Un bombardament israelian care a vizat un comandant Hamas în tabăra dens populată de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza a provocat pagube catastrofale și a ucis un număr mare de persoane, potrivit martorilor oculari și medicilor din enclavă, transmite CNN.
Distrugerile provocate de lovitură au declanșat un nou val de suferință din cauza numărului tot mai mare de victime civile, în timp ce locuitorii din Gaza s-au trezit miercuri dimineață cu o nouă pană de curent.
Supraviețuitorii și martorii oculari au vorbit despre scene apocaliptice în urma atacului, care a provocat un crater masiv în mijlocul taberei aglomerate.
„Așteptam la coadă pentru a cumpăra pâine când, brusc și fără niciun avertisment, au căzut șapte-opt rachete”, a declarat un martor ocular, Mohammad Ibrahim, pentru CNN.
„Erau șapte-opt găuri uriașe în pământ, pline de oameni uciși, cu părți ale corpurilor peste tot”, a spus el. „Parcă era sfârșitul lumii”.
Potrivit unei declarații a Forțelor de Apărare ale Israelului, atacul aerian l-a vizat și l-a ucis pe Ibrahim Biari, pe care l-a descris ca fiind unul dintre comandanții Hamas responsabili pentru atacul din 7 octombrie asupra Israelului, soldat cu peste 1.400 de morți și sute de persoane luate ostatice.
De asemenea, IDF a transmis că „numeroși alți teroriști Hamas” au fost loviți în atac și a afirmat că Batalionul Central Jabalia a preluat controlul asupra unor clădiri civile.
Cu toate acestea, Hamas a negat cu tărie prezența unuia dintre liderii săi în tabăra de refugiați. Hazem Qassem, un purtător de cuvânt al grupării militante, a acuzat Israelul că încearcă să justifice ceea ce el a descris ca fiind o „crimă odioasă împotriva civililor, copiilor și femeilor în siguranță din tabăra Jabalia”.
Un martor ocular, Mohammad Al Aswad, a descris o „scenă oribilă” în urma atacului, declarând pentru CNN că a fugit în tabăra de refugiați pentru a verifica familia după ce a auzit rachetele aterizând.
„Copiii cărau alți copii răniți și fugeau, cu un praf gri care umplea aerul. Corpurile atârnau printre dărâmături, multe dintre ele de nerecunoscut. Unele sângerau, iar altele erau arse”, a declarat Al Aswad prin telefon pentru CNN.
Oamenii din zonă erau isterici, a adăugat el. „Am văzut femei care țipau și erau confuze. Nu știau dacă să plângă pentru că și-au pierdut copiii sau să alerge să-i caute, mai ales că mulți copii se jucau în cartier”.
Imaginile de la fața locului arătau un crater uriaș printre dărâmături și clădiri avariate. Palestinieni și salvatori încercau să găsească victimele, unii folosindu-și mâinile pentru a îndepărta molozul.
Vorbind la CNN, purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, a acuzat Hamas că „se ascunde, așa cum face, în spatele civililor”. Amintindu-i că în tabără sunt mulți civili nevinovați, Hecht a răspuns: „Aceasta este tragedia războiului” și i-a îndemnat pe civili să se mute spre sud.
Sudul Fâșiei Gaza a fost, de asemenea, afectat de atacuri aeriene letale, iar organizațiile umanitare au avertizat în repetate rânduri că nu există niciun loc sigur în enclava izolată. Bombardamentele israeliene asupra Gaza au ucis cel puțin 8.485 de persoane și au rănit peste 21.000, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din Ramallah, care se bazează pe informații din enclava controlată de Hamas.
„O scenă pe care nimeni nu și-o poate imagina”
La spitalul indonezian, cea mai apropiată mare unitate medicală de Jabalia, înregistrările video arătau un șir lung de cadavre care zăceau pe podeaua spitalului, precum și un număr mare de răniți, inclusiv copii, în timp ce medicii se grăbeau să le trateze rănile.
Mulți dintre răniți au putut fi văzuți primind tratament pe podea din cauza condițiilor de supraaglomerare a spitalului. Șeful spitalului, Dr. Atef al-Kalhout, a estimat că zeci de persoane au fost ucise în urma exploziei.
„Ceea ce vedeți este o scenă pe care nimeni nu și-o poate imagina: martiri răniți, cadavre carbonizate cu sutele”, a declarat un alt medic, Mohammad al Rann. „Tot ce putem face este să continuăm să îi primim. Majoritatea rănilor sunt provocate de explozibili, răni la cap și amputări”.
Mohammed Hawajreh, un asistent medical de la Medici fără Frontiere (MSF) la spitalul Al Shifa din Gaza, a declarat că o parte dintre răniți au ajuns și la acest spital. „Copii mici au ajuns la spital cu răni adânci și arsuri grave. Ei au venit fără familiile lor. Mulți dintre ei țipau și întrebau de părinții lor. Am rămas cu ei până când am putut găsi un loc, deoarece spitalul era plin de pacienți”, a declarat Hawajreh.
Potrivit Ministerului de Interne din Gaza, controlat de Hamas, douăzeci de case au fost „complet distruse” în bombardament.