Hackerii ucraineni au obținut o scrisoare secretă a lui Veaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat a Rusiei, către președintele rus Vladimir Putin, în care acesta îi propune să întărească controlul și represiunea regimului de la Kremlin și să crească confruntarea cu țările occidentale după alegerile prezidențiale din Rusia, scrie pravada.ua.
Din scrisoarea lui Volodin reise că nimeni din cercurile conducătoare ale Rusiei nu se îndoiește de realegerea lui Putin, iar încă din noiembrie-decembrie anul trecut autoritățile ruse își făceau planuri pentru perioada postelectorală, deoarece scrisoarea în sine este datată 30 noiembrie, iar răspunsul lui Putin, în care îi transmite că e de acord cu propunerile, vine pe 12 decembrie 2023.
Centrul Național de Rezistență din Ucraina a publicat documentul care menționează că Rusia are nevoie de transformare și de măsuri care să o întărească în fața provocărilor viitoare. Propunerea lui Volodin se referă, în special, la conceptul de „de-occidentalizare”, care include:
- naționalizarea economiei, toate industriile de materii prime devenind proprietate de stat;
- suveranizarea științei, culturii și artei și creșterea rolului statului în dezvoltarea lor;
- consolidarea cenzurii, în special la televizor și pe internet;
- rezolvarea problemei mișcărilor de opoziție.
Volodin i-a transmis lui Putin că comitetele Dumei de Stat sunt pregătite să susțină inițiativa și să înceapă elaborarea proiectelor de lege.
Scrisoarea lui Volodin se bazează pe un concept prezentat șefului Dumei de Stat de cercetători de la Academia de Științe din Rusia, Institutului de Informații Științifice și Științe Sociale. De altfel, documentul a fost extras prin interceptarea corespondenței dintre Roman Seytkaliev, care este directorul adjunct al Institutului și Iuri Pușchaev, un cercetător senior la Institut.
Potrivit documentului, provocările cu care se confruntă Rusia sunt similare cu cele ale Marelui Război Patriotic.
„Sprijinul Occidentului pentru Ucraina întârzie finalizarea rapidă a „operațiunii militare speciale”, Occidentul vede Ucraina ca pe o investiție și a investit deja atât de mulți bani încât nu va da niciodată înapoi”, se arată în corespondență.
Analiza care stă la baza documentului obținut de hackerii ucraineni prezintă, dincolo de propaganda obișnuită, direcțiile pe care Rusia ar trebui să le urmeze după realegerea lui Putin.
„După încheierea SMO în Ucraina și căderea regimului de la Kiev, confruntarea Rusiei cu Occidentul nu se va opri, ci doar se va intensifica”, se arată în document.
Academia Rusă de Științe menționează posibila creștere a „tensiunilor interne [...] legate de prețurile de consum, nivelul salariilor, pensiile [...] în contextul creșterii cheltuielilor pentru desfășurarea SMO (războiului din Ucraina)”, motiv pentru care este nevoie de „descărcarea tensiunii interne prin expansiune externă”.
De asemenea, Academia menționează „rușinosul Tratat de la Brest-Litovsk”, dar și pierderea teritoriilor din Pactul de la Varșovia și subliniază necesitatea recuperării lor.