Consiliul Europei a retras marţi o campanie care celebra diversitatea şi libertatea în hijab, condamnată de Franţa, care a spus că promovează purtarea vălului islamic, relatează AFP.
Lansată joi de organismul împotriva discriminării al Consiliului Europei şi cofinanţată de Uniunea Europeană, această campanie propunea pe reţelele de socializare portrete ale mai multor tinere, cu văl pe o jumătate de imagine şi fără văl pe cealaltă jumătate. Imaginile erau însoţite de mesajul: „Beauty is in diversity as freedom is in hijab”(Frumuseţea este în diversitate, aşa cum libertatea este în hijab), transmite Agerpres.
Trecută neobservată iniţial, campania a declanşat la un moment dat o polemică puternică în Franţa, unde vălul islamic este o chestiune sensibilă de peste 30 de ani. Controversa a fost cu atât mai mare cu cât Franţa a intrat în campanie pentru alegerile prezidenţiale, iar teme precum identitatea, islamul sau imigraţie sunt extrem de prezente.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Considerând campania ca fiind „opusă valorilor sale” deoarece „promovează purtarea vălului”, „Franţa şi-a exprimat puternic dezaprobarea, de unde şi retragerea”, a explicat marţi seară, la postul de televiziune LCI, secretarul de stat pentru tineret, Sarah El Hairy.
„Evident, apărăm libertatea convingerilor, laicitatea, libertatea religioasă, însă acest video nu promovează asta. Acest video promovează vălul ca element de identitate”, a spus Sarah El Hairy.
„Aceste postări pe Twitter au fost retrase şi vom reflecta la o mai bună prezentare a proiectului”, a confirmat într-un comunicat Consiliul Europei, care are sediul la Strasbourg.
Mesajele „făceau parte dintr-un proiect comun” al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene „împotriva discriminării, al cărei obiectiv era de a promova necesitatea de a respecta diversitatea şi incluziunea şi de a combate orice tip de discurs bazat pe ură”, a mai explicat Consiliul.
Postările de pe Twitter „reflectau declaraţiile făcute individual de participanţii de la unul dintre atelierele proiectului şi nu reprezintă poziţia Consiliului Europei sau a secretarului general”, Marija Pejcinovic Buric, a mai dat asigurări organizaţia, însărcinată cu monitorizarea drepturilor omului în Europa.
Citește și: Care este diferența între burka, hijab și niqab?
Editor : Marco Badea