După atacul Hamas asupra Israelului sâmbătă, palestinienii din Fâșia Gaza s-au împărțit în tabăra care sărbătorea „victoria” asupra israelienilor și tabăra celor pe care i-a îngrozit ce s-a întâmplat, pentru că știau că răzbunarea Israelului va fi una pe măsură, transmite CNN.
Incursiunea fără precedent a grupării militante Hamas în Israel a provocat jurămintele de răzbunare din partea prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care a declarat sâmbătă că țara sa este în război, amenințând cu o „răzbunare puternică pentru această zi neagră”.
Ministrul israelian al afacerilor strategice, Ron Dermer, a declarat duminică pentru CNN că peste 600 de persoane au fost ucise în Israel și că numărul morților este probabil să crească.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari a declarat duminică că Israelul a distrus aproximativ 800 de ținte în Gaza, inclusiv ceea ce el a descris drept rampe de lansare folosite de Hamas.
Cel puțin 413 palestinieni au fost uciși, inclusiv 78 de copii, a anunțat Ministerul Palestinian al Sănătății din Gaza
Palestinienii nu sunt străini de război și știu că trebuie să își baricadeze casele și să stea ascunși, buncărele de adăpost fiind puține. Gaza este unul dintre cele mai dens populate locuri de pe pământ, cu aproximativ 2 milioane de oameni care trăiesc pe o suprafață de 225 de km pătrați.
Cei care se aventurează în afara adăposturilor fac acest lucru doar pentru a îndeplini sarcini esențiale sau pentru a-și căuta dispăruții în măcelul loviturilor israeliene. Străzile sunt avariate și acoperite cu moloz, iar aerul este îmbibat cu praf de la construcțiile dărâmate și fumul lăsat de bombe.
Salim Hussein, în vârstă de 55 de ani, și-a pierdut casa când clădirea sa a fost vizată de un atac aerian israelian. El locuia la primul etaj și a spus pentru CNN că el și familia lui au primit avertismente din partea Israelului cu doar câteva clipe înainte ca imobilul să fie lovit.
Hussein a spus că nu știe de ce a fost lovit turnul. Se mutase aici cu familia cu doar cinci luni în urmă.
„Am plecat doar cu hainele pe care le aveam”, a spus el pentru CNN, adăugând că el și familia lui nu mai au acum nimic și nici încotro să meargă.
În urma incursiunii Hamas, palestinienilor li s-a interzis de asemenea să părăsească Gaza prin trecerea Erez, care a devenit locul unei bătălii între Hamas și forțele israeliene.
Netanyahu a declarat sâmbătă că Israelul va opri furnizarea de „electricitate, combustibil și bunuri” în Fâșia Gaza, deși purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat duminică că doar electricitatea a fost întreruptă. De atunci, curentul este disponibil doar pentru o medie de patru ore pe zi, în scădere față de cele opt ore obișnuite. Israel furnizează cea mai mare parte a energiei electrice din Gaza.
Fâșia Gaza a fost aproape complet izolată de restul lumii timp de aproape 17 ani
Guvernată de Hamas din 2007, enclava se află sub control strict de Egipt și Israel care menține și o blocadă aeriană și navală asupra Gazei. A fost descrisă de Human Rights Watch drept „cea mai mare închisoare în aer liber din lume”.
Oamenii care trăiesc aici au văzut atacuri israeliene devastatoare de mai multe ori, de când forțele israeliene s-au retras de pe teritoriu în 2005. Luptele au loc în mod regulat între Israel și facțiunile palestiniene din Gaza, inclusiv Hamas și Jihadul Islamic.
Peste noapte, Israelul a doborât cel puțin 10 turnuri în Gaza, despre care spunea că au fost folosite de Hamas, plus că zeci de mii de soldați israelieni operează pe teren în jurul Fâșiei Gaza.
IDF a declarat duminică că se concentrează acum pe preluarea controlului Fâșiei Gaza și a îndemnat civilii de acolo să părăsească imediat zonele rezidențiale din apropierea graniței pentru siguranța lor, deoarece operațiunile militare israeliene continuă să țintească Hamas.
Dar majoritatea locuitorilor din Gaza nu au cum să fugă din enclava asediată. Toate punctele de trecere din teritoriu sunt închise, cu excepția trecerii strâns controlate Rafah, cu Egiptul.
Hani El-Bawab, în vârstă de 75 de ani, a spus că el și familia sa de patru nu dorm nopțile, temându-se de atacuri aeriene. Turnul de lângă locuința sa a fost lovit de Israel peste noapte, prăbușindu-se pe propria casă și lăsându-i fără adăpost. Acum trăiește pe stradă, în timp ce soția lui stă la o cunoștință.
Palestinienii din Gaza, a spus el, trăiesc în „panică și frică”, din cauza bombelor care pot lovi în fiecare clipă. „Vreau doar o casă în care să locuiesc cu copiii mei. Vreau doar adăpost”, a spus el pentru CNN.
Cu toate acestea, el nu regretă atacul Hamas asupra Israelului. „De fiecare dată, ei (Israelul) sunt cei care ne atacă”, a spus el. „De data aceasta, (luptătorii) sunt cei care au intrat.”