Bomba nucleară a nord-coreenilor e făcută și cu bani din... pariuri. Coreea de Nord a găsit o nouă modalitate de a ocoli sancţiunile - organizează curse de cai şi încasează bani din pariuri. Pot paria inclusiv copiii de 12 ani, cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. Doar să plătească în yuani sau dolari americani, fiindcă moneda locală n-o vrea nici măcar statul.
Coreea de Nord a găsit o nouă sursă de valută: pariurile pe cai. La centrul de echitaţie din apropierea Phenianului a fost un weekend plin. Televiziunea de stat a arătat imagini cu oameni călare, curse de cai şi bilete de pariuri. Se întâmplă în ţara unde nu cu mult timp în urmă pariorii erau condamnaţi la trei ani de muncă silnică. Acum însă banii sunt mai importanţi.
35 de dolari e intrarea la clubul de echitaţie şi acoperă o oră de călărie, echipamentul plus accesul la saună. Preţul e pentru străini. Localnicii, spun sursele Reuters, ar plăti undeva la zece dolari - o sumă totuşi mare pentru majoritatea nord-coreenilor, dar nu pentru toţi. Numărul bogaţilor este în creştere în Coreea de Nord, iar de banii lor statul devine tot mai interesat.
„În ciuda sancțiunilor, numărul oamenilor bogați din Coreea de Nord a crescut, iar prăpasita dintre cei bogați și cei săraci s-a adâncit. Au ajuns la nivelul la care există cerere locală îndeajuns de mare încât statul să poată face afaceri cu pariuri”, spune Na Jeong-Won, președintele Institutului de Cercetare a Economiei Nord-Coreene.
De când Kim Jong-un a venit la putere, Phenianul a devenit foarte preocupat de bunăstarea cetăţenilor. E versiunea oficială care explică investiţiile uriaşe în staţiuni turistice, parcuri tematice, piscine şi cazinouri. Coreea de Nord administrează deja două cazinouri şi are în plan să construiască alte două, unul la graniţa cu China, celalalt la graniţa cu Coreea de Sud.
Ultimul set de sancţiuni date de ONU le interzice însă companiilor străine să încheie parteneriate cu entităţi din Coreea de Nord, aşa că orice proiect la care visează Phenianul trebuie finanţat din surse proprii.
Până acolo, cursele de cai nu sunt deloc de neglijat. Mai ales că aduc nu doar bani, ci şi prestigiu dictatorului. Calul a fost folosit de aparatul de propagandă al Coreei de Nord drept simbol al dinastiei Kim.