Live Text Contraofensiva ucraineană este întârziată din cauza vremii și a livărilor lente de armament. Rușii au ridicat fortificații în Zaporojie
Contraofensiva ucraineană nu va fi afectată de scurgerea de informații, a dat asigurări șeful Consiliului de Apărare ucrainean, care spune că unele documente apărute în spațiul public nu erau oricum secrete. Acesta adaugă că există multiple opțiuni de atac, iar acestea vor fi stabilite de un cerc restrâns de oficiali înainte de contraofensivă. Între timp continuă bătălia pentru Bahmut, luptele de aici fiind descrise drept „extrem de dure” de guvernatorul pro-rus din Donețk. După ce în mediul online au apărut imagini cu soldați ucraineni decapitați de ruși, președintele Volodimir Zelenski a cerut condamnarea crimelor de război.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Soldați ucraineni decapitați de ruși. Franţa condamnă un „act barbar”
ACTUALIZARE 10:15 Franţa, care „a aflat cu groază" despre o înregistrare video în care apare un soldat rus care decapitează un presupus prizonier de război ucrainean, a condamnat miercuri „un act barbar” şi „o atingere insuportabilă la adresa demnităţii umane”, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Cei responsabili pentru toate crimele comise în Ucraina vor trebui să răspundă”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul unei conferinţe de presă. „Franţa oferă şi va continua să ofere un sprijin constant instanţelor ucrainene şi justiţiei internaţionale în acţiunea lor esenţială de a lupta împotriva impunităţii. Nu va exista pace fără dreptate”, a continuat ea.
UE va cere „explicaţii tuturor autorilor şi complicilor crimelor de război” în Ucraina, a reacţionat, la rândul său, o purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, iar ONU s-a declarat „îngrozită”.
Înregistrarea video, care durează 1 minut şi 40 de secunde cu imagini de nesuportat, circulă de marţi pe reţele sociale. În această înregistrare, un bărbat în uniformă de camuflaj, cu faţa mascată, taie gâtul unui alt bărbat în uniformă care se zbate pe sol şi urlă „mă doare”. În câteva secunde, strigătele încetează şi se poate auzi cum un bărbat îl incită din spatele camerei pe călău să-i „taie capul” victimei. Călăul îşi finalizează decapitarea cu cuţitul şi arată capul tăiat către cameră.
Kremlinul a reacţionat, spunând că înregistrarea video este oribilă, dar că autenticitatea acesteia trebuie verificată, transmite Reuters.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de rele tratamente aplicate prizonierilor şi care constituie crime de război. Rusia neagă, de asemenea, în pofida unor elemente concordante, execuţiile sumare de civili, în mod concret la Bucea, lângă Kiev, în urmă cu un an.
Ucraina cere Spaniei ajutor naval, în special împotriva minelor, și mai multă muniție
ACTUALIZARE 21:20 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, aflat în vizită la Madrid, a cerut miercuri Spaniei ajutor naval, în special împotriva minelor, şi mai multă muniţie de artilerie, mai exact de calibrele 155 şi 105, transmite EFE, citată de Agerpres.
Reznikov a exprimat aceste solicitări într-o conferinţă de presă comună cu ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, în care a mulţumit de asemenea Spaniei pentru ajutorul militar şi umanitar acordat de la începutul războiului cu Rusia.
Ministrul ucrainean al Apărării a sosit miercuri la Madrid şi, după ce a fost primit cu onoruri militare de către Robles, a participat la o reuniune de lucru cu delegaţiile ambelor ţări înainte de a apărea în faţa presei. Vizita are loc cu câteva zile înainte ca Spania să trimită Kievului şase tancuri Leopard, care la finalul acestei luni „vor vui cu accent spaniol” pe teritoriul ucrainean, a subliniat Reznikov.
Tancurile sunt modelul 2A4 şi se numără printre cele peste 50 de unităţi scoase din uz de acum un deceniu şi depozitate în facilităţi militare. Deocamdată, Spania va dona şase, dar deja sunt pregătite alte patru. Trimiterea acestor echipamente face parte din sprijinul Spaniei pentru trupele ucrainene în lupta lor contra invaziei ruseşti.
