Infectarea cu noul coronavirus prin intermediul unor suprafețe este neglijabilă, cred trei profesori de la universități din Statele Unite. Într-o opinie publicată în The Washington Post, experții spun că nu există până acum niciun studiu care să arate că virusul poate fi luat de pe suprafețe. Principala cale de transmitere este cea aeriană.
Cel mai mare risc de infectare îl au persoanele care participă la petreceri, susțin profesorii americani.
În același timp, nu poate fi exclus riscul ca virusul prezent pe birouri, bancnote, mânerele ușilor și barele mijloacelor de transport în comun să fie luat pe mâini și, apoi, dus în apropierea nasului și a gurii.
Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza: "Nimeni nu poate garanta că aceste suprafețe nu mai conțin câteva urme cu acest virus și nu ne putem infectă. Trebuie precauție. Nu în extremă. Cumpătat, pentru că așa este normal.
Calitatea aerului și atmosfera joacă un rol fundamental. Mai important decât suprafețele, dar e adevărat, aerul este foarte important. Spațiile închise trebuie aerisite.
Trebuie să fim precauți când suntem în apropierea mai multor persoane.
Masca ne apară foarte mult. Depinde și de calitate măștii și de modul cum e pusă masca pe față, cât de mult se întrevăd acele spații libere pentru că, contează foarte mult dacă masca nu e lipită de față.
Acolo unde este densitate a populației în spații închise, fie acasă, fie în mijloacele de transport, unde spațiul este închis și nu e ventilație bună, riscul să preluăm acest virus este major. Chiar dacă purtăm masca sau ne protejăm de suprafețe încă este mare".
Editor : Georgiana Marina