NATO intră în versiunea „3.0” și revine la rolul său inițial de descurajare împotriva amenințărilor, „în principal din partea Rusiei”, a declarat marți președintele finlandez Alexander Stubb, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, relatează Kyiv Indepedent.
După o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, Alexander Stubb a afirmat că Alianța se întoarce la misiunea sa inițială: descurajarea amenințărilor din Est.
„Cred cu tărie că asistăm acum la crearea NATO 3.0. Ne-am întors la rolul inițial al NATO ca o alianță militară puternică și de descurajare, cu o amenințare care vine din est, în principal din Rusia”, a declarat Stubb.
Finlanda a aderat la NATO la începutul anului 2023, după ce a renunțat la poziția sa neutră de lungă durată în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.
„Avem o înțelegere comună în cadrul Alianței cu privire la provocările noastre de securitate și cred că este extrem de important acum să lucrăm la ambele - descurajare și apărare”, a mai spus președintele finlandez.
Stubb susține că Finlanda participă activ la îmbunătățirea structurilor de comandă ale NATO.
Împreună cu Statele Unite și partenerii nordici, Finlanda devine parte a Comandamentul Întrunit al NATO din Norfolk și va lucra la o componentă terestră puternică în cadrul forțelor sale armate. De asemenea, împreună cu Suedia, Finlanda dezvoltă un grup terestru de trupe pentru a consolida flancul nordic al Alianței.
„Dar, datorită forței armatei noastre, aș susține că vom fi un furnizor de securitate, nu un consumator de securitate și, desigur, am văzut țările Alianței foarte dispuse să ne ajute”, a adăugat Stubb.
NATO „nu va ceda”
La începutul acestei luni, Mark Rutte a preluat conducerea NATO, precizând în prima sa zi că Alianța trebuie să se asigure că Ucraina „prevalează ca națiune suverană, independentă și democratică”.
Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să-şi dea seama” că NATO „nu va ceda” în sprijinul acordat Ucrainei, a subliniat el.
„Trebuie să ne concentrăm asupra efortului de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai devreme se va termina” războiul, a afirmat Rutte, care a promis să se asigure că NATO este pregătită să facă faţă ameninţării Rusiei.
Noul secretar general al NATO a avertizat că aliații trebuie să „cheltuiască mai mult” pentru a „spori apărarea noastră colectivă”. „Parteneriatele NATO trebuie să fie mai largi și mai profunde, având în vedere toate nesiguranțele din lume”, a spus el.
Helsinki a trimis 25 de pachete militare Ucrainei până în septembrie 2024, valoarea totală a ajutorului militar oferit de Finlanda Kievului ridicându-se în prezent la 2,3 miliarde de euro, a declarat Ministerul Apărării.
Editor : C.L.B.