În plus, ministrul ucrainean doreşte să mulţumească Spaniei pentru ajutorul său, atât militar, cât şi umanitar, acordat din februarie 2022 de când trupele ruse au invadat Ucraina, şi va merge la spitalul Gomez Ulla, din capitală, pentru a-l decora pe directorul acestuia şi pe directorul Spitalului General al Apărării din Zaragoza (nord), unde sunt trataţi unii dintre răniţii de război ai ţării sale.
În total, 57 de militari ucraineni răniţi au fost transferaţi de către forţele aeriene spaniole, pentru a primi îngrijiri în cele două spitale, unii dintre ei fiind deja externaţi.
Premierul Șmîhal spune că Ucraina ia în calcul să amâne contraofensiva până la vară
ACTUALIZARE 21:15 Contraofensiva ucraineană pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia ar putea fi amânată până către vară, a declarat premierul ucrainean, Denis Șmîhal, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul american The Hill, citat de agenţia EFE. O astfel de decizie ar putea fi luată pentru ca forțele ucrainene să se asigure că operaţiunea este sută la sută pregătită, precizează acesta.
El a asigurat că Kievul nu resimte din partea aliaţilor săi occidentali presiuni pentru a lansa această contraofensivă, scrie Agerpres. Declaraţia sa survine după ce rapoarte din seria de documente clasificate ale Pentagonului scurse în ultimele zile online sugerează că responsabilii militari americani, contrar declaraţiilor publice ale unor politicieni de la Washington, estimează că o contraofensivă a armatei ucrainene ar aduce, în situaţia din prezent a acesteia, doar la câştiguri teritoriale modeste.
Citește continuarea AICI
Parlamentul rus a aprobat legea privind ordinele electronice de recrutare
ACTUALIZARE 20:50 Camera superioară a parlamentului de la Moscova a votat miercuri o lege privind ordinele electronice de recrutare, care facilitează mobilizarea ruşilor în armată, un text care mai aşteaptă semnătura preşedintelui Vladimir Putin, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Potrivit noii legi, Rusia va recruta bărbaţi în armată trimiţându-le documente electronice de convocare prin intermediul unui portal online, pe lângă scrisorile de convocare tradiţionale.
Kremlinul a explicat miercuri că măsura privind documentele electronice de recrutare, stabilită pentru prima dată în istoria Rusiei, este necesară pentru a rezolva ceea ce a numit „haosul” din centrele militare de încorporare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat miercuri reporterilor, citat de Reuters, că problemele legate de recrutarea bărbaţilor în armată au ieşit la lumină anul trecut când Moscova a lansat ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina.
Rusia spune că a mobilizat puţin peste 300.000 de bărbaţi anul trecut pentru consolidarea forţelor sale în Ucraina unde, potrivit unor oficiali occidentali, a suferit zeci de mii de victime în cel mai mare război terestru de după Al Doilea Război Mondial.
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat marţi un pachet de modificări legislative vizând documentele electronice de recrutare şi care vor închide numeroase lacune exploatate de cei care se sustrag serviciului militar. Trecerea prin Dumă a modificărilor a fost grăbită cu puţin control public, determinându-i pe unii parlamentari să se plângă, şi alimentând speculaţiile că Rusia ar putea să anunţe un alt val de mobilizare, ceva ce Kremlinul a negat.
Peskov a spus că schimbările în modul în care sunt recrutaţi bărbaţii - care se vor aplica atât recruţilor convocaţi de două ori pe an, cât şi campaniilor separate de mobilizare - sunt extrem de necesare. „Când a început operaţiunea militară specială, am văzut că pe alocuri avem mult haos în centrele de recrutare”, a declarat Peskov. „Tocmai acesta este scopul acestei iniţiative legislative: să punem capăt acestui haos şi să facem (sistemul) modern, eficient şi convenabil pentru cetăţeni”, a adăugat el.
Contraofensiva ucraineană, întârziată din cauza mai multor factori
ACTUALIZARE 19:30 Viitoarea contraofensivă a Ucrainei a fost amânată din cauza unei combinații de factori, inclusiv vremea, livrările lente de echipamente și o cantitate insuficientă de muniție, scrie Washington Post, potrivit The Kyiv Independent.
Contraofensiva mult așteptată este văzută ca un moment critic pentru recucerirea teritoriului ucrainean de sub controlul rusesc, iar un eșec ar putea împinge ucrainenii la masa negocierilor.
