„Cred cu tărie că asistăm la crearea NATO 3.0.” Președintele finlandez spune că Alianța se întoarce la misiunea sa inițială

Data publicării:
Steagul NATO fluturând în vânt pe fundal de cer
Foto: Profimedia

NATO intră în versiunea „3.0” și revine la rolul său inițial de descurajare împotriva amenințărilor, „în principal din partea Rusiei”, a declarat marți președintele finlandez Alexander Stubb, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, relatează Kyiv Indepedent. 

După o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte,  Alexander Stubb a afirmat că Alianța se întoarce la misiunea sa inițială: descurajarea amenințărilor din Est.

„Cred cu tărie că asistăm acum la crearea NATO 3.0. Ne-am întors la rolul inițial al NATO ca o alianță militară puternică și de descurajare, cu o amenințare care vine din est, în principal din Rusia”, a declarat Stubb.

Finlanda a aderat la NATO la începutul anului 2023, după ce a renunțat la poziția sa neutră de lungă durată în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

„Avem o înțelegere comună în cadrul Alianței cu privire la provocările noastre de securitate și cred că este extrem de important acum să lucrăm la ambele - descurajare și apărare”, a mai spus președintele finlandez. 

Stubb susține că Finlanda participă activ la îmbunătățirea structurilor de comandă ale NATO.

Împreună cu Statele Unite și partenerii nordici, Finlanda devine parte a Comandamentul Întrunit al NATO din Norfolk și va lucra la o componentă terestră puternică în cadrul forțelor sale armate. De asemenea, împreună cu Suedia, Finlanda dezvoltă un grup terestru de trupe pentru a consolida flancul nordic al Alianței.

„Dar, datorită forței armatei noastre, aș susține că vom fi un furnizor de securitate, nu un consumator de securitate și, desigur, am văzut țările Alianței foarte dispuse să ne ajute”, a adăugat Stubb.

NATO „nu va ceda”

La începutul acestei luni, Mark Rutte a preluat conducerea NATO, precizând în prima sa zi că Alianța trebuie să se asigure că Ucraina „prevalează ca națiune suverană, independentă și democratică”.

Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să-şi dea seama” că NATO „nu va ceda” în sprijinul acordat Ucrainei, a subliniat el.

„Trebuie să ne concentrăm asupra efortului de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai devreme se va termina” războiul, a afirmat Rutte,  care a promis să se asigure că NATO este pregătită să facă faţă ameninţării Rusiei.

Noul secretar general al NATO a avertizat că aliații trebuie să „cheltuiască mai mult” pentru a „spori apărarea noastră colectivă”. „Parteneriatele NATO trebuie să fie mai largi și mai profunde, având în vedere toate nesiguranțele din lume”, a spus el. 

Helsinki a trimis 25 de pachete militare Ucrainei până în septembrie 2024, valoarea totală a ajutorului militar oferit de Finlanda Kievului ridicându-se în prezent la 2,3 miliarde de euro, a declarat Ministerul Apărării.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Regretul unui bărbat că și-a instalat panouri fotovoltaice: „Panourile solare au...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Europa ruptă-n două. Țările care se pregătesc să-i țină piept lui Putin și cele care vor să facă afaceri cu el
Newsweek
Ministerul Muncii anunță ziua când intră pensia pe card în octombrie. Pensionarii iau bani în plus
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Visul fanilor s-a împlinit. Sandra Bullock și Keanu Reeves, împreună pe aceeași scenă, la 30 de ani de la...
UTV
Lisa Marie Presley a tinut in casa cadavrul fiului sau timp de 2 luni. Benjamin s-a sinucis la 27 de ani