Regimul Kim a confirmat, duminică, lansarea unei rachete balistice intercontinentale cu o zi înainte. Coreea de Nord spune că lansarea rachetei a reprezentat un „avertisment” adresat Statelor Unite și Coreei de Sud și că exercițiul „surpriză” a demonstrat capacitatea sa de „contraatac nuclear letal”.
În replică, tot duminică, armata sud-coreeană a anunţat că a organizat manevre aeriene comune cu SUA, mobilizând avioane invizibile şi cel puţin un bombardier american cu rază lungă de acţiune B-1B.
„Exerciţiul a demonstrat desfăşurarea imediată şi la timp a mijloacelor de descurajare extinsă ale SUA în peninsula coreeană, demonstrând puterea copleşitoare a aliaţilor”, a precizat ministerul sud-coreean al apărării într-un comunicat de presă. De asemenea, Japonia a desfăşurat, tot duminică, un exerciţiu militar comun cu Statele Unite.
Dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un, a ordonat un „exerciţiu de lansare”, sâmbătă, la ora locală 8:00. O rachetă Hwasong-15 a fost, apoi, lansată de pe aeroportul din Phenian în cursul după-amiezii, potrivit agenţiei de stat KCNA. Primul test al unei Hwasong-15 a fost efectuat de Coreea de Nord în 2017.
Coreea de Sud afirmase că a detectat lansarea unei rachete balistice intercontinentale sâmbătă la ora locală 17:22, despre care Japonia a afirmat că a zburat timp de 66 de minute înainte de a cădea în zona sa economică exclusivă şi despre care a afirmat că ar fi fost capabilă să lovească America de Nord.
Coreea de Nord a spus că testul - primul din ultimele şapte săptămâni - este dovada „capacităţii eficiente a unităţilor ICBM, capabile de un contraatac mobil şi puternic”, a relatat KCNA. Lansarea este o „dovadă clară” a fiabilităţii "puternicei descurajări nucleare fizice” a Coreei de Nord, a adăugat agenţia, citată de Agerpres.
Aceasta a avut loc în timp ce Coreea de Sud şi SUA se pregătesc să desfăşoare un exerciţiu de simulare, care va avea loc, săptămâna viitoare, la Washington D.C., şi să discute ce ar trebui să facă în cazul în care Coreea de Nord foloseşte arme nucleare.
Regimul Kim a ameninţat, vineri, că va răspunde cu o forţă „fără precedent” la viitoarele manevre ale SUA și Coreei de Sud, considerându-le pregătiri pentru un conflict armat şi o deteriorare a situaţiei de securitate în peninsula coreeană.
Relaţiile dintre Nord şi Sud se află deja la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. În 2022, Nordul a descris statutul său de putere nucleară ca fiind „ireversibil”, iar Kim Jong Un a cerut o creştere „exponenţială” a producţiei de arme, inclusiv a armelor nucleare tactice.
Ca răspuns, preşedintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a încercat să consolideze cooperarea cu SUA, principalul său aliat în materie de securitate, angajându-se să crească exerciţiile militare comune şi să îmbunătăţească oferta americană extinsă de descurajare, inclusiv cu mijloace nucleare.
Duminică, purtătoarea de cuvânt a regimului şi sora liderului său, Kim Yo Jong, a declarat că aceste măsuri ale Coreei de Sud și SUA sunt cele care „pun în pericol în fiecare moment” peninsula şi „deteriorează stabilitatea” acesteia.
„Avertizez că vom monitoriza fiecare mişcare a inamicului şi vom lua contramăsurile corespunzătoare, care sunt foarte puternice şi copleşitoare, împotriva tuturor acestor mişcări ostile împotriva noastră”, a adăugat ea.
Editor : Adrian Dumitru