

Netanyahu a insistat anterior că discuțiile privind viitoarea guvernare a Gaza sunt doar „vorbe goale”, atâta timp cât Hamas rămâne pe teritoriu.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cât valorează noul inel de logodnă primit de Hailey Bieber de la soțul ei. Justin a scos o sumă uriașă din...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...