Coreea de Nord, acuzată că a executat zeci de adolescenți, ”vinovați” că au urmărit drame romantice sud-coreene

Cristi Severin Data publicării:
Coreea de Nord, acuzată că a executat zeci de adolescenți, ”vinovați” că au urmărit drame romantice sud-coreene
Coreea de Nord, acuzată că a executat zeci de adolescenți, ”vinovați” că au urmărit drame romantice sud-coreene

Pasiunea pentru dramele romantice sud-coreene, o plăcere frivolă în multe părți ale lumii, devine una extrem de periculoasă în lagărul comunist din nordul peninsulei coreene, unde poate provoca adevărate tragedii.

Conform informațiilor furnizate de televizunea sud-coreeană Chosun TV, citată de Business Insider, săptămâna trecută  regimul condus de Kim Jong Un a organizat o execuție publică în care cel puțin 30 de elevi au fost împușcați, după ce au fost găsiți vinovați de infracțiunea de a fi urmărit seriale sud-coreene.

Serialele au ajuns în Coreea de Nord prin intermediul unor defectori ai regimului comunist, fiind încărcate pe dispozitive USB.

Business Insider menționează că nu a putut verifica independent aceste informații.

Control strict asupra populației, prin intermediul așa-numitelor ” trei legi ale răului”

Oficialii din Coreea de Sud nu au comentat în mod oficial raportul, dar un reprezentant al Ministerului Reunificării, a declarat media că ”este foarte cunoscut faptul că autoritățile nord-coreene exercită un control strict asupra populației, prin intermediul așa-numitelor ”trei legi ale răului””.

Una dintre aceste legi - ”Legea respingerii ideologiei și culturii reacționare”, interzice cetățenilor nord-coreeni să răspândească conținut digital creat în  Coreea de Sud, SUA sau Japonia.

Nu este foarte clar dacă aceste restricții se aplică și străinilor care vizitează țara, așa cum ar fi cazul elevilor ruși, ce se pregătesc să sosească în mai multe tabere de vară.

Greg Scarlatoiu, directorul Comitetului pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, a declarat pentru Business Insider că ”aceste rapoarte sunt pe deplin plauzibile, în condițiile în care orice informație externă este prohibită în țara comunistă, o cortină ce s-a așternut favorizată de caratina din perioada pandemiei”.

Incidentul relatat de Chosun TV nu este primul de acest fel, de-a lungul timpului existând mai multe relatări despre cetățeni nord-coreeni care au fost executați pentru vina de-a fi urmărit produse media ale vecinilor de la sud.

Conform unui raport al Secretariatului General al Națiunilor Unite din 2022, un bărbat din provincia Kangwon a fost dus în fața unui pluton de execuție, după ce a fost surprins de o echipă cetățenească vânzând conținut digital creat în Coreea de Sud.

Alegerea mireselor de a purta rochie albă la nuntă, considerat  gest ”reacționar”

Un raport publicat în acest an de organizația  North Korean Human Rights, citat de ministerul sud-corean al Unificarii, afirmă că autoritățile comuniste verifică în mod regulat conversațille telefonice în căutarea unor ”tipare de limbaj sud-corean” și că alegerea mireselor de a purta rochie albă la nuntă e considerat ”reacționar”.

De asemenea, ar mai fi de notificat faptul că într-un clip video publicat la începutul acestui an, este prezentat momentul condamnării la 12 ani de muncă silnică a doi adolescenți,  care au fost surprinși ascultând muzică K-pop.

În ciuda mărturiilor prezentate de Amnesty International,  guvernul nord-corean neagă public faptul că în țară au mai avut loc execuții după 1992.

Un defector nord-corean a declarat pentru Korea Herald, în 2020, că părinții sunt forțați să semneze o declarație prin care își asumă propria răspundere, asigurând autoritățile că nu-și vor lăsa copiii să privească acasă ”conținut video impur”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale