Interesele copiilor trebuie să primeze în fața celor ale bunicilor și nu se poate impune „o relație nedorită”, a stabilit instanța supremă din Italia, într-un proces deschis de părinții a doi copii împotriva deciziei unei instanțe inferioare care i-a obligat pe minori să petreacă timp cu bunicii paterni, relatează The Guardian.
Cazul se judecă de ani de zile, după ce inițial bunicii copiilor și un unchi patern i-au dat în judecată pe părinții acestora, pe care îi acuzau că nu îi lasă pe cei mici să se vadă cu ei. Bunicii au câștigat atât la tribunalul pentru minori, cât și la curtea de apel din Milano, care în 2019 a dispus întâlniri între ei și copii în prezența unui asistent social, atenționând în același timp părinții cu privire la potențialul prejudiciu psihologic pentru copii dacă îi privează de prezența rudelor lor.
Părinții au susținut că întâlnirile nu au fost apreciate de copii din cauza tensiunilor familiale care persistă și au făcut apel la instanța supremă pentru anularea deciziei. În hotărârea sa, instanța supremă a spus că, deși „nu există nicio îndoială” că cei doi copii ar „beneficia de pe urma unei legături cu generațiile anterioare”, minorii și-au exprimat opoziția față de relație și nu au putut fi forțați să-și vadă bunicii, mai ales într-un mediu de conflict.
Prin urmare, instanța a decis că interesele copiilor trebuie să primeze în fața celor ale bunicilor și că nu se poate impune „o relație nedorită”, cu atât mai mult dacă copiii sunt „capabili de discernământ” și au împlinit vârsta de 12 ani.
În conformitate cu legea familiei introdusă în Italia în 2006, un copil are dreptul de a menține o relație semnificativă cu bunicii, chiar dacă părinții se despart. Bunicii au, de asemenea, dreptul de a cere unei instanțe să stabilească dacă decizia unui părinte de a le interzice accesul la nepoții lor dăunează bunăstării copilului și, prin urmare, este ilegală.