Congresul SUA a aprobat un buget record de 886 miliarde de dolari pentru apărare - practic, peste 2,4 miliarde de dolari pe zi - pentru cheltuielile militare ale Statelor Unite, care include și ajutoare militare pentru Ucraina ori Taiwan, informează Reuters.
Camera Reprezentanților din Congesul SUA a aprobat bugetul apărării cu 310 voturi pentru și 118 împotrivă, ceea ce arată că inițiativa fost sprijinită de un număr suficient de republicani (majoritari în Cameră) pentru a întruni majoritatea de două treimi necesare adoptării pachetului legislativ pentru cheltuieli militare.
Senatul votase această lege miercuri, cu o majoritate covârșitoare: 87-13.
Pachetul legislativ, intitulat „National Defense Authorization Act (NDAA)”, numără 3.100 de pagini și va merge direct la președintele american Joe Biden, pentru promulgare.
Pe lângă cheltuielile pentru înarmare, NDAA prevede creșterea salariilor militarilor cu 5,2%, achiziția de noi nave, muniții și avioane de luptă. De asemenea, legea include și subiecte precum accesul la tratamente medicale și clinicile de avort pentru „militarii transgender”, un subiect social care provoacă disensiuni în societatea americană. Democrații au amenințat de altfel că nu vor vota legea dacă nu vor fi incluse și astfel de articole.
Pachetul legislativ include, de asemnenea și un ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari. Acest ajutor reprezintă însă o fracție minoră comparativ cu cele 61 de miliarde de dolari incluși într-un pachet legislativ separat și care în acest moment este încă blocat în Congresul SUA.
Legea blocată în Conges prevede un buget total de peste 110 miliarde de dolari, „pachet” care include - pe lângă ajutorul pentru Ucraina - ajutoare militare pentru Israel, Taiwan și bani pentru finanțarea „problemelor de securitate de la granița SUA cu Mexicul”. Republicanii nu se opun în totalitate acordării de ajutor militar pentru Ucraina, dar cer, în schimb, modificări majore pentru politica migrației a SUA - și implicit bani mai mulți pentru finanțarea programelor legate de sporirea securității frontierelor (cea cu Mexicul, mai exact) și prevenirea imigrației.
Editor : M.L.