Potrivit Washington Post, scurgerile recente de documente ar putea obliga Ucraina să modifice planurile pentru contraofensivă.
Misiuni de recunoaștere sunt în desfășurare în regiunea Donețk pentru a „testa” apărarea rusă, dar asta nu înseamnă că unitățile ucrainene sunt pregătite pentru o ofensivă completă, a declarat un caporal ucrainean pentru Washington Post.
Pentru ca o ofensivă completă să avanseze, unitățile militare ucrainene au nevoie de mai multe echipamente grele, vehicule blindate și antrenament.
Potrivit unui căpitan ucrainean staționat în afara orașului Bahmut, trupele ruse proaspăt mobilizate au fost aduse pentru a săpa șanțuri și pentru a ridica fortificații.
Rusia se plânge că Lavrov nu a primit încă viză de SUA pentru a merge la ONU
ACTUALIZARE 16:10 Rusia a reclamat miercuri faptul că ministrul de Externe, Serghei Lavrov, şi delegaţia sa nu au primit încă viză de Statele Unite pentru a participa la reuniunile Consiliului de Securitate al ONU de la sfârşitul acestei luni, în cadrul preşedinţiei rotative ruse, din aprilie, la acest organism decizional al Naţiunilor Unite, transmite EFE, potrivit Agerpres.
„Nu a fost emisă încă nicio viză”, a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov. La rândul său, Kremlinul, prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a reamintit Statelor Unite că au „obligaţii în calitate de ţară care găzduieşte sediul ONU, iar SUA trebuie să-şi îndeplinească aceste obligaţii”.
Soldați ucraineni decapitați de ruși. ONU se declară „oripilată”, UE cere ca autorii crimelor de război să fie trași la răspundere
ACTUALIZARE 16:00 Misiunea ONU pentru drepturile omului în Ucraina s-a declarat „oripilată” miercuri de înregistrarea video apărută pe rețelele sociale care pare să arate un soldat rus în timp ce decapitează cu cuţitul un prizonier ucrainean.
Misiunea evocă de asemenea o a doua înregistrare video, care arată „corpurile mutilate, aparent ale unor prizonieri de război ucraineni”, şi cere, potrivit AFP, ca „aceste incidente să facă obiectul unei anchete reale şi ca autorii să fie traşi la răspundere”, transmite Agerpres. La rândul său, Uniunea Europeană „va cere socoteală tuturor autorilor şi complicilor la crime de război” în Ucraina, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, într-o primă reacţie după difuzarea înregistrării video respective.
120 km de fortificații ruse în Zaporojie
ACTUALIZARE 15:15 Rusia a construit o linie defensivă de aproximativ 120 de kilometri pe trei rânduri în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, arată Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic privind situația de pe front.
Cele două linii din spatele primeia sunt mai elaborate și aproape continue, mai precizează sursa citată, adăugând că liniliile sunt construite la 10-20 de kilometri una de alta.
Construirea acestor fortificații demonstrează convingerea Rusiei că Ucraina va declanșa o contraofensivă în direcția orașului Melitopol.
Însă utilitatea lor depinde aproape aproape în întregime de capacitatea Rusiei de a le apăra cu trupe și artilerie.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Reacția Kremlinului la imaginile în care un soldat ucrainean este decapitat de ruși
ACTUALIZARE 14:54 Kremlinul afirmă că videoclipul apărut în mediul online în care un soldat ucrainean capturat este decapitat este „îngrozitor”, dar cere verificarea autenticității înregistrării.
„Mai întâi trebuie să verificăm veridicitatea videoclipului. Cu siguranță, acestea sunt imagini groaznice și trebuie să verificăm mai întâi veridicitatea, apoi, desigur, poate fi o ocazie de a verifica dacă acest lucru este adevărat sau nu, dacă a avut loc sau nu. Dacă a avut loc, unde și de către cine”, a declarat Peskov.
Zelenski, despre videoclipurile cu soldați ucraineni decapitați: Nimeni în lume nu poate ignora cât de ușor ucid aceste fiare
ACTUALIZARE 13:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că „nimeni în lume” nu poate ignora „cât de ușor ucid aceste fiare”, după ce în mediul online au apărut două videoclipuri cu soldați ucraineni decapitați de ruși.
