Coșmarul Ebola revine, după cinci ani. Guineea a anunțat patru decese

Data publicării:
eprubeta de laborator pe care scrie ebola
Virusul Ebola a provocat patru decese în Guineea, după ce fusese eradicat în 2016 Foto: Guliver/GettyImages

Patru persoane au murit în Guineea din cauza febrei hemoragice provocate de virusul Ebola, aceasta fiind prima reapariţie a bolii după o pauză de cinci ani în Africa de Vest, regiune de unde a pornit cea mai gravă epidemie din istoria virusului (2013-2016), relatează AFP, preluată de Agerpres.

Focarul ar fi pornit de la o înmormântare. Opt dintre persoanele care au participat la funeralii s-au îmbolnăvit, iar trei au murit deja. Boala nu s-a mai manifestase în această țară din 2016.

„Suntem cu adevărat îngrijorați, există deja patru decese din cauza febrei hemoragice a virusului Ebola în regiunea Nzerekore, dintre care două chiar în Nzerekore şi două în subprefectura Goueke”, a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii, Rémy Lamah.

Primul caz de deces, o infirmieră

„Este vorba despre o infirmieră din Goueke care s-a îmbolnăvit spre sfârşitul lunii ianuarie. Ea a murit între 27 şi 28 ianuarie şi a fost înmormântată la 1 februarie la Goueke”, a detaliat şeful Agenţiei Naţionale de Securitate Sanitară (ANSS), dr. Sakoba Keita. „Dintre cei care au participat la înmormântare, opt persoane au prezentat simptome: diaree, vomă şi sângerări. Trei dintre ele au decedat şi alte patru sunt spitalizate la Nzerekore”, a adăugat el. Oficialul a mai spus un pacient a „scăpat”, dar a fost găsit şi a fost spitalizat la Conakry.

Şeful ANSS şi ministrul sănătăţii au precizat că probele au fost analizate la un laborator înființat de Uniunea Europeană la Gueckedou, în regiune, și analizele au permis depistarea prezenţei virusului Ebola. Rezultatele unor teste suplimentare sunt aşteptate în curând.

„Am dat toate dispoziţiile, o echipă de alertă este la faţa locului pentru a identifica contacții”, a declarat ministrul Rémy Lamah. „Sunt îngrijorat ca om, dar rămân calm, pentru că am gestionat prima epidemie şi vaccinarea este posibilă”, a adăugat el.

O reuniune de criză urma să aibă loc duminică.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost informată despre „două cazuri posibile” de Ebola în Guineea-Conakry. „Se fac în prezent teste pentru confirmare”, a declarat pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Teroarea Ebola, un virus fără tratament cu o mortalitate extrem de mare

Virusul Ebola - care provoacă o febră brutală, dureri de cap, vomă şi diaree - a fost identificat pentru prima dată în 1976 în Zair, actuala Republică Democrată Congo (RDC). De atunci, virusul, pentru care există două vaccinuri experimentale, dar niciun tratament, a provocat teroare în mai multe rânduri în Africa.

Declanşată în decembrie 2013 în Guineea, înainte de a se răspândi în Liberia şi apoi în Sierra Leone, țări vecine, epidemia din Africa de Vest s-a încheiat în 2016 după ce a afectat zece ţări, inclusiv Spania şi SUA, provocând peste 11.300 de morţi la circa 28.600 de cazuri înregistrate, din care peste 99% în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri