După testul cu bomba de hidrogen, Statele Unite ameninţă Coreea de Nord cu un răspuns militar masiv. Varianta paşnică însă rămâne prioritară. America lucrează la un nou set de sancţiuni economice pentru Coreea de Nord, dar e greu de spus dacă vreuna poate avea rezultate îndeajuns de rapide. Ba mai mult, cele mai eficiente au şi cele mai multe efecte secundare. Blocarea exporturilor de petrol către Coreea de Nord poate declanşa o criză umanitară de proporţii, iar sancţionarea băncilor bănuite că finanţează regimul lui Kim Jong-un poate avea implicaţii globale.
În timp ce Coreea de Sud avertizează că vecinii din Nord se pregătesc să lanseze o rachetă intercontinentală, America face încă un efort să izoleze economic regimul lui Kim Jong Un. Băncile şi petrolul sunt principalele căi de atac avute în vedere, însă ambele vin la pachet cu multe sacrificii. Interzicerea exporturilor de ţiţei către Coreea de Nord poate îngheţa activitatea armatei, dar îngheaţă şi agricultura.
Mai mult, o oprire a furnizărilor din China către Coreea de Nord riscă si fie ireversibilă. Conductele de transport sunt vechi și, nefolosite o perioadă, se pot coroda şi sparge, arată analiştii citaţi de The Guardian. Ar fi o situaţie de la care nu se poate da înapoi, una care poate genera o criză umanitară. Măsura are însă cele mai mari şanse să îngenuncheze economia ţării şi regimul lui Kim Jong-un, dar cel mai probabil nu ar avea oricum susţinerea Chinei.
În urmă cu câţiva ani Beijingul a scos din statisticile sale pe exporturi datele care arată cât petrol îi vinde Coreei de Nord.
Şi nu e singurul punct unde China e bănuită că îşi continuă susţinerea. Eventualele sancţiuni pentru băncile care finanţează regimul de la Phenian ar lovi în principal băncile chineze. Datele scurse dintr-un raport ONU de anul trecut arătau că Bank of China, una dintre cele mai mari din ţară, ar fi folosită de Coreea de Nord drept instrument pentru a evita sancţiunile internaţionale.
A pune însă marile nume din industria bancară a Chinei pe o listă de sancţiuni poate avea repercusiuni nedorite inclusiv pentru America. Cele mai mari bănci chineze sunt şi cele mai mari bănci din lume iar în ultimii ani şi-au extins puternic activitatea în Occident. Au devenit atât de importante şi atât de interconectate cu băncile americane şi europene încât sancţionarea lor riscă să provoace dezechilibre dincolo de graniţele Chinei.
Cu toate riscurile însă, varianta e de preferat unui război.
Doar că e greu de spus cât de bine ar funcţiona cele mai dure măsuri economice. Coreea de Nord a dovedit că se adaptează rapid, iar China, că e gata să-şi recalibreze încontinuu instrumentele de sprijin.
După ultimul set de sancţiuni date de ONU cu mai puţin de o lună de zile în urmă, Coreea de Nord n-a mai încasat bani din exporturile de cărbune şi minereu de fier, dar a găsit o nouă sursă de venituri care le-a scăpat occidentalilor. Reuters a descoperit că firmele chineze de textile au început să subcontracteze masiv fabricilor din Coreea de Nord. Multe dintre ele merg acum la capacitate maxim şi abia mai fac faţă comenzilor. Anul trecut, înainte de acest boom din textile, Coreea de nord a încasat nu mai puţin de 750 de milioane de dolari din exporturile de haine şi încălţăminte.
Citiți și:
Cum ar putea China stopa amenințarea nucleară a lui Kim Jong-un. Un „șah mat” din trei mutări