„Există un lucru pe care nimeni în lume nu îl poate ignora: cât de ușor ucid aceste fiare. Nu vom uita nimic. Și nici nu-i vom ierta pe ucigași. Va exista o răspundere legală pentru tot. Este necesară înfrângerea terorii”, a scris Zelenski, pe canalul său Telegram.
Imagini cu soldați ucraineni decapitați de ruși circulă în mediul online. Kuleba: Rușii sunt mai răi decât ISIS
ACTUALIZARE 12:40 Pe rețelele sociale au apărut imagini cu soldați ucraineni decapitați de ruși. Un videoclip, care a circulat pe Twitter, pare să arate un soldat rus ținând un cuțit și tăind capul unui bărbat despre care se spune că este un luptător ucrainean capturat, scrie Sky News. Într-un alt videoclip, apar mai mulți soldați ucraineni decapitați, lângă blindatele distruse. „Rușii sunt mai răi decât ISIS”, a reacționat ministrul de externe al Ucraineni, în timp ce președintele Voldoimir Zelenski a cerut liderilor internaționali să reacționeze la aceste crime de război.
Citește continuarea AICI
Kievul acuză Rusia că nu mai lasă navele ucrainene cu cereale să intre în porturile din Marea Neagră
ACTUALIZARE 11:45 Inspectorii ruși nu mai lasă navele ucrainene care transportă cereale să intre în porturile de la Marea Neagră, spune ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov.
Potrivit acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene, vasele de transport sunt inspectate la ieșirea sau intrarea în porturile de la Marea Neagră de reprezentanți ai Rusiei, Turciei și ai ONU. O comisie comună este cea care stabilește ce vase sunt chemate la inspecție.
Însă marți nicio inspecție nu a avut loc, spune Iuri Vaskov. Acesta a relatat pentru The Guardian că ucrainenii au propus spre inspecție trei vase, din coada de 50 care așteaptă să intre în port, însă rușii au tăiat numele acestora de pe listă. Astfel, nicio navă nu a primit marți permisiunea de a intra în port, o situație pe care Vaskov a calificat-o drept o "blocadă de facto".
"Rușii au violat condițiile inițiativei pentru Marea Neagră. Au decis unilateral să schimbe planurile pentru porturile ucrainene. Este inacceptabil", a spus Vaskov.
Oficialii ruși și-au arătat în mai multe rânduri nemulțumirea față de acordul care permite Ucrainei să exporte grânge prin Marea Neagră. Luna trecută, Moscova a anunțat că va prelungi acordul doar cu 60 de zile în loc de 120, așa cum se convenise inițial. Rușii cer ca sancțiunile care afectează exporturile Federației Ruse să fie ridicate pentru ca acordul să continue.
Serbia ar fi furnizat arme Kievului, în ciuda faptului că a refuzat să sancţioneze Rusia pentru invazie
Serbia, singura ţară din Europa care a refuzat să adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, a acceptat să trimită arme Kievului sau deja le-a trimis, relevă un document clasificat al Pentagonului, potrivit Reuters.
Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la solicitările Ucrainei de instruire militară şi "ajutor letal" sau arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni, în ceea ce ar putea fi cea mai mare scurgere de informaţii secrete americane din ultimii ani. Intitulat "Răspunsul Europei la conflictul în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina", documentul listează, sub formă de tabel, poziţiile adoptate de 38 de guverne europene în privinţa răspunsului la solicitările Ucrainei de asistenţă militară. Tabelul arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forţelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau deja a făcut acest lucru. Documentul mai menţionează că Serbia are voinţa politică şi capacitatea militară de a oferi arme Ucrainei în viitor.
Puteți citi știrea completă AICI:
Oleksii Danilov: Documentele secrete nu erau secrete deloc
Șeful Consiliului de Apărare ucrainean, Oleksii Danilov, a declarat că multe dintre documentele "scurse" de la Pentagon nu erau, de fapt, "documente secrete deloc".
"Acestea pot fi găsite și pe surse disponibile publicului", a spus Danilov într-un interviu pentru televiziunea germană ARD, potrivit CNN.
"Cât despre celelalte informații, dacă erau într-adevăr secrete, agențiile din SUA și Marea Britanie știu exact de unde au venit. Și de ce au apărut chiar în acest moment", a spus Danilov.
Acesta a adăugat că planurile pentru contraofensivă nu au fost compromise, deoarece acestea vor fi bătute în cuie cu puțin timp înainte de a fi puse în practică.
"Dacă cineva crede că avem doar o singură opțiune, atunci acest lucru nu corespunde cu realitatea. Chiar și trei opțiuni sunt puține", a spus Danilov.
Guvernatorul pro-rus din Donețk: Se dau lupte furioase în Bahmut
Se dau "lupte furioase" în Bahmut, spune guvernatorul pro-rus al regiunii Donețk, Denis Pușilin, care afirmă că trupele ucrainene au primit ordinul să nu se retragă și mențină pozițiile.
"Situația este după cum urmează în regiunile în care ei (ucrainenii n.r.) sunt poziționați, adică în partea de vest. Acele divizii nu pot decât să avanseze sau să se predea. Nu se pot retrage, pentru că sunt unități anti-retragere acolo", a afirmat Pușilin, potrivit agenției TASS.
Ucraina nu a menționat niciodată că ar avea astfel de unități.
Pușilin a adăugat că 80% dintre clădirile administrative din Bahmut sunt ocupate de forțele rusești, un lucru susținut și de liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.
Un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a spus însă că afirmațiile lui Prigojin sunt exagerate.
"Vă pot spune cu certitudine că forțele ucrainene controlează un procent mult mai mare din Bahmut", a spus acesta.
Directorul CIA: Rusia devine o colonie economică a Chinei
Directorul CIA, William Burns, a declarat că Rusia este pe cale să devină "o colonie economică" a Chinei, din cauza izolării de celelate țări care a survenit în urma invaziei din Ucraina.
"Rusia devine tot mai dependentă de China și în anumite privințe riscă să devină o colonie economică a Chinei. A devenit dependentă, în timp, de exporturile de energie și materiale prime în acea direcție. Toată această situație este un uriaș autogol pentru Rusia lui Putin", a spus directorul CIA într-o prelegere la Universitatea Rice, din Houston, potrivit The Guardian.
Directorul CIA se așteaptă la noi amenințări nucleare din partea Rusiei
Directorul CIA, William Burns, a declarat că se așteaptă ca amenințările cu armamentul nuclear din partea Rusiei să continue pe durata războiului din Ucraina însă agenția sa "nu vede dovezi ale unor pregătiri pentru potențiala folosire a armelor nucleare" și nici "o schimbare semnificativă în poziționarea armelor nucleare din partea conducerii ruse".
Burns a adăugat că Departamentul Apărării din SUA investighează "în mod intens" scurgerile de informații de la Pentagon, însă a refuzat să intre în detalii.
Locuințe lovite în estul Ucrainei
Bombardamentele rusești au afectat nouă localități din provincia Sumî, din estul țării, au declarat autoritățile locale, care au adăugat că rușii au folosit 90 de tipuri de armament în timpul atacurilor.
Un bloc de locuințe și două case au fost distruse, precum și un depozit agricol. Nu au fost raportate victime.
Sumî se află la granița de nord-est cu Rusia și a fost supus bombardamentelor încă din aprilie 2022, scrie Kiev Independent.
Armata ucraineană a anunțat că trupele sale de artilerie au ucis 35 de soldați ruși și au distrus trei drone de recunoaștere și un sistem de rachete Grad în luptele de marți, din sudul Ucrainei.
Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală
Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în sudul ţării, a anunţat miercuri dimineaţa Ministerul Apărării de la Moscova.
Racheta cu rază lungă de acţiune a fost lansată din zona de testare Kapustin Yar din regiunea Astrahan, pe malul Mării Caspice. Focoasa testată a avut un impact ulterior, conform planificării, într-o zonă din ţara aliată Kazahstan, a spus ministerul, adăugând că scopul a fost testarea "capacităţii de luptă" a rachetei. Focosul de test al rachetei a lovit ţinta în poligonul de tragere Sary Shagan (Republica Kazahstan) cu precizia stabilită, potrivit comunicatului. "Obiectivele lansării au fost îndeplinite în totalitate", se arată în declaraţia citată de Agerpres.
Puteți citi știrea completă AICI:
PentagonLeaks: Forțe speciale occidentale ar opera pe teritoriul Ucrainei
Prezența forțelor speciale occidentale în Ucraina a făcut obiectul unor speculații încă din urmă cu mai bine de un an. Dar implicarea la acest nivel nu a fost niciodată confirmată, până acum, relatează BBC.
Documentele, unele marcate „top secret”, descriu o imagine detaliată a războiului, inclusiv detalii extrem de sensibile despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară împotriva forțelor ruse. Un document însă a atras atenția în mod deosebit. Acesta arată că Marea Britanie se numără printre cele câteva țări ale căror forțe speciale operează în Ucraina. Potrivit documentului, din 23 martie, Regatul Unit are cel mai mare contingent (50), urmat de Letonia (17), Franța (15), SUA (14) și Țările de Jos (1). În document nu se precizează unde sunt amplasate forțele, sau ce misiune au acolo. Numărul de personal poate că pare mic și, fără îndoială, va fluctua. Dar forțele speciale sunt prin natura lor extrem de eficiente. Prezența lor în Ucraina va fi probabil comentată intens de Moscova, care a susținut în ultimele luni că nu se confruntă doar cu Ucraina, ci și cu NATO. În conformitate cu politica sa standard în astfel de chestiuni, Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a comentat informația, dar într-un tweet de marți a transmis că scurgerea de presupuse informații clasificate a demonstrat un „nivel grav de inexactitate”.
Puteți citi știrea completă AICI:
Cele cinci secrete ale armatei lui Putin dezvăluite de PentagonLeaks
Documentele clasificate ale Pentagonului distribuite în public care au prins pe picior greșit Washingtonul și aliații săi au oferit detalii rare despre ofensiva Rusiei în Ucraina obținute de Departamentul american al Apărării, scrie The Moscow Times.
Iată ce se dezvăluie în cele în jur de 100 de documente ale Pentagonului despre armata rusă:
1. Până la 43.000 de soldați ruși au murit în acțiune până la începutul anului 2023 în războiul din Ucraina; numărul total al victimelor (morți și răniți) din rândul armatei ruse se estimează a fi între 189.500 și 223.000. De cealaltă parte, pierderile umane totale ale armatei ucrainene se ridică la aproximativ 130.000, dintre care 17.500 și-au pierdut viața. Pierderile armatei ruse par să fi fost schimbate la o fracțiune din numărul original înainte ca documentele să apară pe canalele proruse de Telegram.
2. Armata rusă pare să recunoască faptul că războiul din Ucraina a degradat capacitățile militare ale trupelor ruse, potrivit raportului emis de Centrul de Control al Apărării Naționale al Statului Major al Rusiei.
3. Interceptările americanilor includeau planuri specifice de atac ale armatei ruse și data la care urmau să lovească infrastructura ucraineană și mai multe ținte militare, precum centrale electrice, poduri, o zonă de depozitare a dronelor, un sistem de apărare antiaeriană și soldați ucraineni.
Puteți citi știrea completă AICI:
Sursa PentagonLeaks ar fi gameri care se certau din cauza războiului din Ucraina
Seria de documente dăunătoare imaginii SUA, care au fost scurse de la Pentagon, ar fi fost distribuite inițial de un utilizator al platformei de chat Discord, folosită de gameri, în încercarea de a câștiga o ceartă despre războiul din Ucraina, potrivit analiștilor de informații cu sursă deschisă, transmite The Guardian.
Proveniența bizară a scurgerii de informații ar părea neobișnuită însă este departe de a fi prima dată când o dispută dintre gameri duce la o breșă în securitatea informațională, comunitățile întrepătrunse provocând probleme atât pentru platforme militare dar și pentru cele de gaming. Existența acestei scurgeri de informații a fost expusă în contextul în care documente ce arătau victimele estimate în teatrul de război de la Bahmut au început să circule săptămâna trecută pe rețelele sociale. Două versiuni ale acestor documente, dintre care una fusese modificată digital în mod rudimentar pentru a subestima victimele în rândul rușilor și pentru a le supraestima pe cele ale ucrainenilor, au fost distribuite printre observatorii războiului. Un document, care avea cifrele corecte, a apărut dintr-o scurgere pe site-ul 4chan, o platformă haotică de mesaje și imagini renumită pentru locul de naștere al mișcării „dreptei alternative” (alt-right).
Puteți citi știrea completă AICI:
Editor : D.R.
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- razboi
- documente secrete
- bahmut
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News